Първи нож първо разочарование

Или галерия за ръчно направени от Вас ножове, кании, дръжки и всичко свързано.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук! :)

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
BUTTON_POST_REPLY
Съобщение
Автор
siso
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Сеп 2012, 19:50

Първи нож първо разочарование

#1 Мнение от siso » 22 Авг 2018, 03:53

Та така да се представя чета форума от 5 години и сега събрах смелост да пиша .Писна ми от тъпи ножове и реших да си направя един за в кухнята .До тук всичко добре .Купих AEB -L от Тинко при последния ми престой в България и замъкнаш жилязото в Канада .Търках пилих струвах и е това направих преди един час [/url]https://photos.app.goo.gl/Pp96nEvuBoKjhYZ98[/url]


С много забележки но е те това си мога .Рязах ябълки,домати реже та се къса .

И реших да нарежа малко филе елена забравено в халдилника и нещо ме преряза в корема https://photos.app.goo.gl/aZYNKrJEXQV1aBKc7


Та ножа го дадох тук за ТО( не мерих твърдост след това моя грешка щях да си спестя бая жулене )

По документи е закален на 1050 и два пъти е държан на 200 градуса .Според мен това не е закалено изобщо .

Та въпроса е да го мятам ли в кофата или да го върна и да се опитам да го отвърна и да го закаля отново ?

Тествах на това месо нож от Икея и не се подви , имам Пуронварси и то реже и не се гъна като ламарина

siso
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Сеп 2012, 19:50

Re: Първи нож първо разочарование

#2 Мнение от siso » 22 Авг 2018, 06:17

И решиш да опитам да променя скоса от 0 на вторичен .Отново рязах това филе няма подбивате .
Реже пущината та се къса .
Сега въпроса е :

- дали след закаляването режещия ръб е прегорял ( оставих го на 1 мм)

-скос на нула не е за тая стомана

- прасето е било болно и е имало камъни в мускулите и тия камъни направиха ножа на дунавски вълни

Утре ще взема една пуйка и ще издевателствам над ножа (подобието на нож) .Ако пак се нагъна така след разфасоване на пуйкат го мятам директно в кофата и следващия път при ТО на нож седя до момчетата и ги гледам какво правят.

Аватар
митко_990
Мнения: 1089
Регистриран на: 22 Сеп 2016, 23:00

Re: Първи нож първо разочарование

#3 Мнение от митко_990 » 22 Авг 2018, 06:56

Ако се съмняваш във закалката можеш да развалиш дръжката и да истържеш режещия ръб на 1мм и пък да го дадеш за закаляване,но ще загубиш малко от ширината на ножа.От същата стомана имам подобен нож със крио закалка на 61.5 и съм много доволен няма никакви нагъвания на ръба

siso
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Сеп 2012, 19:50

Re: Първи нож първо разочарование

#4 Мнение от siso » 22 Авг 2018, 14:35

Определено се съмнявам в закаляването .Такова подбиване от едно парче сухо месо не си е работа .

Мерси за съвета .Така мисля и да направя .Трябва ли ножа да се отвърне и да се закали отново или направо в пеща за закаляване ?

Аватар
митко_990
Мнения: 1089
Регистриран на: 22 Сеп 2016, 23:00

Re: Първи нож първо разочарование

#5 Мнение от митко_990 » 22 Авг 2018, 14:54

Прати го на някой термист да ти го закали тои знае какво да го прави,според мен ще иска една нормализация и повторно каляване

Аватар
danaec
Мнения: 1787
Регистриран на: 12 Авг 2009, 10:04

Re: Първи нож първо разочарование

#6 Мнение от danaec » 22 Авг 2018, 15:02

Имало и по зле снимащи от мен :D .
От снимката не може да се разбере дали е отчупвани или изкривяване на ръба.
Да не ти казвам какво се случи на брадвата с едно замразено месо :D

Аватар
webe
Мнения: 963
Регистриран на: 15 Окт 2010, 16:57
Местоположение: около Бургас

Re: Първи нож първо разочарование

#7 Мнение от webe » 22 Авг 2018, 17:53

Аз много време не съм влизал във форума и не мислих да пиша изобщо, ама ми изникнаха някой въпроси.
Ти ли шлайфа острието и имаше ли оцветяване на режещият ръб при шлайфане след закалка?
Щом смяташ, че острието ти е не закалено, кой ти го закалява?
Как е закаляван фолио без фолио? На въздух или в масло, ако е в масло свали ли обезвъглеродения слой от режещият ръб, ако е имало такъв.
По малко с любов !

siso
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Сеп 2012, 19:50

Re: Първи нож първо разочарование

#8 Мнение от siso » 23 Авг 2018, 02:22

Аз снимките ги правих в 12 през ноща .Не съм фотограф *beach* а и за мой късмет ми изгоря и лаптопа в същото време та от телефона толкова .Опитах да сложа линк но не ми се получи нещо .Ще пусна някоя снимка не едно Пуронварси и един северен елен скоро(толкова съм доволен от този нож че не го заменям за милиони) .Чакам само новия лаптоп

Та ножа не е преграяван след закаляването на милион процента защото го жулих на рука на една гранитна плоча с много шкурки от страх да не го обсера на гриндера .Ножа е закален вакумно .Никаква идея дали са слагали фолио или не .Дадоха ми документ в колко часа е сложен в пеща на какви градуси,колко време е седял там и след това на колко градуса е темпериран .Дадох го за закаляване в един от най големите цехове за закаляване тук в Канада аз живея в Хамилтън а тук е най голямото производство на стомана в цялата държава (сега си давам сметка колко съм кух че не си взех жилязо от тук).Хората не се хващат да закаляват нищо под 100 кила .С хиляди угиворки се съгласиха срещу скромната цена от 75 долара .Направо ми отрезаха главата до петите .Но какво да правя пусти мерак .


Днес ходих пак там да меря твърдост и излезе 59 .Та според мен режещия ръб е заминал при закаляването .Оставих го на 1мм та след това ми отне 4 дена жулена на ръка да го изкарам на 0

siso
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Сеп 2012, 19:50

Re: Първи нож първо разочарование

#9 Мнение от siso » 23 Авг 2018, 02:56

danaec написа:
22 Авг 2018, 15:02
Имало и по зле снимащи от мен :D .
От снимката не може да се разбере дали е отчупвани или изкривяване на ръба.
Да не ти казвам какво се случи на брадвата с едно замразено месо :D
Дане ти казвам какво се случи с един нож на Гербер когато при минус 65 реших да го използвам за лост и да си отвора вратата на колата(служебна не лична) че леко беше замръзнала .Строши се като вафла и така и не успях да отворя вратата докато температурата не се вдигна до минус 25 през деня

Аватар
danaec
Мнения: 1787
Регистриран на: 12 Авг 2009, 10:04

Re: Първи нож първо разочарование

#10 Мнение от danaec » 23 Авг 2018, 06:57

Няма как да замине във вакумната пещ.

siso
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Сеп 2012, 19:50

Re: Първи нож първо разочарование

#11 Мнение от siso » 26 Авг 2018, 07:23

Поставих си за цел тотално да изтърбуша този нож.
До тук с вторичен скос реже всичко дори и пръсти но при първи удар на кокал се подбива ръба .Просто не мога да проумея как е възможно да е 59 твърдост и да се щървби като консерва .Не ми пука за това желязо просто искам да разбера къде съм сбъркал .Според мен има нешо гнило в ТО .Ножа на милион процента не е прегряван и оставих скоаовете на 1 мм преди закаляване .Просто не проумявам защо след всичкни тестове си обръснах всички крака и ръце като с бръанач , реже месо без кокал та се къса всякакъв зеленяк също и при удар в кокал е като тенекия .Така или иначе дружката я обсрах та утре чупя всичко и отивам да правя ТО отново с тези младежи но този път ще им гледам в ръцете .Имам още две железа от тази стомана и ако и те са като този нож си режа вените

Аватар
vlastelin
Мнения: 1885
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Първи нож първо разочарование

#12 Мнение от vlastelin » 26 Авг 2018, 11:48

Ако е изтънен много ще се подбива и толкова. Става нож за салати и зеленчуци. Да не мислиш, че японските не се подбиват. Заточи го леко конвексно ако искаш да е държелив режещият ръб.
Faber est quisque suae fortunae

siso
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Сеп 2012, 19:50

Re: Първи нож първо разочарование

#13 Мнение от siso » 27 Авг 2018, 05:02

Благодаря за съвета това и ще направя .Но въпроса е къде е грешката тук ..Не искам да я повтарям

Франко
Мнения: 299
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Първи нож първо разочарование

#14 Мнение от Франко » 27 Авг 2018, 20:02

колко е дебел над РР сега?

BUTTON_POST_REPLY