Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

Мястото за лаф-мохабет, и други теми.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#1 Мнение от Rigor Mortis » 13 Юли 2014, 21:26

Какво ли не бих дал да живея в къща и да си иззидам една пещ на двора, която да побира 1 голямо агне и в която да могат да се пекът хлябове, пици и какво ли още не. Уви, тази мечта ще почака още..

Наскоро моя милост мина под венчилото и настана крайно време да се осребрят паричните подаръци. Аз исках голям грил, а жената голям миксер :) . Лесно се договорихме и всичко прахосахме. :-[


Аз държах на електрическа скара някаква по модерна....и стабилна, но общо взето нямах представа какви са преимуществата и недостатъците на газовите, електрическите и барбекютата с дървени въглища. Ходихме в един специалиъиран магазин и там ми се разбиха на парчета представите за цени и качество, както и за вкус на приготвеното. Накрая взехме един огромен грил с интегрирани - газов котлон и голям шиш с ел.мотор. Уреда има три основни дюзи/горелки, една отделна странична за шиша и отделно котлона. В капака има вграден термометър (измерва до 350 градуса), в шкафа отдолу се побира 11л газова бутилка. Скарите са две и са произведени от масивен чугун. Профила на скарите е със следната форма - V , като обърнати с острото на горе са предназначени печене на по сухи, т.е. немаринирани неща, а с острото надолу(профилът отгоре става като канал) се ползват по удачно при маринирани меса, защото улавят една част от маринадата и по-малко пада към горелката. Подариха ни към покупката и една голяма каменна плоча за печене на хляб и пица(при затворен капак като в пещ), но това осхте не сме го пробвали.

Изпробвахме вчера тържествено продобивката и резултата беше мн. добър, въпреки, че още не съм свикнал на такъв вид барбекю и трябва още да се упражнявам.


Хайде покажете си скарите и дайте тайните си рецепти да ги пробваме. Ама без снимчици, само с текст не става нали знаете *DRINK*


Ето я и новата ми кухня - 60кг без бутилката, дължина 160см:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
TARGET
Мнения: 631
Регистриран на: 10 Юни 2009, 21:22
Местоположение: BG

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#2 Мнение от TARGET » 13 Юли 2014, 21:29

*BRAVO* Много мръвки да изпечеш и изядеш !!!

Аватар
Bradley
Мнения: 2886
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#3 Мнение от Bradley » 13 Юли 2014, 21:32

удобство за градския начин на живот са ел. и газовите грилове/скари, но аз като дете родопчанче признавам само мръвки на жар и тикла печени за истинска скара - жалко, че рядко ми остава време да навестя бащиния дом и да врътна чевермето :(

... арна придобивка - *OK*

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#4 Мнение от Rigor Mortis » 13 Юли 2014, 21:38

Target, ха ха, мерси подобно! :D

Какво е тикла?

Моята първоначална идея с която отидох в магазина беше да купя голема електрическа скара и към нея един голям чугунен сач(има такива оребрени тип испанска Планха...или Планча, не знам как се изговаря), който да го слагам върху реотаните, но ме разубедиха.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
Bradley
Мнения: 2886
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#5 Мнение от Bradley » 13 Юли 2014, 21:55

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последно промяна от Bradley на 13 Юли 2014, 21:57, променено общо 1 път.

ЖИЖ
Мнения: 214
Регистриран на: 30 Яну 2010, 18:03

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#6 Мнение от ЖИЖ » 13 Юли 2014, 21:56

тикла е плосък широк пелевунски камък дето се покрива покрива на къщите по сегашнему-гнайс

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#7 Мнение от Rigor Mortis » 14 Юли 2014, 00:10

Аха мерси, на каменна плоча. Дано да не пускат песъчинки тия плочи.

Аз пържолите ги режа по един инч дебелина и никога не ги начуквам. Като ги гледам тия на снимките какви са тънки едва ли има шанс да ги оставиш в средата розови. Или съвсем недопечени или абсолютно изпечени стават. В къши нашите ги правят същите *heat* скучна работа
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Petbul
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Юни 2014, 21:50

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#8 Мнение от Petbul » 16 Юли 2014, 02:03

60 литров бойлер,флекс,много зор с електрожен поради липса на умение и много желание=Дебелата Берта и неописуем кеф *DRINK*
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Сега търся по-голям бойлер :D

Аватар
markav
Мнения: 825
Регистриран на: 05 Дек 2012, 22:45
Местоположение: Варна

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#9 Мнение от markav » 16 Юли 2014, 11:18

Виждал съм такива цистерни по тон, тон и половина, неръждавейка. Ще ти свърши идеална работа. :D

Иначе устройството ти е станало много добре. *THUMBS UP*
Назаем давай толкова, колкото си сигурен, че няма да ти върнат.

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#10 Мнение от Rigor Mortis » 16 Юли 2014, 11:39

Ха ха, интересна идея с бойлерчето *THUMBS UP* барбекю с капак си е съвсем друго. Добре изглежда! Не трябва ли обаче да има дупки на долната част за да циркулира въздух към въглищата....на купешките има.

Виждал съм същата конструкция, но с варел.

Аз пробвах мин уикенд също да пека месо на дървени шишчета на газовият грил и клечките всичките се запалиха. Оказа се, че трябвало да се накиснат предврително около 30 мин във вода преди да се използват. Това го прочетох едва в последствие в един форум за барбекюта :)
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
Driftmark
Мнения: 253
Регистриран на: 02 Юли 2014, 23:16

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#11 Мнение от Driftmark » 16 Юли 2014, 12:00

Страхотна идея е това с бойлера! *THUMBS UP* Браво, Браво. *BRAVO*
Изображение

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#12 Мнение от Rigor Mortis » 16 Юли 2014, 12:06

Ето за такива отвори говоря:

http://oberst-grill.de/page/9

http://www.hornbach.at/shop/Tenneker-Gr ... tikel.html

ето тука конструкцията се вижда точно:

http://www.grillsportverein.de/forum/th ... bs.166466/

http://www.grillsportverein.de/forum/th ... ll.127469/

:D http://5sur5je.files.wordpress.com/2012/08/p7260253.jpg на ръждива мрежа по е вкусна мръвката


a ako обърнеш бойлера и си вземеш отпуска може да си сътвориш Грило-Пушилна Камера:
http://www.h-thie.de/uebersicht.html
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Petbul
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Юни 2014, 21:50

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#13 Мнение от Petbul » 16 Юли 2014, 12:58

Направих няколко прореза отдолу с флекса и поставих една хоризонтална ламарина,хем заради въздуха,хем за намаляване на количеството въглища,че иначе една торба 3 кила си я събира накуп :) А шишове досега не съм палил,въпреки че температурата е ужасяваща... Те даже прорезите се виждат на едната снимка.А сега му пляснах и една черен мат термоустойчива боя и стана МА-ГА-ЗИН,както казват по автокъщите :)

magnus
Мнения: 3399
Регистриран на: 27 Юни 2009, 10:38
Местоположение: Пловдив

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#14 Мнение от magnus » 16 Юли 2014, 14:23

Дървените шишчета ги кисна в дресинг от вода, лимонов сок и мед, има и други комбинации - с билки, без билки и т.н... ако забравя да ги подготвя, ползвам от неръждавейка.
Читавата щипка и шпатула са истината, никога вилица, или нещо друго прободно.
Напоследък карам по сръбски тертип, минимум подправки за хубавото месо, то си е вкусно само по себе си. За ребра, птици, риби и др. второкачествени, си имам професионален съветник, та да стават за ядене после.

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#15 Мнение от Rigor Mortis » 16 Юли 2014, 15:21

Дървените шишчета могат да се замразяват в накиснато състояние и така се пести време ако изненадващо решиш да печеш шишове на барбекюто. Аз предпочитам металните, че по удобно.

Пържоли овкусявам почти винаги само със сол и черен пипер, пилета понякога с готови подправки за пилешко, а понякога само със сол и лютив червен пипер.
Какъв ти е професионалният съветник?

Що второкачествено, ребра, птици, риби и прочее са си супер храна. Купеното свинско през последните години много си е намалило мазнините, защото прасетата все по малки ги колят. Понякога на свинското в магазина мраморирането му е като на пуешко.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Публикувай отговор