Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

Ръчно изработени ножове, майстори. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#1 Мнение от seiko » 14 Авг 2018, 20:15

Здравейте колеги,
Хубаво-лошо, този път за по-направо, ще взема, да започна някъде от края, както се казва ;), а представянето ще оставя за по-нататък.
Миналия четвъртък си получих ножа от Тинко, опакован, както се полага, в кутия, със сертификат и всички останали пинизи, дето всеки уважаващ себе си производител предлага на клиентите си. Не изтраях и още същия ден го метнах на шкурките, та му направих една хубава заточка, по мой тертип - повдигнат и конвексиран вторичен скос с острота на РР да дяла късъм. В събота обаче, пак ме засърбяха ръцете, та още доизфиних конвекса на вторичния скос така, че непосредствено зад него, на 1 мм (не в началото на вторичния скос, който целия е около 2 мм) измерих дебелина 0,6 мм. Това ме удовлетвори напълно, но пък ме засърбя главата, ама отвътре. Лоша работа е, да знаете и се не трае. :noo: Хубавото е, че бързо намирам лек за това и веднага избръмчах до един месарски магазин, където нарамих една торба свински кокали - за кучетата бе, да си хапнат животинките. Собственикът ми е приятел и му казах, че искам да ми сложи бедрени кости и подбедрици, по-големички, ако има. Е, даде ми човекът, каквото искам и набегом се прибрах вкъщи - с колата. :D
Сигурен съм, че вече сте се досетили, какво следва - реших да хвърля ножа направо в дълбокото.
Ето тези две бедрени кости избрах за първото изпитание

Изображение

и без много да му мисля (то няма и с какво де), с умерени удари ги подпуках. Нанесох много удари, като най-вече наблягах на цилиндричната част, която е и най-здрава. След десетина минути, може и малко повече да са, тези два големи какала станаха на 12 парчета.

Изображение

Иии, последва моментът на истината... Не зная защо, но този път въобще не се притеснявах по време на теста и съвсем спокойно изчаках да приключи. Забърсах и разгледах режещият ръб - ами нищо. В смисъл, нямаше разлика от вида, в който беше, преди да започна бухането по костите. С прокарване на нокът също не се усетих и най-малък признак за проблем. Тогава "запретнах ръкава" и прекерех леко острието като бръснач, по предмишницата и ето какво остана по него.

Изображение

Изображение

Още веднъж пробвах с този участък от острието, който отнесе най-много бой и пак същата работа. Впечатляващо, защото и К390 го може този номер, но тук като че ли имаше по-добра бръснеща острота, тоест стоманата не само не е понесла абсолютно никакви поражения, но се е запазила и доста добрае бръснещата острота на РР.
За протокола пробвах ножа, как ще реже стар поизмачкан вестник и отново се справи много добре.

Изображение

Ами, който може, си го може. За мен изпитът за здравина и устойчивост на РР е взет с 6 и 1/2. Ако трябва да направя сравнения само от този тест, то REX 121 e на едно или може би, две нива над К390 в тази дисциплина.
Все пак ще оставя генералните изводи, след като протече цялостното изпитание на ножа.
Ето още малко снимки, от които се вижда състоянието на острието, след края на теста. Само е забърсано, без да е заточвано.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За сега толкова, от мястото на събитията, по-нататък ще направя по-подробно представяне на ножа.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

Аватар
vlastelin
Мнения: 1868
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#2 Мнение от vlastelin » 14 Авг 2018, 20:20

Много сеч да създадеш и много мръве да транжираш. Да си го ползваш дълги години със здраве. Имаш да пълниш тема с резултати, тъй че стягай се. *DRINK*
Faber est quisque suae fortunae

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#3 Мнение от seiko » 14 Авг 2018, 20:27

vlastelin написа: 14 Авг 2018, 20:20 Много сеч да създадеш и много мръве да транжираш. Да си го ползваш дълги години със здраве. Имаш да пълниш тема с резултати, тъй че стягай се. *DRINK*
Сърдечно благодАрим, другарю модератор! Ше`се стараем! Слушам и изпълнявам! *DRINK*
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#4 Мнение от seiko » 16 Авг 2018, 09:22

Да ви представя по-подробно ножа, чието първо изпитание вече премина, при това напълно успешно.
Напоследък забелязвам в себе си, че сякаш изгубих особен интерес към ножовете, като форма, размери, вид, изработка и така нататък, но за сметка на това се запази и разрастна интересът към високотехнологичните стомани от най-висок клас, които предлагат световните металургични гиганти, както и желанието лично да се докосна до тях и сам да проверя, докъде се простират възможностите им. Оказа се, че това ми носи по-голяма тръпка от всичко останало и в съчетание с влагането на една такава стомана в нож по мой проект, е достатъчно да поддържа огъня в ножоманската ми душа.
Така се стигна и до този нов проект с участието на една от „най-назобаните” високотехнологични стомани – CPM REX 121 на металургичния концерн Крусибъл.
Самата стомана не е новост, защото е създадена преди около 20-тина години, но едва отскоро е достъпна за нас и вече е възможно, да се докоснем до нея и да проверим възможностите й.
Ангийският език не ми е силна страна и поради това не мога да ви предложа повече информация за самата стомана, затова ще ви предоставя линк към сайта на Крусибъл, където можете да се информирате за повече подробности - https://www.crucible.com/eselector/prod ... pm121.html
Ето и графика на състава й, в сравнение с две други стомани от нейния клас – К390 и СРМ S125V.

Изображение

За себе си съм ги нарекъл Светата троица, защото от всичко достъпно за ножоправенето, това вероятно са трите най-добри стомани.
Та, да се върнем на стоманата с тиранозавърското име REX, чието предназначение, доколкото ми е известно е за изработване на бързорези, щампи, щанци и други подобни инструменти, които режат стомана с ударно натоворване.
От това, както и от състава на самата стомана би могло да се направи извода, че ако се вложи в нож и се избере подходящ режим на ТО, полученото острие трябва да притежава изключително висока износоустойчивост и достатъчно здравина в диапазона 68-70 HRC.
Всъщност, за перфектната комбинация от здравина и устойчивост на РР при конкретния нож вече се убедихме от теста със свинските бедрени кости, така че остава да проверим, каква ще бъде износоустойчивостта.
Засега толкова за стоманата, защото по-нататък в темата ще имаме възможност, да я обсъждаме и да разискваме по-подробно качествата й.
Сега остава да направя описание и на самия нож.
Принципно проекта е мой, но в процеса на изработка се наложи да се съобразяваме с параметрите на шината, затова и аз се съобразявах с мнението на Тинко, като крайната цел беше, да се получи удобен и функционален, работен нож.
В крайна сметка, мисля че се получи добре. Тук трябва да отбележа, че поради ограничението в ширината на шината, за да постигнем сигурност за ръката в предната част на дръжката, по идея на Тинко избрахме варианта с болстери, за да може да се оформи подходящ гард. В същото време не достигаха и около 2 см в дължина, за да се изработи фул танг конструкция на дръжката, което наложи да се завари допълнително парче неръждавейка в задната част, с което въпросът беше решен по най-добрия начин.

Това са параметрите на самия нож:

Обща дължина – 260 мм
Дължина на острието – 131 мм
Дебелина на острието – 4 мм
Дебелина на 1 мм зад режещия ръб – 0,6 мм
Ширина на острието (максимална) – 28 мм
Скосяване – фул флат/плоско, с конвексиран вторичен скос, широк около 2 мм
Стомана – CPM REX 121 - производител Крусибъл
Твърдост – 69 HRC - термообработката е дело на Тинко
Дължина на дръжката 129 мм
Материали на дръжката – болстери от неръждавейка, черна и червена G10
Кания – траперски тип с двойна подвеска, от телешки
бланк с дебелина 3,5 мм
Тегло на ножа без канията - 293 гр, с канията - 410 гр

Няколко снимки на ножа и канията, от различни страни.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Изработката е на ниво и съм доволен от нея. Мисля, че се получи точно това, което целях. Дръжката е удобна за продължителна работа, а G10-та дава добро сцепление с дланта и усещане за сигурност на хвата. Острието също е отлично изработено и може да се използва за широк диапазон от дейности. Не е прекалено изфинено, но не е и дебело, може да се каже, че е точно в златната среда.
Единственото нещо, което малко не ми допада и което нямаше как да предвидя, докато не хвана ножа в ръката си, е малко по-голямото му тегло. Разликато от ловният ми нож от К390, със стик танг конструкция е почти 100 гр. Това в случая е съвсем логично, заради фул танга и металните болстери и няма как да се избегне. Може би варианта със стик танг конструкция щеше да бъде по-добър, нооо това е.
Ами, това се сетих да опиша дотук и ако имате въпроси, с удоволствие ще ви отговоря.
Благодаря за вниманието!
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

ra6ko_
Мнения: 49
Регистриран на: 13 Фев 2011, 19:30

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#5 Мнение от ra6ko_ » 16 Авг 2018, 13:50

Kaкто винаги интересно и изчерпателно ревю,то друго и не може да се очаква(още се сещам за ревюто със синия фокс ривър).А след интервюто,вече знам какво да очаквам от въпросната стомана...не че се съмнявах във възможностите й :D.

chekalarov
Мнения: 30
Регистриран на: 03 Ное 2017, 21:56

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#6 Мнение от chekalarov » 17 Авг 2018, 14:28

Ама сте лоши хора :D Като нарко пласьори в училище. Зарибявате невинните *JOKINGLY* . Ще кажа на жена ми, че вие сте виновни. Сега и аз искам нож от такава стомана, а като съдя по качествата й това ще нанесе удър с тъп предмет по семейния бюджет :) Абе, ще поизчакам, какво да се прави.
Прекрасен нож и много изчерпателно ревю. Със здраве да си го ползваш, колега *DRINK*

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#7 Мнение от seiko » 17 Авг 2018, 17:19

Благодаря, колега! Пожелавам и ти да се сдобиеш с такъв нож, и да опиташ от благинката! *DRINK*
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5240
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#8 Мнение от RAZORBLADE » 18 Авг 2018, 09:11

Страхотен проект, нека плямпачите да разправят, че нямало смисъл от суперстомани. За ловен нож, разбира се с правилна заточка това си е перфектно решение.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#9 Мнение от seiko » 10 Сеп 2018, 15:58

Колеги, за съжаление тестът за износоустойчивост на динозавърската стомана удари малко на камък. Оказа се, че материалът, който използвах досега - така нареченото манилско въже, усукано от ликото на палма абака е с диаметър 20 мм, а това, с което разполагам в момента е с диаметър 18 мм.

Изображение

Изображение

На практика материалът е един и същ, но дебелината е различна и оттам се губи сравнителният характер на теста за износоустойчивост. Не е проблем да го направя, но се губи смисълът. Хамалогията е голяма, както и разходът на въже, а резултатът няма да върши никаква работа. Единствено ще знаем, относително бързо или бавно се затъпява РР и нищо повече.
Засега ще мога само да експериментирам със заточката и свеждането на вторичния скос, а при по-добри времена, ако успея да се снабдя със същото въже, както при предишните тестове, ще изпробвам и този нож.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#10 Мнение от seiko » 12 Окт 2018, 20:16

Доколкото разбрах, някои от притежателита на ножове от стомана CPM REX 121 са срещнали трудности в заточването им, което създава дискомфорт при използването.
Както знаете, от известно време аз също имам такъв нож и досега ми се е налагало да правя едно първоначално оформяне на РР и още 2-3 препрофилирания. Заточванията не ги броя. На базата на това, мога да споделя следното:
1. Високата твърдост и износоустойчивост на тази стомана създават дискомфорт при работата с нея, което се отразява на скоростта, с която се постига желания резултат, както и на амортизацията на заточващите пособия.
2. Независимо от това, постигането на оптимална острота е напълно постижима, при условие, че се спазва правилният ъгъл, когато се прокарва острието през абразивите.
3. Не използвам камъни, когато трябва да се отнеме повече материал, заради малката им работна повърхност и оттам, бавният напредък при работа.
4. Най-бързо и лесно се справям с препрофилирането, като използвам водни шкурки (на сухо) с грит от 240 до 1000, върху твърда повърхност, а за изглаждане на деругите от едрите гритове, върху пластична плочка за подово покритие (нещо средно между пластмаса и пресована гума).
5. За финално заточване използвам водни шкурки и диамантени плочки с грит от 1000 до 1500, а в някои случаи и рубинена керамика. Винаги завършвам на колана с ГОИ, на малък ъгъл. Дали има или няма ефект от това последното, не мога да кажа, но след всички тези операции, ножът дяла косъм с лекота.
За да не съм голословен, направих и едно нескопосано клипче, от което все пак се вижда, че това е напълно възможно.

https://www.facebook.com/10000843709228 ... 136776537/
[/quote]
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

VasilRalev
Мнения: 19
Регистриран на: 15 Мар 2019, 15:52

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#11 Мнение от VasilRalev » 19 Мар 2019, 19:30

Колега този нож до колкото разбирам е по поръчка, а може и аз да си поръчам подобен?
Нов съм във форума и още не съм съвсем ориентиран. Трябва ми време докато го изчета целия.

Поздрави

Аватар
vlastelin
Мнения: 1868
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#12 Мнение от vlastelin » 19 Мар 2019, 20:31

Във второто изречение пише от кого е получен ножа. Понеже си нов, да не кажеш, че сме лошави ти давам помощ от колега. tinko
Faber est quisque suae fortunae

VasilRalev
Мнения: 19
Регистриран на: 15 Мар 2019, 15:52

Re: Нож от CPM REX 121 - толкова ли е страшна тази стомана или само името й е такова

#13 Мнение от VasilRalev » 20 Мар 2019, 20:06

Благодаря,
Аз вече се ориентирах кое къде, но бутона за едит нещо ми убягна и не мога да редактирам написаното.
Писах на Тинко и чакам за отговор :) Да видим ще има ли радост.
Поздрави

Публикувай отговор