Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

Ножове, ками, кинжали.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
Leaves_Scar
Мнения: 234
Регистриран на: 15 Май 2008, 22:31
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

#1 Мнение от Leaves_Scar » 24 Сеп 2009, 14:42

Ровейки из темите на "Късо хладно оръжие", не видях нищо писано за шотландските традиционни ножове дълги- dirk и къси-sgian dubh, и реших да понапиша туй- онуй, каквото знам, и съм прочел.

Името Sgian Dubh е с Галски произход и означава черен нож. Няколко теории има, защо е наречен черен, като най-разпростарнените са: Черен, заради дървото, от което е направена дръжката, а именно дълго киснал в блата и мочурища дъб. Другата теория е, че е наречен, като метафора за скрит и таен, заради начина по който се носи още от векове.
Както за името, така и за произхода, има няколко теории. Първата от тях твърди, че Sgian Dubh произлиза от sgian achlais (ochles), която се е носела в левия ръкав на връхната дреха и се е вадила от специална дупка, под мишницата. Такива ками са носели и шотландските жени под престилките си.
По това време в Шотландия е имало традиция, когато някой отива на гости в приятел или познат да няма никакви скрити оръжия. След като Sgian achlais бива изваден от прикритието си, единственото място, където би могъл да стои стабилно и на видно място е в чорапа. Именно това е и мястото, където са били носени и Sgian Dubh.
Друга теория твърди, че този вид малка кама е произлязла от малък ловджийски нож за дране, част от цял ловен комплект. Тези комплекти обикновено са били с дръжки от еленов рог, който изключва определениео "черен" за дръжката. Тази теория обаче има два "плюса" в предположението за произхода на камата.
Първото е, че едни от най-старите оцелели ками са с дръжка от еленов рог. Вторият плюс е, че след като е свършил успешно лова, с изкормването, дрането и почистването на улова са се занимавали хора, специално наети за тази цел. Много вероятно е те да са създателите на Sgian Dubh.

Първите Sgian Dubh са били с много груба изработка, дело на местни ковачи и майстори. Дръжките са били от еленов рог, захванати с бронз към острието. Каниите са били възможно най-семпли и непретенциозни, изработени от кожа. Острието на камата е било малко по-дълго от на съвременните, като е варирало от 80mm до 100mm. Дръжката е била абсолютно кръгла, или въобще не е била пипана естествената форма на рога, като въобще не се е гонила някаква ергономичност, без каквато и да е украса или декорация. С течение на времето, след като Sgian Dubh е станала спътник на по-дългата кама (dirk) е започнала да бъде украсявана по същия начин като по-голямата и посестрима. По късно през вековете, когато се е отделила, като самостоятелен нож и атрибут към облеклото украсата и става все по-пищна, с дръжки от слонова кост, гравюри, сребърен обков, инкрустирани камъни, племенни гербове и т.н.
Ранните остриета най-често са били clipped point, днес присъщи за американските bowie knife. Някои остриета са имали и украса, и по гърба на клина (т.нар. filework), доста често срещан елемент при всички шотландски остриета. Може би е тук мястото, да спомена, че се срещат, както двуостри, така и едноостри *DONT_KNOW* осриета. С течение на времето остриетата са били леко скъсени като са били с дължина между 80mm и 90mm. Формата е била променена на spear point, а filework украсата е станала почти задължителна. В сегашно време, поради сериозните рестрикции относно носенето и притежаването на хладно оръжие на Албиона, повечето Sgian Dubh са бутафорни: изцяло пластмасови, дървени, или направени от некачествена стомана. По-скъпите модели са с остриета от сребро и се носят като аксесоар към традиционното шотландско облекло.
Каниите, както споменах, по-напред в представянето не е била нищо особено в началото, но с течение на еволюцията на ножа тя се е стигнала до висоти, достойни да се нарекат произведения на изкувството. Били са подсилени с дърво, обковани със сребро или злато, гравирани с племенни гербове, инкрустирани със скъпоценни камъни.
Замисляйки се върху това, колко туд се е хвърляло върху канията си давам сметка, че е било абсолютно безмислено, имайки предвид, че този тип ножове се носи втъкнат в чорапа.... *DONT_KNOW* ама, шотландци, можеш ли ги разбра.... *bounce*

Малко снимки на споменатия: http://leavesscar.snimka.bg/tapestries/ ... ubh.425084
Прикачени файлове
sgoutsh6.jpg
sgoutsh6.jpg (14.63 KiB) Преглеждано 18833 пъти
sgducemu.jpg
sgducemu.jpg (33.5 KiB) Преглеждано 18834 пъти
"...Но то, аслъ, човек бидува човек, ама и човек, човек бидува и магаре..."
Дилбер Танас

http://www.leavesascar.com

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5241
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

#2 Мнение от RAZORBLADE » 24 Сеп 2009, 17:59

Изображение

Изображение

Открийте разликите.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
StillOpossum
Мнения: 379
Регистриран на: 27 Юни 2007, 22:56
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

#3 Мнение от StillOpossum » 24 Сеп 2009, 19:01

Cold Steel също продават два модела ножки от този тип — Brave Heart, пласмасата не му утива :( и сгъваемият Caledonian Edge *IN LOVE* който ме накара да потърся информация за този тип ножове.

Аватар
ivakis
Мнения: 287
Регистриран на: 30 Дек 2008, 21:58
Обратна връзка:

Re: Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

#4 Мнение от ivakis » 24 Сеп 2009, 23:35

В Лондон бях в един магазин за шотландски стоки, зад (или пред, зависи от гледната точка) Британския музей, където се опитаха да ми продадат една традиционна кама. Беше с подобна форма, с орнаменти, за които се твърдеше, че са от сребро. Беше толкова декоративна, че изобщо не ми хареса - от ония, дето може да си ги сложиш на бюрото, за да си отваряш пликовете.

Тъп стана тоя пост... :D

Аватар
Leaves_Scar
Мнения: 234
Регистриран на: 15 Май 2008, 22:31
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

#5 Мнение от Leaves_Scar » 25 Сеп 2009, 09:50

@StillOpossum
Абсолютно съм съгласен с теб, че не му отива пластмаса или гума, или там каквото е. Иначе острието си е типичен Sgian dubh. Фолдъра вярно омагьосва. Много елегантен изглежда. *THUMBS UP*

@ivakis: Да, аз не намерих някой шотландец, или някакъв друг, който да изработва такива ками. Нещо им са се загубили традициите. Правят се качествени остриета, но само поръчкови. Останлите, които са ширпотреба са бутафорни, като аксесоар към килт-а им. Даже някъде четох, че някои шотландци предпочитали да си татуират камата на крака, на мястото, където би трябвало да стои, за да си спестят проблеми със закона...
Изображение
Изображение
http://ep.yimg.com/ca/I/luckyfishart_2071_53384946
"...Но то, аслъ, човек бидува човек, ама и човек, човек бидува и магаре..."
Дилбер Танас

http://www.leavesascar.com

Аватар
TVV
Мнения: 84
Регистриран на: 14 Юни 2007, 05:31

Re: Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

#6 Мнение от TVV » 25 Сеп 2009, 19:57

Винс Еванс изработва отлични традиционни шотландски ножове - в страницата му са показани предимно от дългите, но със сигурност едва ли ще откаже поръчка и на късите. Жеаещият само трябва да плати няколко хиляди долара и да чака с години. :D

http://www.arscives.com/vevans/scottish.htm

Много добра тема, но защо не може шотландските имена да се изписват на кирилица?

Аватар
GrEmLiN
Мнения: 130
Регистриран на: 15 Май 2008, 21:31

Re: Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножове?!)

#7 Мнение от GrEmLiN » 26 Сеп 2009, 00:58

Немаш спиране бе,страшен си...

Аватар
primkarq
Мнения: 1819
Регистриран на: 04 Окт 2008, 12:58
Местоположение: Фолкстън,Великобритания

Re: Sgian Dubh или късите шотландски ками (или може би ножов

#8 Мнение от primkarq » 21 Дек 2012, 22:47

из творчеството на един Пан Польски


и какво предлага един Шотландски магазин за килтове и аксесоари
Чукча - не читатель, Чукча - писатель :)

Публикувай отговор