Честити майсторски титли на kapkan и Manowar

Мястото за лаф-мохабет, и други теми.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
manowar
Мнения: 662
Регистриран на: 11 Дек 2007, 22:48
Местоположение: Козлодуй
Обратна връзка:

Re: Честити майсторски титли на kapkan и Manowar

#16 Мнение от manowar » 23 Ное 2017, 13:42

Благодаря на всички. Благодаря и на Mitaka76. Заради такива като него насочих работата си основно в чужбина. А иначе няма лошо, човек да си поръча нож който му харесва от човека създал модела. Специално със Собрал, желая успех.

Аватар
kapkan
Мнения: 386
Регистриран на: 08 Май 2010, 22:56
Местоположение: Правец

Re: Честити майсторски титли на kapkan и Manowar

#17 Мнение от kapkan » 23 Ное 2017, 18:08

mitaka76 написа:С кво това майсторско свидетелство е толкова важно, и пред кого се представя. За какъв чемер му е на единия или другия, като и двамата примерно са майстори и без таз хартия, но па като хора са интруверти, или социопати там, не знам как е правилно. И за двамата съм слушал задочно, но към менуара имах афинитет, към изделията му. Докато не се направи на по недостъпен от недостъпните. Как да си поръчам ножка копие на клаудио собрал например, ми няма да търся менуара, ами направо клаудио собрал. Та въпроса ми май изкристализира към Евгени - каква е ползата от майсторското свидетелство? Явно я има, за да е толкова помпозна цялата работа. Иначе - ми честито и на двамата.
Диплом за що ми трябва Ясен е обяснил,канен съм на няколко места в чужбина (ковашки забави) без диплом/членство в гилдия си никой,та по чисто егоистични подбуди както би казал :) Интруверти, или социопати определено не сме,познавам Ванката,срещам и мен си често,аз по бия екстраверт :D но благодаря за експертната диагноза :D

Аватар
mitaka76
Мнения: 285
Регистриран на: 29 Яну 2010, 00:24

Re: Честити майсторски титли на kapkan и Manowar

#18 Мнение от mitaka76 » 23 Ное 2017, 21:45

Извинявам се за поста си и на всички които съм засегнал. Просто не трябва да коментирам нищо когато съм пил.
Целта оправдава средствата

Аватар
Beginer
Мнения: 349
Регистриран на: 03 Ное 2011, 14:06
Местоположение: България

Re: Честити майсторски титли на kapkan и Manowar

#19 Мнение от Beginer » 23 Ное 2017, 22:11

Честито на майсторите, и да почерпят. *DRINK*
Няма идеални хора, само идеални намерения! Знанието не трябва да си отива с човека.

Аватар
evgeni
Мнения: 1931
Регистриран на: 09 Окт 2009, 10:48
Местоположение: Сопот
Обратна връзка:

Re: Честити майсторски титли на kapkan и Manowar

#20 Мнение от evgeni » 24 Ное 2017, 10:27

mitaka76 написа:... Та въпроса ми май изкристализира към Евгени - каква е ползата от майсторското свидетелство? ...
В началото ще заявя - титлата "майстор" е безполезен лист хартия ако занаятчията няма натрупани майсторски умения и опит. Ако вече не е майстор в работата си дефакто . Този лист е безполезен и след това, ако този човек не работи както трябва.

Титлата "майстор" е, и би трябвало да е един естествен завършек на един начален и важен за всеки процес, на съзряване в занаята. Това е признанието на общността.
Резонен е въпроса "Като си толкова добър, защо не си майстор ?" Задавали са ми го и съм се чудил какво да отговоря.

Сега някой ще ме репликира -"Ама каква е тая общност?"
Общността е такава каквато като общество сме създали, както всичко друго , като се огледаме наоколо. Добра ли е картинката!? Но колкото повече качествени майстори влизат в нея, толкова нивото и ще се повдига, ще я променя към добро. Всичко с хора става.

Евала на момчетата за решението. Зверски труд са хвърлили години наред, всички ние сме свидетели на това. И не те, а всяка занаятчийска организация би се радвала и е заинтересована да има такива майстори в редиците си.

Сега – за ползите:
- Хората като цяло се отнасят с уважение към тази титла. Неосъзнато можеби, но е така. Пак казвам – ако занаятчията с такава титла е цапар, това няма да го спаси

- Данъчни облекчения – няма (за съжаление)

- Възможност за работа по проекти - има, но не съм запознат как и до колко

- Рестрикции ако нямаш никакво членство – няма. Тук всеки прави каквото си иска и го продава за каквото си поиска. Това по принцип е добре, но не знам дали толкова. За това можеби такова членство от мнозина у нас се схваща като нещо леко театрално, излишно или нещо без което можеш. И в това отношение е точно така. Но знаем- не на всякъде. Опитайте се в Германия или където и да е в западна Европа да си вземете материали, да продавате продукцията си със и без членство в UEAPME и ще видите съществените разлики.

- В моята работа се налага регулярно да оформям времемнен внос, и това правя на базата на майсторското си свидетелство.

- Виза изкарах преди 2 месеца, показвайки членската си карта в занаятчийската камара, за да потвърдя че съм наистина човек с нужния ценз за претенцията с която заминавам.

- В чужбина , тъй като хората за разлика от нас живеят в подреден свят, майсторската титла значи нещо. Желателна е и даже задължителна, ако искаме да ни приемат насериозно, особено техните занаятчии.

- Чисто теоретически , тази титла е признание за професионална принадлежност, която важи и в евросъюза. Има много хора които работят занаят в чужбина, идват тук и полагат изпит за членство(защото е по-ефтино) Сетне с тези кетапи се връщат и си ги легализират там.

В заключение ще напиша че такава крачка в никакъв случай не е задължителна и е личен акт.

Отново - Евала на момчетата за решението!
Изображение

Изображение . . . . . . . . . . . . . ас по социалните мрежи : Изображение Изображение Изображение Изображение

Публикувай отговор