И аз на кокъл го обичам зеленчука

Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Това е и моя мечта.Това хубаво чеверме ми напомня за разказите на дядо ми за един особен специалитет /цяла телешка глава в шкембе,главата се шпикова с чесън натрива се с подправките и се завива в шкембето.То я задушава и помага да се изпече,разбира се изгаря по време на печенето.Слага се в пеща и се забравя там за няколко часа.Но си трябва сериозна пещица.Другия специалитет е т.нар Горнооряховско гърне,чиито основна съставка са жилите които по принцип се изхвърлят,но и то най мераклийски става в пещ.Май ще трябва да се зидаRigor Mortis написа:Какво ли не бих дал да живея в къща и да си иззидам една пещ на двора, която да побира 1 голямо агне и в която да могат да се пекът хлябове, пици и какво ли още не. Уви, тази мечта ще почака още..
Дядото почина 2012/беше 20ти набор/ и няма кого жив да питам как точно се е наричала тази блажена вкусотия в Горна Оряховица.В разказите му за преди 9 ти не се споменаваше Тетевен/може там така да се казва,може и наистина да е тетевенски специалитет,имам някъде една книга Национална кухня/ведомствено издание на Балкантурист ако я намеря ще проверя/,но това не е толкова от значение.Важното е че е мераклийска.Разказваше за баща си и петима си чичовци, все корави юнаци,че доста такива са изяли и наистина много пиелоAgarvaen написа:Това, за което говориш, се нарича "Телешка глава по тетевенски. Освен в шкембето, главата се меси в тесто в нощви и става мамата си трака....Ма много нещо пие, много.