Кухненски нож
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Re: Кухненски нож
Прав си, Bradley. Сега ги разгледах. Тези пари за 53 твърдост не си струва отникъде. Аз се подведох по цената и мислех, че този нож е от серията им Про, която е с 56 твърдост. Объркал съм се. Fiskars-а не струва за тези пари.
A Smith & Wesson always beats four aces.
Re: Кухненски нож
Bergera идва от тук :
http://www.snl-brothers.com/2008/index. ... y&catid=23
В Китай са 2 основни фабрики, които правят Kai (нищо, че са японски
) и всички подобни.
Цената се определя от дебелината на шарката и от самата шарка, имаше варианти и за мозайков дамаск , но цената беше по 4 .
За качествата няма да се изказвам надявах се някой друг освен мен да ги е пробвал. Не съм мерил твърдостта, но определено е над 60
даже малко ме притеснява какво ще се случи ако го изпусна на плочки.
.. и така ...
http://www.snl-brothers.com/2008/index. ... y&catid=23
В Китай са 2 основни фабрики, които правят Kai (нищо, че са японски

Цената се определя от дебелината на шарката и от самата шарка, имаше варианти и за мозайков дамаск , но цената беше по 4 .
За качествата няма да се изказвам надявах се някой друг освен мен да ги е пробвал. Не съм мерил твърдостта, но определено е над 60
даже малко ме притеснява какво ще се случи ако го изпусна на плочки.
.. и така ...
mrspasov
Re: Кухненски нож
Ами ако са с твърдост 60+ значи това е ножа за дадения бюджет.
A Smith & Wesson always beats four aces.
Re: Кухненски нож
Както може да е над 60, така може и да е 57-58. Така пише поне.MrSpasov написа:Bergera идва от тук :
http://www.snl-brothers.com/2008/index. ... y&catid=23
В Китай са 2 основни фабрики, които правят Kai (нищо, че са японски) и всички подобни.
Цената се определя от дебелината на шарката и от самата шарка, имаше варианти и за мозайков дамаск , но цената беше по 4 .
За качествата няма да се изказвам надявах се някой друг освен мен да ги е пробвал. Не съм мерил твърдостта, но определено е над 60
даже малко ме притеснява какво ще се случи ако го изпусна на плочки.
.. и така ...
С кои ножове го сравняваш, за да определиш тази твърдост на око? Дай пример за сравненията.
Re: Кухненски нож
Ами за ножовете на Джейми Оливър имате ли мнения.Някой ползвал ли ги е? http://shopix.bg/Noj-na-glavniia-gotvac ... mie-Oliver
Re: Кухненски нож
Като ми напишат в рекламата ето това: "Материал: неръждаема стомана"- и вече са ме изгубили, като клиент.avon0 написа:Ами за ножовете на Джейми Оливър имате ли мнения.Някой ползвал ли ги е? http://shopix.bg/Noj-na-glavniia-gotvac ... mie-Oliver
Re: Кухненски нож
Ето конкретно предложение - http://knifeshop.bg/product/1772/mesars ... rinox.html + това http://knifeshop.bg/product/1794/tochil ... zhove.htmlavon0 написа:Ами за ножовете на Джейми Оливър имате ли мнения.Някой ползвал ли ги е? http://shopix.bg/Noj-na-glavniia-gotvac ... mie-Oliver
Re: Кухненски нож
Имам Field Pup II сравнение с него SOG-а е мекица , Spyderco Tenacious се доближава , но ми се стува една идея по мек.минчо написа:Както може да е над 60, така може и да е 57-58. Така пише поне.MrSpasov написа:Bergera идва от тук :
http://www.snl-brothers.com/2008/index. ... y&catid=23
В Китай са 2 основни фабрики, които правят Kai (нищо, че са японски) и всички подобни.
Цената се определя от дебелината на шарката и от самата шарка, имаше варианти и за мозайков дамаск , но цената беше по 4 .
За качествата няма да се изказвам надявах се някой друг освен мен да ги е пробвал. Не съм мерил твърдостта, но определено е над 60
даже малко ме притеснява какво ще се случи ако го изпусна на плочки.
.. и така ...
С кои ножове го сравняваш, за да определиш тази твърдост на око? Дай пример за сравненията.
mrspasov
Re: Кухненски нож
Съветът ми е да избягваш брандирани ножове. При тях качеството рядко отговаря на исканата цена (т.е. за същите пари обикновено има по-читава алтернатива), поради простичкия факт, че сериозна част от парите отиват за да се плати за името на продукта. Нали не вярваш наистина че майстор-готвач (в случая Джейми Оливър) разбира от метали и изработка на ножове?avon0 написа:Ами за ножовете на Джейми Оливър имате ли мнения.Някой ползвал ли ги е? http://shopix.bg/Noj-na-glavniia-gotvac ... mie-Oliver
P.S. Като прегледах сега колко нещо се изписа и колко ножа ти бяха препоръчани (и то с аргументи) мисля, че вече малко се заиграваш с избора на този кухненски нож. Не знам дали стана ясно, но за парите, които имаш чудеса няма да получиш. Ясно е като бял ден, че ще вземеш нещо прилично, но съвсем бюджетно (клонящо към класа "средна ръка"), т.е. трудно ще се отклониш много като качество от ножовете които аз и колегите ти препоръчахме. Съветът ми е да си харесаш от препоръчаните този, на който дизайна ти харесва най-много и да го поръчваш. Във всички случаи няма как да сбъркаш за целите, които си поставила.
A Smith & Wesson always beats four aces.
Re: Кухненски нож
MrSpasov написа:Имам Field Pup II сравнение с него SOG-а е мекица , Spyderco Tenacious се доближава , но ми се стува една идея по мек.минчо написа:Както може да е над 60, така може и да е 57-58. Така пише поне.MrSpasov написа:Bergera идва от тук :
http://www.snl-brothers.com/2008/index. ... y&catid=23
В Китай са 2 основни фабрики, които правят Kai (нищо, че са японски) и всички подобни.
Цената се определя от дебелината на шарката и от самата шарка, имаше варианти и за мозайков дамаск , но цената беше по 4 .
За качествата няма да се изказвам надявах се някой друг освен мен да ги е пробвал. Не съм мерил твърдостта, но определено е над 60
даже малко ме притеснява какво ще се случи ако го изпусна на плочки.
.. и така ...
С кои ножове го сравняваш, за да определиш тази твърдост на око? Дай пример за сравненията.
BLADE STEEL TYPE 7CR17MOV 55-57HRc
http://www.sogknives.com/tactical/knive ... aight.html
Re: Кухненски нож
Това, което всички пропуснахме, но Стефчо се е сетил да ти предложи, е точило.Bradley написа:Ето конкретно предложение - http://knifeshop.bg/product/1772/mesars ... rinox.html + това http://knifeshop.bg/product/1794/tochil ... zhove.htmlavon0 написа:Ами за ножовете на Джейми Оливър имате ли мнения.Някой ползвал ли ги е? http://shopix.bg/Noj-na-glavniia-gotvac ... mie-Oliver
В началото не обърнах сериозно внимание на желанието ти да не се точи ножа 1-2 години, но когато разгледах това условие от друга гледна точка, видях че може и да е изпълнимо, въпреки привидната невъзможност. Като се абстрахираме от факта, че няма неизтъпяем нож, отиваме на следващия етап, колко е затъпен той.
Колкото по дълго време не се поддържа едно острие, толкова по-трудно ще бъде заточен той, без необходимата техника. От това условие вече, извличаме и правилното решение, а то е - заедно с ножа, на който рано или късно ще се спреш, трябва да вземеш и съответното точило. С негова помощ ще поддържаш острието винаги остро и няма да позволиш да се стига до крайности и ползване на машини. Така ще избегнеш неприятния момент, когато ще дадеш ножа на комшията да го заточи "професионално" на шмиргела, флекса или на бордюра пред входа.
Това е на кратко моето виждане на нещата. Ако нещо не е ясно, ще се опитам да бъда по-обстоятелствен и ще опиша всичко по-подробно.
Re: Кухненски нож
за кухненските ножове ли става въпрос или по принципMrSpasov написа:Наздраве Bradley!
Според теб има ли осезаема разлика м/у 57HRc и 58HRc
Re: Кухненски нож
Много съм ви благодарна на всички защото реагирахте бързо и бяхте мили.Не се опитахте да ми се присмеете защото съм жена и търся "специалния" нож на мъжът си.Дадохте ми добри предложения и ще избера от тях.А когато си го купя ще кача снимка на избрания
Благодаря отново 


Re: Кухненски нож
По принцип.Bradley написа:за кухненските ножове ли става въпрос или по принципMrSpasov написа:Наздраве Bradley!
Според теб има ли осезаема разлика м/у 57HRc и 58HRc
Ама не е толкова важно.
mrspasov