Неписани закони или просто етика

Форум за форума. Съвети към организация, идеи за нови форуми и други.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
kova4ev
Мнения: 1237
Регистриран на: 07 Авг 2009, 13:16

Re: Неписани закони или просто етика

#31 Мнение от kova4ev » 06 Юни 2016, 20:03

От цялата история става ясно, че или не четете, или не разбирате. Не смятам за необходимо да се повтарям, но ще го направя, дано ме разберете. Много ми се ще с това да приключим.

Нещата са много прости, оформлението на обявите в магазина ми също. Съдържат техническа информация в кратко описание. Досадно е да повтарям, че да представям чужда работа за моя е под достойнството ми. Разбирам , че имате искане към мен и искането е описанието на обявите в моя магазин да съдържа името на автора на продукта. Лошо няма. Но няма да се случи. Все пак вие може да искате да си поръчам табуле, вместо млечна, но аз не обичам магданоз. Толкова за исканията.

Краси/примерно/ има против да се продават негови неща без изрично да е споменато името му – ок, лошо няма, но тъй като това няма да се случи, аз просто няма да продавам негови неща. Съответно няма и да купувам неговите неща. Толкова е просто. Разбира се, този жест от моя страна е възможен, защото kr.bonev ме познава, вие ме познавате, а форумът е чудесен ешафод, на който да ме линчувате или поне да се порадвате на сеира. Когато неговият нож утре се продаде в ОЛХ от продавач baihyi1111, всичко това, разбирате, е невъзможно да се случи.

От друга страна имаме НякойРазуменКолега/примерно/ който ми казва: „Аз много искам да продаваш мои ножове в магазина си, защото да продадеш нещо е безкрайно по-трудно, отколкото да го произведеш“. Казва ми цена, технически данни, предава ми предмета и толкоз(това са малкото изключения, когато приемам нещо на консигнация) Както казах и преди – за да продам нещо в този магазин, аз трябва да съм го купил и преценил като достойно за там. Тук имаме и НякойРазуменКолега2 от който съм купил нещо евтино и продавам по-скъпо, защото смятам,че си заслужава парите. И този Колега2 казва: „нямам нищо против да изкараш кинти от това, стига да можеш!, все пак си го купил от мен, твое си и може да правиш с него каквото си искаш. А да, още нещо – ще умра от гордост ако трудът ми се продаде по-скъпо, отколкото аз самият съм oценил!“

До тук ясно ли е?

Нека ви кажа и нещо за авторството. Когато продавам нещо, го продавам с референции към автора, демек когато клиентът ми каже, че ножът ми е як, но канията е просто уникална и дали мога да му направя или продам друга, аз директно го препращам към този, който е правил канията. Дали ще стигнат до някакви отношения е друг въпрос.

Тук, Ивец, ще говоря първо на теб, защото ти най-ме жегна. Нямам услужлива памет и доколкото си спомням единственото твое нещо, което някога съм продавал е един декоративен мъник, с дамаск от woody. Тъй като нямам услужлива памет, ползвам дигитална такава. Твоят сатър отиде с куп други неща при Tuto – търговец от Бруклин с безупречна репутация в интернет средите. Той знаеше добре какво купува, защото преди това си бяхме говорили с него за теб, бях му пратил твои контакти и пр. Той много искаше някаква серия мъници, защо не се разбрахте и не стигнахте до сделка няма как да знам, не съм питал, няма и да питам. Та ако това сатърче е нещото, което те е терзаело през цялото това време, това е историята за него. Разбира се, преразказана - ако видиш скрийншота на разговора ми с Туто за теб вярвам, че ще ти стане тъпо за всичко това…

Вие по един или друг начин изказахте мнението си за мен/макар и прибързано/, позволете и аз да кажа своето за вас.

Мишо, честит рожден ден и весел празник! Ти пръв, провлачено и с многоточие се изтропа отгоре ми, обяснявайки услужливо на хората, кои лекета как излизат. При това в безличното трето лице, наричайки ме просто „колегата“. Знаеш ми името..Когато ме разпитваше последно по телефона как да продаваш във форума на Шлосберг(bf.com), как се ползва PayPal пр. въпроси за онлайн-търговия ми говореше на „ти“.

Петко, разменяли сме дума-две в немския форум. Всичките бяха любезни. Явно не трябва много, за да си смениш мнението, schade…

Ясене, благодаря за неутралността.

Ангеле/marincheshki/, бързак си, разбрал-неразбрал, добре..., ама и втория път нищо да не разбереш…:) „Преписва“ се текст, „приписват“ се качества, чужда слава и т.н

Джигите, модератерю, ти си като някакъв фантом, братче. Как за толкова години не те видяхме ни веднъж… Вместо да бързаш да вземеш страна, можеше поне да слееш темите така, че да не ми се дублират мненията.

Диксън, martin_yy, разумни постове, донякъде.

Веско, за мен си човекът, който носи хляб на форумните сбирки. Ти поне знеш какво се преписва и какво се приписва.

Пичове, извинявайте за многословието. Който ме познава, знае че не говоря много, така че това е изключение. Изключение, породено от факта, че в публичното пространство ме правят на маймуна и ми прИписват така далечни за мен качества. Щрак. Секунда. Животът е кратък и често свършва внезапно, ценете времето си и не го хабете за глупости. Всичко това е глупаво и ми отне много повече време, отколкото заслужава. А нелепата смърт на Върбан и останалото от него в часовникарския форум ме кара да се замисля колко важно е всичко написано, което остава и след нас. „Така че не може да ме плюете, а аз да се правя че вали дъжд“ – Кичка Бодурова. Яжте ми гъза, темата за мен приключи.

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: Неписани закони или просто етика

#32 Мнение от Hof » 06 Юни 2016, 20:59

Аз само да кажа че видях автора на темата за първи път в Сопот , малко говорихме и видях че е добър човек. С Ковачев няколко пъти сме пили бира и той също е добър човек :D . Затова лично на мен ми е непирятно да видя тези разбирателства . Мисля че и двамата са широки хора и ще оправят нещата помежду си .
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

kalinux
Мнения: 4243
Регистриран на: 19 Ное 2008, 10:35
Обратна връзка:

Re: Неписани закони или просто етика

#33 Мнение от kalinux » 06 Юни 2016, 21:00

Колеги, след цялата тая работа ако си позная мое трупче на ваш нож и сте забравили да го упоменете, ще си бодем очите в тая тема. :D :D :P

Разбира се, че се майтапя, но за мен е същото. Извинявайте, но не мога да искам от някой да ми рекламира безплатно името, че даже и да му се сърдя.. Сигурно съм най-големия глупак, щом си плащам за снимки, които даже не ги ползвам за реклама след това, но така мисля че е редно.

Пък ти, marincheshki, продавай си кльонкове, за един такъв случай вече знам в Русия, но те уверявам, че ще ти бъде по-лесно да ги продадеш като мои. :P Аз мойто съм си го взел и по-нататък не ме интересува кой какво прави с тях. Даже вече са почнали да ги копират машинно. ;) ама да взема да се гръмна ли сега? :D

Толкоз за морала. *DRINK*

Аватар
tinko
Мнения: 2866
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Неписани закони или просто етика

#34 Мнение от tinko » 06 Юни 2016, 21:28

Аз също не бих си търсил авторските права но и не бих публикувал нещо чуждо без изрично да упомена, че не съм го правил аз.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Аватар
marincheshki
Мнения: 2078
Регистриран на: 29 Яну 2010, 21:53

Re: Неписани закони или просто етика

#35 Мнение от marincheshki » 06 Юни 2016, 22:44

kalinux написа: Пък ти, marincheshki, продавай си кльонкове, за един такъв случай вече знам в Русия, но те уверявам, че ще ти бъде по-лесно да ги продадеш като мои. :P Аз мойто съм си го взел и по-нататък не ме интересува кой какво прави с тях. Даже вече са почнали да ги копират машинно. ;) ама да взема да се гръмна ли сега? :D

Толкоз за морала. *DRINK*
Въпрос на вкус, казало кучето и се облизало под опашката.
Иначе Калине, това беше пример. Честно да ти кажа бизнеса с кльонкове никак не ме привлича.

Ковачев, благодаря за поправката, моя грешка. Думата в случая е приписва. Да не забравяме, че това е форум и всеки има право на мнение, а казаното по-горе от мен е моето. Разбрал съм всичко, няма смисъл повече да се обяснява.
Ако искаш да победиш целия свят, победи самият себе си.

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Неписани закони или просто етика

#36 Мнение от Rigor Mortis » 06 Юни 2016, 23:39

kova4ev написа:

Петко, разменяли сме дума-две в немския форум. Всичките бяха любезни. Явно не трябва много, за да си смениш мнението, schade…
Естествено, изненадах се много позитивно, че има българин там и че показва такива оригинални и красиви неща.

Актуалният проблем показва друга cxема. По него си имам много точно мнение и не мога да отстъпя и милиметър от него. В едно малко общество като нашето форумно подобно поведение оставя много горчив привкус след себе си - kолегиaлноста и уважението са равни на нула. Продавай на каквито цени искаш, не търговията дразни, а тарикатщината. Па после върви се опитвай да убедиш правяча да се радва, че някой американец плаща на теб толкова пари за негов нож, без да знае изобщо, че е негов и вероятно си мисли че е твой като е така добре надиплен между твои.
Аргумента, че да продадеш един нож е многократно по-трудно отколкото да го произведеш е за ученици от икономическият техникум във втори курс. Продал съм прекалено много ножове за да знам, че е така.

Ако не се беше изобщо включил в темата излагайки си начина на мислене щеше да си направиш сам услуга.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Неписани закони или просто етика

#37 Мнение от BorisPetrov » 07 Юни 2016, 10:47

Сспоред мен манталитетът на търговците да се гледа с лошо око е един доста кофти навик останал от едни хора които са свикнали да крадат вместо да плащат за нещата които са придобили.

Търговията е нещо нормално.
А в Етци явно се нарушават правилата, защото доколкото помня... там се продават изработени от публикуващият авторски неща...
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

ovit
Мнения: 45
Регистриран на: 02 Май 2009, 22:23

Re: Неписани закони или просто етика

#38 Мнение от ovit » 07 Юни 2016, 12:17

А в Етци явно се нарушават правилата, защото доколкото помня... там се продават изработени от публикуващият авторски неща...[/quote]


Помниш..., интересно от кога не си поглеждал там?Я погледни пак да си припомниш.....
https://www.etsy.com/c/accessories/sung ... ar/glasses
Избрах съзнателно пособия за четене с които се чете дословно, а не между редовете.

По никакъв начин няма да давам оценка на действията на Ковачев, но не мога да не споделя, че от него има доволни, които ще продължат да бъдат доволни и недоволни, които няма как да станат доволни.И естествения въпрос: "Кой пИчели"?

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Неписани закони или просто етика

#39 Мнение от Rigor Mortis » 07 Юни 2016, 13:14

ovit написа: По никакъв начин няма да давам оценка на действията на Ковачев, но не мога да не споделя, че от него има доволни, които ще продължат да бъдат доволни и недоволни, които няма как да станат доволни.
То това в цялата тема изобщо не стои под въпрос. Тези генерални изказвания не са особено конструктивни. Или си кажете мнението по същноста на проблема или не пишете щом като не искате да вземате страна.
Единствените които на мен са ми известни да са се оплакали са в тази тема и според мен имат право да недоволстват. Не защото някакви правила са нарушени, ами защото от чисто колегиaлна гледна точка така не се прави. Обществото ни е затворено и е много малко.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

koce1
Мнения: 278
Регистриран на: 22 Апр 2010, 15:07

Re: Неписани закони или просто етика

#40 Мнение от koce1 » 07 Юни 2016, 13:42

Абе разбирам да му го е откраднал, взел на сила, принудил да му го продаде на по-ниска цена, написал, че той го е направил, та да ревете. Всеки има правото да се разпорежда със собствеността си както намери за добре. Аман от псевдофорумни ценности и форумни ножове, които видиш ли не трябвало да се продават, да не говорим за продажба на по-висока от покупната цена.

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Неписани закони или просто етика

#41 Мнение от BorisPetrov » 07 Юни 2016, 14:00

Reselling is not allowed on Etsy. Reselling refers to selling an item in the Handmade category when you were not involved in the creation process. In short, you may not resell items that you were not involved in designing or making.

https://www.etsy.com/sell?ref=hp
https://www.etsy.com/legal/sellers/#allowed

Имаш право да продаваш неща направени от друг, ако дизайнът е твой.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Becko
Мнения: 248
Регистриран на: 26 Юли 2012, 15:57
Местоположение: Стара Загора

Re: Неписани закони или просто етика

#42 Мнение от Becko » 07 Юни 2016, 14:29

koce1 написа:Абе разбирам да му го е откраднал, взел на сила, принудил да му го продаде на по-ниска цена, написал, че той го е направил, та да ревете. Всеки има правото да се разпорежда със собствеността си както намери за добре. Аман от псевдофорумни ценности и форумни ножове, които видиш ли не трябвало да се продават, да не говорим за продажба на по-висока от покупната цена.
Аман от колегиалност, справедливост, ценности и ценностна система...Да живее Икебаната, неговото творчество и търговийката.
"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."
Хр. Ботев

koce1
Мнения: 278
Регистриран на: 22 Апр 2010, 15:07

Re: Неписани закони или просто етика

#43 Мнение от koce1 » 07 Юни 2016, 16:22

Щом така го разбираш...

Аватар
martin_yy
Мнения: 342
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Неписани закони или просто етика

#44 Мнение от martin_yy » 07 Юни 2016, 16:26

koce1 написа:Абе разбирам да му го е откраднал, взел на сила, принудил да му го продаде на по-ниска цена, написал, че той го е направил, та да ревете. Всеки има правото да се разпорежда със собствеността си както намери за добре. Аман от псевдофорумни ценности и форумни ножове, които видиш ли не трябвало да се продават, да не говорим за продажба на по-висока от покупната цена.
Повечето хора тук изказват мнение и защитават позиция, води се спор, който за мен не се определя като "реване". Другото, което криво разбираш е цитирам: "Всеки има правото да се разпорежда със собствеността си както намери за добре", всеки има право де се разпорежда до там до където не нарушава правата на другите (говоря принципно в случая, без да имам някого предвид). Не знам обаче ти защо толкова нервно се изказваш, абе като прочета някъде "аман от псевдо..." и ме напушва на смях.

ovit
Мнения: 45
Регистриран на: 02 Май 2009, 22:23

Re: Неписани закони или просто етика

#45 Мнение от ovit » 07 Юни 2016, 16:40

Rigor Mortis написа:
ovit написа: По никакъв начин няма да давам оценка на действията на Ковачев, но не мога да не споделя, че от него има доволни, които ще продължат да бъдат доволни и недоволни, които няма как да станат доволни.
То това в цялата тема изобщо не стои под въпрос. Тези генерални изказвания не са особено конструктивни. Или си кажете мнението по същноста на проблема или не пишете щом като не искате да вземате страна.
Единствените които на мен са ми известни да са се оплакали са в тази тема и според мен имат право да недоволстват. Не защото някакви правила са нарушени, ами защото от чисто колегиaлна гледна точка така не се прави. Обществото ни е затворено и е много ма ножлко.
Уважаеми господине, Вие наистина ли не разбирате,че аз съм взел страна?
И за да не съм голословен Ви казвам какво мисля, а именно: Проблемът беше "цената" и после всичко останало.Нима потърпевшият колега не написа веднага цени в US в темата си афектиран от печалбата на Ковачев.Да продължим да мислим, защо Ковачев може да продаде в собственият си магазин скъпо нож на друг колега и то без да се е присвоил авторството,а същият нож се продава в съответната тема неопределено време, просто защото явно знае и може повече в конкретната насока.И сега на въпроса кой печели от всичко това, просто вдигаш телефона и казваш: Пич виждам,че продаваш мой нож на добра цена,каква е възможността да ти пратя още един или няколко и като ги продадеш да си разделим печалбата.Е ако вече си му го продал по общият ред то тогава вече е късно, но се търсят варианти за нови проекти.
Тогава и когато това се случи ще се съглася, че тук обществото е друго, а не същото като обществото.

Веско, радвам се, че така добре разбираш творчеството на Икебаната, защото за това се изисква интелект и обща култура!

Заключено