Manly Drugar

Обща дискусия за фабрично произведени ножове, фирми. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
gospodarski
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Окт 2016, 15:55
Местоположение: София

Manly Drugar

#1 Мнение от gospodarski » 26 Фев 2019, 16:42

Здравейте, искам да представя тук един нож, който наскоро ми попадна в ръцете и за който не открих собствена тема, а според мен си заслужава да има.
Та става дума за Manly Drugar, за който няма нито дума в сайта на производителя. Поизчетох доста неща за него и част от информацията беше, че се прави по лиценз и само за износ и затова не е качен в сайта, но пък от друга страна свободно се продава и в България.Та купих миналата седмица този нож за подарък от магазина на АрмсБГ на Самуил. Характеристиките също съм копирал от сайта им:
Стомана - D2 или CPM 154
Твърдост - 59/61HRC
Обща дължина - 230мм
Дължина на острието - 110мм
Дебелина на острието на петата - 4мм
Ширина на острието - 30мм
Ширина на дръжката - 26мм
Тегло - 180гр
Ъгъл на заточка - 15°
Материал на дръжката - G10 или орех

И ето малко снимки и повърхностни впечатления:
Изображение
Прилична, непретенциозна кутия, подходяща за опаковане като подарък.

Изображение
Така е опакован вътре в нея.

Изображение
А това има в кутията - нож с кания, клипс и сертификат. Понеже изчетох доста негативни коментари за канията я разгледах много внимателно и направих малко опити да изкарам ножа от нея с тръскане. Стои стабилно и трябва доста силно да се замахне, за да падне ножа. При нормална употреба не знам как ще стане. Не съм голям специалист по качеството на кайдекса, но ми се струва ОК. Пробвах и клипса, пак поради многото негативни коментари и установих, че има поне по три - четири варианта за хоризонтално и вертикално носене. Дупките съвпадаха добре. Само дето имаше само три винта в плика - не знам дали си е така по изискване или са затрили единия за тоя нож специално, но това не е болка. Сертификатът е доста постен като информация - може да се барне малко, за да е по-подходящ за подарък. Някоя шаренийка, рисунка на ножа, място за името на собственика, печат на фирмата и други такива. Едва ли ще оскъпи толкова продукцията.

Изображение
Това е самият нож - взех от Д2 стоманата, че не можах да преглътна 100 кинта повече, а и човекът едва ли щеше хване разликата... Както и да е - скръндза съм, ясно е :)

Изображение
Изглед отгоре с насечката.

Изображение
Не много качествена снимка отдолу - тази насечка е малко неудобна, въпреки че го държах в ръката само докато го наточа още малко за разкош.

Изображение
Дръжката е много приятна и на вид и на пипане и е доста удобна. Пасната е перфектно, но не съм я разглобявал да видя лепена ли е или се държи само на тези винтове.

Изображение
Изображение
Тук нападнах една рекламна брошура след като го наточих. Острието е много добре сведено, точи се лесно и реже като змей. Намалих и малко от козината по предмишницата докато го пробвам :) Притеснявах се да не е много дребен, но стои добре в ръката и бих се хванал да дера с него всичко без слон и носорог :) За сечене на клони не бих го ползвал, за това си има брадви.
Та това е от мен, ножът вече е гравиран и подарен, ако чуя някакви отзиви от новия му стопанин, ще ги споделя.
Благодаря за вниманието!
Когато погледнеш към Витоша ти иде да цитираш Вазов. Когато се обърнеш към София ти иде да цитираш Стоичков... (цитат от Аламинут)

Публикувай отговор