Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

Мястото за лаф-мохабет, и други теми.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#61 Мнение от M.G » 21 Юли 2014, 20:01

Колега marincheshki сложи и някоя филия хляб като снимаш че тъй е много диетично :D
И аз на кокъл го обичам зеленчука :D *DRINK*

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#62 Мнение от Rigor Mortis » 23 Юли 2014, 01:13

@marincheshki,
за колко души бяха зеленчуците? :D

Тука стана егати веганската тема.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
marincheshki
Мнения: 2078
Регистриран на: 29 Яну 2010, 21:53

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#63 Мнение от marincheshki » 23 Юли 2014, 06:11

Това е само малка част от зарзавата. Ами за около 6 човека :D
Абе по ос***ме се малко с количеството :D
Ако искаш да победиш целия свят, победи самият себе си.

Аватар
Agarvaen
Мнения: 1325
Регистриран на: 23 Май 2010, 18:03
Местоположение: Доста из България

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#64 Мнение от Agarvaen » 23 Юли 2014, 07:39

Изображение

Това е от сватбата на сестра ми. Интересното е, че свинята беше опушена цяла, а като я печаха, беше набучкана с чесън.
Ред. И веригата на механизма беше много лабава, та все се откачаше.
"-Да помниш, че езикът на мъжа е като ножа – трябва да излиза от канията само да върши работа, а не за играчка. Щото е остър и може да се порежеш."

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#65 Мнение от M.G » 23 Юли 2014, 08:24

Това да не е порция за двама :D *DRINK*

Аватар
Agarvaen
Мнения: 1325
Регистриран на: 23 Май 2010, 18:03
Местоположение: Доста из България

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#66 Мнение от Agarvaen » 23 Юли 2014, 18:40

Това е след ресторанта. Чехите си нямат понятие от предлагане на мезелъци...Натъпкахме се като свини и тогава чак ни закараха на хубавите работи. Ма пък бирата(то ми личи по погледа де)... *DRINK*
"-Да помниш, че езикът на мъжа е като ножа – трябва да излиза от канията само да върши работа, а не за играчка. Щото е остър и може да се порежеш."

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#67 Мнение от M.G » 23 Юли 2014, 22:05

Rigor Mortis написа:Какво ли не бих дал да живея в къща и да си иззидам една пещ на двора, която да побира 1 голямо агне и в която да могат да се пекът хлябове, пици и какво ли още не. Уви, тази мечта ще почака още..
Това е и моя мечта.Това хубаво чеверме ми напомня за разказите на дядо ми за един особен специалитет /цяла телешка глава в шкембе,главата се шпикова с чесън натрива се с подправките и се завива в шкембето.То я задушава и помага да се изпече,разбира се изгаря по време на печенето.Слага се в пеща и се забравя там за няколко часа.Но си трябва сериозна пещица.Другия специалитет е т.нар Горнооряховско гърне,чиито основна съставка са жилите които по принцип се изхвърлят,но и то най мераклийски става в пещ.Май ще трябва да се зида :D *DRINK*

Аватар
Agarvaen
Мнения: 1325
Регистриран на: 23 Май 2010, 18:03
Местоположение: Доста из България

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#68 Мнение от Agarvaen » 24 Юли 2014, 06:47

Това, за което говориш, се нарича "Телешка глава по тетевенски. Освен в шкембето, главата се меси в тесто в нощви и става мамата си трака....Ма много нещо пие, много.
"-Да помниш, че езикът на мъжа е като ножа – трябва да излиза от канията само да върши работа, а не за играчка. Щото е остър и може да се порежеш."

jjski
Мнения: 47
Регистриран на: 19 Юни 2012, 08:37

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#69 Мнение от jjski » 24 Юли 2014, 16:03

те и нещо по-старо

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#70 Мнение от M.G » 24 Юли 2014, 20:04

Agarvaen написа:Това, за което говориш, се нарича "Телешка глава по тетевенски. Освен в шкембето, главата се меси в тесто в нощви и става мамата си трака....Ма много нещо пие, много.
Дядото почина 2012/беше 20ти набор/ и няма кого жив да питам как точно се е наричала тази блажена вкусотия в Горна Оряховица.В разказите му за преди 9 ти не се споменаваше Тетевен/може там така да се казва,може и наистина да е тетевенски специалитет,имам някъде една книга Национална кухня/ведомствено издание на Балкантурист ако я намеря ще проверя/,но това не е толкова от значение.Важното е че е мераклийска.Разказваше за баща си и петима си чичовци, все корави юнаци,че доста такива са изяли и наистина много пиело :D .Заминал е да учи в Германия 1939г,връща се 1944 идва 9 ти и повече не се е връщал там/историята я знаеш/ :D .Та това е причината да не съм я опитвал лично рецептата и имам голям мерак да я направя. *DRINK*

Аватар
Agarvaen
Мнения: 1325
Регистриран на: 23 Май 2010, 18:03
Местоположение: Доста из България

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#71 Мнение от Agarvaen » 24 Юли 2014, 23:56

С Морбили коментирахме дадената благина преди време, все си мисля, че някъде имам рецептата...
"-Да помниш, че езикът на мъжа е като ножа – трябва да излиза от канията само да върши работа, а не за играчка. Щото е остър и може да се порежеш."

Аватар
morbili
Мнения: 985
Регистриран на: 16 Авг 2008, 17:16
Местоположение: Карлово

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#72 Мнение от morbili » 27 Юли 2014, 17:11

Добре ще е, ако я намериш, да я пуснеш и на двете места ;)
"На скеитборд не можеш да внимаваш,мой човек."Едно хлапе

Аватар
Agarvaen
Мнения: 1325
Регистриран на: 23 Май 2010, 18:03
Местоположение: Доста из България

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#73 Мнение от Agarvaen » 30 Юли 2014, 17:41

Продукти:

телешка глава
1 кг крехко свинско месо
2-3 глави червен лук
500 гр гъби
100 гр сланина
1 глава кервиз
1 връзка магданоз
1ч.л. млян черен пипер
1-2 дафинови листа/който обича/
1 глава чесън, може 5-6 стръка млад
1 връзка мащерка
1 супена лъжица риган
2 супени лъжици едро счукан лют червен пипер
сол на цвят
Брашно

Приготвяне

Телешката глава и шкембето се изчистват добре и обилно със студена вода. Отделно с чаша мазнина/олио или мас/ се задушават лука с кервиза. Когато поомекнат към тях се прибавя магданоза,черния пипер,сол на вкус,дафиновите листа,сланината,гъбите и свинското месо,нарязано като за кебап.Всичко това се меша и се пълнят устата и бузите
на телешката глава.Чесънът се кълца на ситно и се омесва с брашното на тесто. След това главата се намазва с мазнина,посолява се отгоре и се увива в шкембето, което пък се зашива.Пак се намазва с мазнина, ръси се червеният пипер и се омазва с тестото.
Каквото остане от червеният пипер се размесва с тестото. Пече се.

*DRINK*
"-Да помниш, че езикът на мъжа е като ножа – трябва да излиза от канията само да върши работа, а не за играчка. Щото е остър и може да се порежеш."

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#74 Мнение от M.G » 30 Юли 2014, 22:35

Благодаря за рецептата *DRINK*
Ще я имам в предвид при тест драйва,но първо трябва пеща да направя *DRINK*

Becko
Мнения: 248
Регистриран на: 26 Юли 2012, 15:57
Местоположение: Стара Загора

Re: Барбекюта, скари, грилове, рецепти.....

#75 Мнение от Becko » 31 Юли 2014, 09:13

Еееееее, супер рецепта. Благодаря и аз, че я сподели. Сега започвам да търся глава :D , че моята ще ми трябва.
"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."
Хр. Ботев

Публикувай отговор