Olight S10R III Baton

Всичко, което ви е нужно за по-доброто пребиваване сред природата.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
dellman
Мнения: 21
Регистриран на: 27 Юни 2012, 01:42
Местоположение: Червен бряг (Некаде в "Резервата")

Olight S10R III Baton

#1 Мнение от dellman » 09 Дек 2016, 09:28

Здравейте колеги, сега ще се опитам да ви представя един фенер и се надявам да се е получило прилично за четене.
Обектът на това представяне е най-новият модел на Olight - S10R III Baton. Това е новата презареждаема версия на добре познатият ни модел S10R на фирмата.
Изображение
Изображение
Изображение
Фенерчето пристига в стандартната за Олайт пластмасова кутийка със сини разцветки. Освен фенера, окомплектовката включва:
- фирмен акумулатор RCR123A 650mAh 3.7V
- 4.2V 1000mAh зареждаща док-станция с микро USB вход и USB изход
- Връзка за ръка
- Micro USB кабел
- Инструкция за употреба
Изображение
Изображение
Изображение

Технически данни:
- Далекобойност: 118м.
- Интензитет: 3500cd
- Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
- Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
- Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
- LED: LUMINUS SST-40 (CW)
- Поддържани батерии: 1 X CR123A или 1 x RCR123A/16340
- Размери: 68,5мм. (Дължина), 23мм. (Диаметър на главата)
- Тегло: 58гр. (с батерията)

Изработката е с много високо качество от Олайт, няма дефекти или остри ръбове. Надписите са ясни и се четат добре. Резбите за капачката отзад са анодирани и това означава че фенера освен електронна защита има и механична такава, чрез леко отвъртане на капачката. Магнита в капачката е достатъчно силиен и държи добре фенера към метални повърхности. Короната и пръстена около бутона са с характерното вече за S серията на марката сниньо PVD покритие. Самия бутон за управление е с гумирано покритие и е нископрофилен. Това означва, че много трудно фенера би могъл да се активира докато се носи в джоб примерно.
Изображение
Изображение
Изображение

Зареждането на фирмения акумулатор става с помощта на магнитната док станция, която е в комплекта и е позната от другите презареждаеми модели на фирмата. Тя разполага с микро USB вход и USB изход и може да зарежда и други устройства включени в нея. Интересното при нея е, че от долу има три гумирани „крачета” за по-стабилно закрепване главно по равни повърхности. Док станцията зарежда с 1А, което си е голям плюс поне за мен. Когато фенера се сложи да се зарежда, LED индикацията на док станцията свети в червено, когато се зареди светва в зелено.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Акумулатора се поставя с „+” към капачката, като отпред са изведени и плюса и минуса, това ме навежда на мислълта, че само той може да се зарежда във фенера. Фенерът работи с button top батерии, но НЕ работи с всички button top 16340 акумулатори, за това повече в личните впечатления.
Изображение
Изображение
Изображение

Диодът е LUMINUS SST-40 (CW) и отдава 600 лумена, които са си добре за малко EDC фенерче, но почвам да се чудя защо не са използвали диода и драйвера от S1R, който отдава 900 лумена в най-силния си режим.
Изображение

Тук на снимка от интернедите ще видите разликата в биймшотовете между S10R III(в ляво) и S1R Turbo S(в дясно):

Изображение

Управление и режими:
Управлението е познато от другите модели от S серията на фирмата.:
Изображение

За включване, изключване и смяна на режимите се използва страничния бутон. Те се изреждат в последователност Слаб>Среден>Силен. За всеки от тези режими фенера има памет.
Режимите на фенера са следните:
Силен: 600 лумена, след 1,5 минути спада до 300 лумена
Среден: 120 лумена
Слаб: 12 лумена
Лунен/Moonlight: 0.5 лумена
Строб режима се активира с бързо тройно натискане на страничния бутон при включен и изключен фенер. При изключен фенер с първото натискане той се включва, а с останалите две се активира режима. Този режим няма памет.
Достъпът до най-високия режим е чрез бързо двойно натискане на бутона независимо дали фенерът е включен или изключен.
Moonlight режима се активира при изключен фенер, като се натиснете и задръжи страничния бутон за една секунда. Този режим има памет.
Режим Таймер: във фенерчето са вградени 2 таймера - 3 минутен и 9 минутен, след активирането на които фенерчето ще се изключи автоматично. За да се активират таймерите е необходимо при включен фенер да се натисне 2 пъти бутона и да се задържи. Едно премигване е 3 минутен таймер, а две премигвания е 9 минутния таймер.
За да се активира електронната защита на фенера, бутона се задържа натиснат за повече от секунда, като се преминава през Moonlight режима и после изгасва.По този начин фенера се заключва. В заключено състояние след натискане на бутона той за кратко светва в червено, като по този начин показва, че е заключен. След последващо задържане на бутона за повече от секунда, фенерът се отключва отново в Moonlight режим.

Лични впечатления:
Фенерчето го използвам вече цяла седмица, като основен фенер и на кратко съм много доволен. Качеството на изработката както обикновено е на високо ниво и ми е удобен ръката. Фенерът е с гладък рефлектор, което на теория би трябвало да извади по-концентриран лъч. Има разлика спрямо S1, който е с TIR, но това което виждам като си светя с фенера е, че той осветява доста на широко, като има леко изразено централно петно заради гладкия рефлектор. Не го описах много добре това нещо, но светенето от този фенер сякаш ми допада повече. Светлината от диода е студено-бяла, но не натрапчива и е приятна за окото. Аз лично не харесвам фенери с топла светлина, понеже ме дразни че ми жълтеят при светене. На фенери с топли диоди силата им е другаде. Магнита в капачката е предимство за мен, зашото винаги намирам на какво да го „лепна”, когато съм на запивка на открито, но трябва да си имате едно на ум, понеже доста електронни джаджи носим. Фирменият акумулатор в момента на писане на това представяне все още не съм го изхабил напълно, и си държи прилично в северозападния студ от последните дни. Високия режим вече не се вклюва, но ще изтискам клетката докато защитата и не сработи. Фенерът има индикация за слаба батерия – бутонът пресветва за кратко в червено, но тя сработва само с презареждаем акукулатор. Демек с първичн литий CR123a няма да даде индикация. Фирменият RCR123A го водят, че е IMR, което явно е така понеже има очеадна разлика в светенето като сложих батерийката в друг фенер(М10), който ползвам с ICR клетка. Както бях споменал, фенерът работи с button top батерии, но явно не всички пасват. Имам KeepPower 16340 700mAh със защита, която влиза идеално във фенера, но заради по-голямата и дължина капачката се зави мааалко по-трудно и фенерът не искаше да запали с нея. С друга батерия – Efest IMR 700mAh без защита фенерът стана змей и засвети както си му е реда. Ами това успях да сътворя за седмица с фенера, далече е от добро ревю, но това ми е първия опит за такова.

Благодарности на Олайт-БГ за бройката за това представяне !!!

Публикувай отговор