Kershaw Bear Hunter 2 Review

Обща дискусия за фабрично произведени ножове, фирми. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
Bradley
Мнения: 2856
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Kershaw Bear Hunter 2 Review

#1 Мнение от Bradley » 08 Авг 2009, 16:00

Kershaw Bear Hunter 2

Изображение

Изображение

Изображение


Ето какво може да намерите като техническа информация на сайта на Kershaw:

The Antelope Hunter II and Bear Hunter II are big, bold, and incredibly practical. The blades are constructed of tough AUS8A stainless steel rated 56-58 on the Rockwell scale. The co-polymer handles are designed for a sure grip?even in wet, outdoor conditions. And both fit nicely into their own genuine leather belt sheaths to protect your blade and your gear.

Steel: AUS8A stainless-steel

Handle: Co-polymer
Blade Length: 4 1/2 in. (11.4 cm)
Closed Length: N/A
Overall Length: 9 1/2 in. (24.4 cm)
Weight: 5.3 oz.

А това е ревю, подкрепено с няколко снимки, показващи възможностите на ножа в леки outdoor дейности /за съжаление все още не съм му направил снимки при моята употреба в тази му роля/:

http://www.noze-nuz.com/recenze/bear_hu ... hunter.php

Защо бихте си купили този нож /защо си го купих аз/:

- Досегът ми с хубавата ни природа се свежда до кратки 1/2/3 дневни излети със сравнително дълги преходи от хижа до хижа, с малко багаж, респективно килограмите са от значение, т.е. да помъкна някой КА-БАР с 20 сантиметрово острие - няма смисъл. Това е нож, правн за ловци, както е видно от името му.
- С какво разполагате ако го имате на колана си - 11 сантиметрово, full flat graind острие, drop poin, съразмерно стесняващо се към върха, който не е от най-тънките, т.е. би издържал малко повече натоварване. Острието не е full tang, но стига почти до края на ръкохватката. Ножът е здрав и създаден да "работи".
- Острието и неговата функционална форма му придават всички качества, който да го направят верен другар на всеки ловец, който не иска да похарчи много пари, но иска нож, който да свърши работата - да не тежи докато се гази в дълбокия сняг към пусията, да може с лекота да окастри храстчетата, за да има по добра видимост към дивечовата пътека, да съблече и разфасова поне един грухчо /предполагам няма да се изложи на 120-150 килца паднали от куршума/ите, пък били те изстреляни от гладкоцевна или нарезна цев - съчми йок/ и след това достойно да се представи в/у буковата дъска и разположените на нея суджуци и лукакнки без да се излагаме сред колегите, че не ни реже ножа.
- Какво още би могло да свърши това острие - хмммм, ами може с голяма доза вероятност да ви измъкне от доста неприятната ситуация да ножувате в планината без огън - има всички данни да се представи добре в една бушкрафт ситуация - който не вярва да се разтърси из форумите - има добро видео на колегите bulli и alexander80, разбира се при ограниченията на своите 11 сантиметра.

Първи впечатлениея след като закупих ножа:

Острие:
- Остър. Много остър. Чудесен финиш. Качествена изработка. Лек. Стабилен. Удобен. Работен.
Кания:
- Никак не е зле като за изкусвен материал. Държи ножа сигурно, но не и напълно стабилно. Самият нож "играе" малко ако тръгнете да тичате и скачате с него на колана си - говоря за амплитуда на движение сантиметър/два, което за типа кания не е проблем - ножът лежи дълбоко в нея, т.е. тя го обгръща повече от добре. Няма дупка за оттичане на водата ако се намокри по-стабилно, няма опасност да срежете шевовете при акуратно изваждане/поставяна на ножа от/в канията, сравнително голямо "ухо" на отвора за колана.

Изображение

Изображение

Колко остър излезе от кутията:

- Неочаквано за цената си - повече от остър - бръснеше ако не с лекота, то с минимално услилие. По режещият ръб имаше следи от машинната обработка, но те в никакъв случай не влияят на доброто му представяне out of the box.

Как ножът пасва в ръката:

- Ето това ми е проблемът с този нож. Първо малко предистория. По данни на колегите bulli и alexander80 - острието си е 100% AUS8A made in Japan, но поради митнически съображения + фирмена политика за намаляване на цената на продукта канията и ръкохватката са родом от China, затова и на ножа пише Чайна.

Изображение

Ръкохватката е скулптурирана акуратно, приляга добре в - ГОЛЕМИ длани, а моята бие към средни размери - резултатът е - хватът ми не е на 100% сигурен и стабиллен поради послената вдлъчнатина за кутрето - така, че за хора с по-малки ръце е добре да обмислят да вземат малкото братче на ножа - Anthelope Hunter 9 сантиметрово острие и по-малка ръкохватка. Мислех да поошлайфам споменатия детайл ама свикнах с леко изнесен напред хват. Материалът е някакъв полимер, които дава добро сцепление и при мокра ръка, поглъща вибрациите при сечене или бетонинг.

Изображение

Стоманата:

- AUS8A made in Japan KAI GROPU - по данни от колеги съфорумци 59 по Рокуел за 70 ЛЕВА :mrgreen: :!: :!: :!: За тези пари, с тази форма на острието и известните ни качества на стоманата - не е от най-стабилните в борбата с корозията, изисква елементарно отношение и blade култура; държи ряз повече от добре - не съм точил ножа досега, дори не съм променял заводския ъгъл на заточване, а само го полирах с 1000/1500/2000 водни шкурки + каиш -> вече бръсне с лекота.

AUS8A в изпълнение на Kershaw - химически състав:

CARBON 0.70-0.75
CHROMIUM 13.00-14.50
MANGANESE 0.50
MOLYBDENUM 0.10-0.30
NICKEL 0.49
PHOSPHORUS 0.04
SILICON 1.00
SULPHUR 0.03
VANADIUM 1.10-0.26

HRC 58-59Как се представя при рязане на храна/хартия/картон/дърво:

- full flat graind-а казва своята тежка дума и ножът е майтор на всички зеленчуци - били те твърди или меки. Още повече му харесва да реже мръвки и макар да не съм ловец и да не съм драл сериозното коремче на острието ме навежда на мисълта, че ще влезе повече от добре в тази роля. Най-обича голям кървав къс свинско, което за няколко минути прави на шишове :twisted: :twisted: :twisted:
- Хартия и картон - приказка - мазно, много мазно - чисти и хувави рвани повърхности след рязане с него.
- Дърво - не е като сканди гарйнда на Мора Клипер 840, но се справя добре. Има нужната дебелина за бетонинг. Късичък е, но може да се хване малко по към края на ръкхватката и да се получи по-добрът замах ако трябва да се сече някой клон 4/5 сантима...

Общи разсъждения и заключения:

- Ако искате добър, работен /ловен или туристически НЕ hard outdoor working blade/, който при това да е евтин -

Изображение

Julian
Мнения: 119
Регистриран на: 18 Мар 2009, 10:24
Местоположение: Пловдив, БЪЛГАРИЯ

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#2 Мнение от Julian » 09 Авг 2009, 11:03

Още едно добро ревю! Колегите се "отпушиха" и започнаха да пишат ревюта. Похвално!

vek0
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Авг 2009, 00:53

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#3 Мнение от vek0 » 11 Авг 2009, 12:20

Браво за хубавото ревю!

Аватар
Bradley
Мнения: 2856
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#4 Мнение от Bradley » 23 Сеп 2009, 19:43

На вашето внимание - първият ми опит за тестване на възможностите на този нож.

http://stefanatanasov.snimka.bg/other/kbh2-test.424878

Изображение
Изображение

Ножът е със заводския ъгъл на заточване, но с полиран режещ ръб. За 3 месеца не е точен като е ползван основно за скари-мари, цър-пър и салатки + отсичане на 10-на 3-5 см. клона бук . В началото на теста ножът бръснеше едва в първите 3 сантиметра от върха към ръкохватката. За теста са ползвани 6 см. от ръкохватката към острието.

Разполагах с ограничени ресурси за тестване, така че не знам доколко е достоверен теста :lol:


Тест на въже:

Рязането ставаше с две движения - силен натискс посока средата на острието към дръжката и после обратно за да се отрежат нишки ако са останали неотрязани такива :oops: :roll: :lol: Подложка - чамова дъска. За съжаление нямах хартиено тиксо за овиване на въжето - гадна работа - затова трябваше и второ движение :lol:

Изображение
Изображение
500 парчета незнайно въже:
- след 50;100;150;200;250;300;350;400;450;500 парчета реже вестник с лекота.

Изображение
150 парчета маркуч /твърд с някаква оплетка от разни нишки м/у меката вътрешна и твърдата външна гума :oops: :roll: / :
- след 50;100;150 парчета реже вестник с лекота.

Изображение
150 парчета маркуч /мек някакъв/ по 1 см.:
- след 50;100;150 парчета реже вестник с лекота.

Изображение
Изображение
Дялане на чамова дъска – след дялането – реже вестник с леко усилие.

Изображение
Изображение

Не можах да го изтъпя и туй то - после доволно направих цър-пр с ножа. хич няма да го остря още - да се затъпи и го правя конвекс :mrgreen:

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#5 Мнение от Rigor Mortis » 29 Сеп 2009, 17:08

Ревюто ти е супер! Само ще си позволя да си кажа мнението и да направя някои уточнения.

bradley_cutlery написа: - Острието и неговата функционална форма му придават всички качества, който да го направят верен другар на всеки ловец, който не иска да похарчи много пари, но иска нож, който да свърши работатa
.....
- Ако искате добър, работен /ловен или туристически НЕ hard outdoor working blade/, който при това да е евтин -
Това е много точна характеристика. *THUMBS UP*

bradley_cutlery написа:острието си е 100% AUS8A made in Japan, но поради митнически съображения + фирмена политика за намаляване на цената на продукта канията и ръкохватката са родом от China, затова и на ножа пише Чайна.
Японска стоманата, Китайска направата, Американска фирмата. Дали закалката се извършва в Япония или не не може да каже никoй, но факт е че ножката не е никак лоша.

bradley_cutlery написа:- AUS8A made in Japan KAI GROPU - по данни от колеги съфорумци 59 по Рокуел за 70 ЛЕВА :mrgreen: :!: :!: :!: За тези пари, с тази форма на острието и известните ни качества на стоманата - не е от най-стабилните в борбата с корозията, изисква елементарно отношение и blade култура;
А а, аус 8 не е от много лесно ръждясващите. :D

bradley_cutlery написа:AUS8A в изпълнение на Kershaw - химически състав:

CARBON 0.70-0.75
CHROMIUM 13.00-14.50
MANGANESE 0.50
MOLYBDENUM 0.10-0.30
NICKEL 0.49
PHOSPHORUS 0.04
SILICON 1.00
SULPHUR 0.03
VANADIUM 1.10-0.26

HRC 58-59
Дали е в изпълнение на Кершу или на държавният симфоничен оркестър е все тая - съставът е еднакъв навсякъде, защото стоманите се произвеждат от фирми производителки на стомана, а не от производителите на ножове.


bradley_cutlery написа: Тест на въже:

Рязането ставаше с две движения - силен натискс посока средата на острието към дръжката и после обратно за да се отрежат нишки ако са останали неотрязани такива :oops: :roll: :lol: Подложка - чамова дъска. За съжаление нямах хартиено тиксо за овиване на въжето - гадна работа - затова трябваше и второ движение :lol:

.....
500 парчета незнайно въже:
- след 50;100;150;200;250;300;350;400;450;500 парчета реже вестник с лекота.

.........
150 парчета маркуч /твърд с някаква оплетка от разни нишки м/у меката вътрешна и твърдата външна гума :oops: :roll: / :
- след 50;100;150 парчета реже вестник с лекота.

...................
150 парчета маркуч /мек някакъв/ по 1 см.:
- след 50;100;150 парчета реже вестник с лекота.

.............................
Дялане на чамова дъска – след дялането – реже вестник с леко усилие.


Не можах да го изтъпя и туй то - после доволно направих цър-пр с ножа. хич няма да го остря още - да се затъпи и го правя конвекс :mrgreen:
Хмм :( ...... теста е железен - рязане на три различни медиyма(незнайно въже, два вида незнаен маркуч и незнайна чамова дъска) без отправна точка за сравнение. Пробвали cме го тва още отдавна - никаква информация не дава.

. Ако искаш да го изтъпиш вземи една букова цепеница или някой незнаен много сух клон и давай газ.


Дълго да си ползваш ножа! И аз го имам. *THUMBS UP*
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
Bradley
Мнения: 2856
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#6 Мнение от Bradley » 29 Сеп 2009, 17:24

Благодаря за позитивните коментари/критики ;) . Само да уточня, че доколкото знам от хора, писали директно на Кършоу - в отговора на въпроса, защо има щампа Чайна се споменава, че острието си е правено, респективно закалено там - ама това си е фирмена политика, така че никой никога не знае :-X :D


Благодараско за пожеланието *DRINK*

Аватар
woody
Мнения: 7233
Регистриран на: 06 Дек 2008, 22:15
Местоположение: София

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#7 Мнение от woody » 29 Сеп 2009, 19:01

За моя изненада нож наточен да бръсне най-лесно се изтъпява от кожа, а не от твърдо дърво. Вземете едно парченце дебела кожа или гьон. Широко примерно 3 см. Сложете го върху дъска и започнете да го режете, (търкайки с цялото острие) тъничко като луканка. Ако след десетото резенче ножа още бръсне или реже вестници с лекота, стоманата е наистина много твърда.
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]

andrei84
Мнения: 100
Регистриран на: 18 Апр 2009, 17:04

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#8 Мнение от andrei84 » 02 Яну 2010, 01:25

Ножът е страхотен.Аз го купих от Вито-Дженовезе колегата.
В началото подходих твърде спептично относно качествата му.
Но викам си, ако не друго ще си го сложа в колата, да го имам.
Направи ми силно и приятно впречатление ергономичната ръкохватка, добре заточеното острие.Когато го хванах ножът сякаш е сля с дясната ми ръка.
Взех го за колата, но миналата седмица го дадох на нашите да си режат месо.
И ТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗХВАЛЯТ.Що свински меса безпроблемно е разлязал около Нова година.
дОРИ СИ МИСЛЯ ДА ПОРЪЧАМ ОЩЕ ЕДИН, ЗА ДА СИ ГО ИМАМ.

Не съм разбиращ от ножове като Вас колеги, но ми се струва, че с по-добра кожена или полимерна кания този нож става и за всекиднивно носене.
Канията е чисто....,,ловдийска" и неудобна.Много добре е обработена кожата, приятно мирише :D .
Но като цяло е неудобна.
Един голям плюс за ножа. *OK*

Аватар
Bradley
Мнения: 2856
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#9 Мнение от Bradley » 22 Фев 2010, 19:42

Разходих го малко, посякох клонки, поцепих, побелих, подялах - и пак казвам за парите си - чудесен нож:

Силата му при работа с дърво са беленето и дялането. Сечене - 2/3 см клонки с по удар-два. При батонинг се представи чудесно, макар че както се вижда на снимките не съм го зорил с много, защото който го има или го е виждал знае, колко му е тънък върха. Затъпяване - нямаше почти никакво, тъй като Пелтоненът пое основната работа. Моята доработка на ръкохватката се оказа скрит коз и определено ножът ми е в пъти по-удобен, освен това позволява два хвата - един близко до острието за белене/дялане и един близо до края на ръкохватката за сецене на клонки /показал съм го на видеокличе, но качеството е лошо :cry: /.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ferdmarshal
Мнения: 14
Регистриран на: 21 Мар 2011, 15:07

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#10 Мнение от ferdmarshal » 05 Апр 2011, 01:11

Колко е дебело острието ?

Аватар
Bradley
Мнения: 2856
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#11 Мнение от Bradley » 05 Апр 2011, 01:43

към 4мм в основата на дръжката ;)

Аватар
Ferjancz
Мнения: 58
Регистриран на: 10 Яну 2011, 12:10
Местоположение: София; Троян

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#12 Мнение от Ferjancz » 06 Апр 2011, 11:19

В момента този нож може ли да се закупи в България от някъде, питам защото сайтовете които го предлагат виждам, че нямат налични към момента?!
Бе къв инглиш бе, давай на горе!!!

scorpio_ddt
Мнения: 521
Регистриран на: 25 Дек 2009, 01:33
Обратна връзка:

Re: Kershaw Bear Hunter 2 Review

#13 Мнение от scorpio_ddt » 06 Апр 2011, 12:02

При мен го има.

Публикувай отговор