Нож за ЛОВ LINDER
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
-
Нож за ЛОВ LINDER
Здравейте.
Предстои ми закупуване на нож за ЛОВ. Спреш съм се на този модел. http://www.sokol.bg/show/category/1/item/293.
Ще се ползва предимно за обезкостяване, както и дребни нужди по време на самият ЛОВ. Какво ви е мнението. Стоманата е карбонова, държи ли на изхабяване, лесно ли се заточва. Дължината на острието от 15 см. за обезкостяване не е ли малко множко.
Приемам и други предложения.
Предстои ми закупуване на нож за ЛОВ. Спреш съм се на този модел. http://www.sokol.bg/show/category/1/item/293.
Ще се ползва предимно за обезкостяване, както и дребни нужди по време на самият ЛОВ. Какво ви е мнението. Стоманата е карбонова, държи ли на изхабяване, лесно ли се заточва. Дължината на острието от 15 см. за обезкостяване не е ли малко множко.
Приемам и други предложения.
Re: Нож за ЛОВ LINDER
Добре дошъл!
Аз бих заложил на по-късо острие и този гард също ми се струва че по-скоро ще пречи. Все пак това е моя гледна точка, ти най-добре знаеш какви са ти нуждите. Относно стоманата мисля че преди да избираш модел нож трябва да вземеш генерално решение дали да е неръждаема или може и да е ръждавейка.
Аз бих заложил на по-късо острие и този гард също ми се струва че по-скоро ще пречи. Все пак това е моя гледна точка, ти най-добре знаеш какви са ти нуждите. Относно стоманата мисля че преди да избираш модел нож трябва да вземеш генерално решение дали да е неръждаема или може и да е ръждавейка.
-
Относно острието съм съгласен. По отношение на стоманата не съм много наясно, но би си взел и карбонова която ръждясва само ако е с по добри показатели от неръждавейка в този ценови клас. Какво би ми препоръчал.
-
Този покрива в по голяма степен критериите ми.
http://www.sokol.bg/show/category/1/item/30
Какво вие мнението.
http://www.sokol.bg/show/category/1/item/30
Какво вие мнението.
http://www.sokol.bg/show/category/1/item/20
Аз лично бих заложил на нещо подобно, имам предвид като форма и размери. Мисля че ако стоманата е 440B или 440C ще останеш доволен, но там пише само 440? Не ръждясва, лесно се точи, нищо космическо, но ще върши добра работа. Все пак тук има достатъчно майстори, съветвам те да поразгледаш какви ножове се предлагат във форума, поне стоманата ще е коректно обявена и ще знаеш наистина какво купуваш.
Аз лично бих заложил на нещо подобно, имам предвид като форма и размери. Мисля че ако стоманата е 440B или 440C ще останеш доволен, но там пише само 440? Не ръждясва, лесно се точи, нищо космическо, но ще върши добра работа. Все пак тук има достатъчно майстори, съветвам те да поразгледаш какви ножове се предлагат във форума, поне стоманата ще е коректно обявена и ще знаеш наистина какво купуваш.
Нож конкретно не мога да ти препоръчам, но трябва да се съобразиш с някои неща, когато го избираш.
Защо именно карбонов? Той иска повече грижа от неръждаемия. Аз бих предпочел карбонов, ако съм постоянно в гората и има големи студове. Там няма да имам удобства за точене и карбонката я точа с каквото намеря и става по-лесно.
Защо 15см дължина? По-скоро 11 максимум 12см. са по-подходящи.
Защо стомана 420? по-добре тогава да си вземеш един нож от 4Х13 на наш майстор и ще си по-доволен.
И да, защо ти е гард?
Защо именно карбонов? Той иска повече грижа от неръждаемия. Аз бих предпочел карбонов, ако съм постоянно в гората и има големи студове. Там няма да имам удобства за точене и карбонката я точа с каквото намеря и става по-лесно.
Защо 15см дължина? По-скоро 11 максимум 12см. са по-подходящи.
Защо стомана 420? по-добре тогава да си вземеш един нож от 4Х13 на наш майстор и ще си по-доволен.
И да, защо ти е гард?
За лов бих заложил на D2 или некоя карбонка.Едното не ръждясва толко и двете държат на дране.Острие не по дърго от 13см, в зависимост от начина на лов.На някои 13 им идва доста късо.
Не бих заложил на 4х13 и 420, след първото дране ще почнеш да се оглеждаш за друг.
Не бих заложил на 4х13 и 420, след първото дране ще почнеш да се оглеждаш за друг.
Карбонката се точи лесно и има по агресивен ряз но иска и подрьжка като обмазка и бьрсане
Пак от сокола Линдер суперейдж серията стомана ATS-34(малко по-скъп но си заслужава
)единица,двойка ,тройка какво ти е на сърце.

nemezis написа:Пак от сокола Линдер суперейдж серията стомана ATS-34(малко по-скъп но си заслужава)единица,двойка ,тройка какво ти е на сърце.

-
Намерих изгодна оферта на нож от дамаска стомана Стоманата е 1095 и 15N20. Острие 15 см. Изцяло права дръжка без гард. Какво ви е мнението.
Удара на пакистанско изпълнение.Без снимка няма коментар и какво очакваш от дамаска.При положение че е ръждаем, просто не разбирам какво търсиш.
-
Стандартоно описание 1095, 15n20, твърдост 58-60.
Като го получиш се оказва че е с твърдост 53-54 и от незнаини пакистански стомани.Интересно ми е друго, как пакистанците ползват американска стомана и правят евтин дамаск
Поне 1095 мисля че биши такава, да не ровя из нета.
Моя съвет е да не залиташ по тия изгъзици. Ориентираи се към някоя стомана и си поръчаи нож да ти го направи някои от форума.
То че нама да останеш с един нож е ясно.Изкараи сезона и по на татък още.
Като го получиш се оказва че е с твърдост 53-54 и от незнаини пакистански стомани.Интересно ми е друго, как пакистанците ползват американска стомана и правят евтин дамаск

Моя съвет е да не залиташ по тия изгъзици. Ориентираи се към някоя стомана и си поръчаи нож да ти го направи някои от форума.
То че нама да останеш с един нож е ясно.Изкараи сезона и по на татък още.
-
Благодаря за съвета. Продължавам с търсенето.