Ха-хааа! Отпуската е много хубаво нещо, защото като намалее работата, остава време и за щуротии. Така дойде момента, да поразвържа дяволчетата, дето се спотайват в главата ми и реших, че е време да проверя какви са истинските възможности на този препечен челик, дето на някои хора им боде очите и не пропускат да ми натякнат, че съм будала човек.
Реших, че ножът е доста дебело сведен за резак, затова първо се заех, да го приведа в нужната кондиция. Речено–сторено и вчера го метнах (на ръка, разбира се) на една по-груба шайба от шмиргела, докато ми хареса как е сведен. Така си спестих доста търкане с по-ситните камъни, но в крайна сметка с тях позагладих дълбоките деруги и се полечи ето това.
Днес го лъснах малко с водните шкурки, без да се заигравам много, че и без това съм решил да го изпратя на Тинко за по-добър финиш на острието и да си му върне тинката на мастото.
Първоначално бях решил да сведа острието до 0,5 мм и оттам да направя лек вторичен скос, но като си знам акъла и начина, по който ползвам ножовете, прецених, че един много фин, барк ривърски конвекс ще му тичка доста повече.
Така и направих в крайна сметка и се получи доста добре, като спазих условието, непосредствено преди режещия ръб дебелината да бъде 0,5 мм.
Това е крайният резултат.
Последва заточване до оптимална острота и ножът беше готов за въжето.
Подготвих терена, който и без това не бях раздигнал от последната борба на едно китайско Мили с острие от S90V и започна яко рязане.
Условията на теста са следните:
Рязането се извършва с единични, гилотинообразни движения, от коремчето, към дръжката, върху трупче от меко дърво. На всеки 50 ряза острието се почиства и пробвам острота му на лист от ученическа тетрадка. Краят на теста настъпва, не когато спре да реже въжето, а когато сдъвче хартията при проба. За рязане използвам така нареченото манилско въже с диаметър 20 мм, изработено от ликото на палма Абака. Много гаден за рязане материал, при който ако ножът не е сведен добре на малък ъгъл, просто не влиза в него. Освен това материалът притежава абразивност, която много бързо отнема остротата ножовете.
Ето как протече този експеримент:
50 – ножът е запазил малка част от бръснещата си острота и макар доста трудно и с голям натиск успява да обръсне някой и друг косъм;
100 – по режещия ръб (РР) се появиха микропроблясъци, видими на слънчева светлина, реже хартия от ученическа тетрадка с лекота;
150 – няма промяна в остротата, пораженията не се увеличават;
200 – констатирах леко влошаване в остротата, но все още реже хартията много добре;
Състоянието му след 200 ряза.
250 – пораженията по РР не са големи, но се усещат добре с прокарване на нокът;
300 – няма промяна в остротата, реже много добре въжето и хартията;
350 – няма осезаема промяна в рязането;
400 – без промяна в рязането и остротата;
450 – без промяна в рязането и остротата;
500 - без промяна в рязането и остротата;
550 – усилието за рязане леко се увеличи;
600 – продължава да реже въжето много добре, също и хартията на тънки лентички, без да запъва;
Състоянието на ножа след 600 ряза.
650 – без промяна в рязането и остротата;
700 – без промяна в рязането и остротата;
750 – без промяна в рязането и остротата;
800 – реже въжето много добре, на тънки колелца, но усилието за това нарастна още малко;
850 – без промяна в рязането и остротата;
900 - без промяна в рязането и остротата;
950 - без промяна в рязането и остротата;
1000 – продължава да реже добре въжето и хартията;
Състоянието на ножа след 1000 ряза.
1050 – без промяна в рязането и остротата;
1100 - без промяна в рязането и остротата;
1150 - без промяна в рязането и остротата;
1200 – реже въжето добре, хартията също, този нож сякаш не иска да се затъпи повече.
Състоянието на ножа след 1200 ряза.
На този етап търпението ми се изчерпа, а освен това свърши хартиеното тиксо. Имах усещането, че този нож не иска да се затъпи повече. Имаше достатъчен запас от работна острота и затова взех най-разумното решение – да прекратя теста.
Дет се вика, натакова ми такованката.
Това са записките, които си водих по време на рязането.
Така изглежда ножът отблизо, след като приключи борбата с въжето.
Пораженията по РР, където е било съприкосновението с въжето са съвсем минимални, но по време на рязането, поради невнимание от моя страна стана инцидент. При рязане на поредното колелце (някъде около средата на теста), трупчето на което полагам въжето се отплесна и ударих ножа силно върху металния плот на шлосерската маса, върху която провеждам теста.
Ударът понесе коремчето на ножа и след огледа останах доста учуден, че се е разминало със съвсем леко подбиване, предвид доста финото заточване.
Преди да пристъпя към възстановяване на остротата на ножа, пробвах на пръста си, колко въздух му е останал и се оказа, че все още доста добре захапва епидермиса.
Подбиването в областта на коремчето премахнах с водна шкурка, върху подложка от стъкло, което ми отне 4-5 минути.
Впоследствие приточих ножа до бръснеща острота с помоща на една отдавна сдухана плочка DMT – грит 1200 и част от бившия ми офицерски колан, намазан с ГОИ, което ми отне 2-3 минути.
Ами, това е в общи линии. Оказа се, че К390 на 65 HRC въобще не е майтап работа, когато става въпрос за рязане, щом аз, дето съм с магарешки инат, този път вдигнах белия байрак.
Проектирали са я австрийските инженери както трябва тази стомана и си е баш за рязане. Притежава перфектна износоустойчивост, което мен лично, много ме радва.