Моите първи ножове Николай Иванов
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук!
Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук!

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Re: Моите първи ножове Николай Иванов
Всъщност този и три други ножа чакаха за дръжки от шест месеца.През това време приятел на сина ми хареса модела,но искаше с 20 мм по-дълго острие.Стана така,че втория нож изпревари прототипа.Собственика казва,че си го ползва с удоволствие в кухнята и за туризъм,макар че може да се ползва и за ловен.
Два ножа по проект на Венцислав Иванов,ТО-Тинко и изработка от мен.
Първия със зелената дръжка-стомана 1.2379 с размери на острието 160х33х4.2мм с лек конвекс тънко сведено и дръжка Emerald green Dymondwood с два неръждаеми нита ф6мм.
Вторият със съставната дръжка-стомана О2 с размери на острието 115х30х4.2мм с плосък скос тънко сведен и дръжка чимшир/орех с червен разделител с четири бронзови нита ф4 и бронзова тръбичка ф6мм.Първия бронзов пин не се получи симетричен на втория по отношение на краищата на чимшира,защото имаше пукнатина в края и се наложи да го скъся малко.

Първия със зелената дръжка-стомана 1.2379 с размери на острието 160х33х4.2мм с лек конвекс тънко сведено и дръжка Emerald green Dymondwood с два неръждаеми нита ф6мм.
Вторият със съставната дръжка-стомана О2 с размери на острието 115х30х4.2мм с плосък скос тънко сведен и дръжка чимшир/орех с червен разделител с четири бронзови нита ф4 и бронзова тръбичка ф6мм.Първия бронзов пин не се получи симетричен на втория по отношение на краищата на чимшира,защото имаше пукнатина в края и се наложи да го скъся малко.

Не са лоши. Опитай да разчупиш малко дръжката с подобряване на ергономията.
Faber est quisque suae fortunae
Нож от АЕB-L подарък за брат ми послучай кръгла годишнина. ТО-Тинко. Острието е с лек конвекс сведено до 0.2-0.3мм и минимален вторичен скос.
Данни за ножа:
Острие 180 х 35 х 3.2мм, Обща дължина 300мм, дръжка черни чирени с червени подложки от G10 с два неръждаеми щифта ф6 и пин изработен от медна тръбичка с инициала на собственика.
При изработване на пина не се съобразих,че буквата „К“ не е симетрична по вертикалата (като други букви А,Д,Ф,Л,М,Н и др) и при изгледа на ножа от ляво се чете „К“, но при изгледа от дясно е обърнато „К“.Може би при инициали с такива букви ще трябва пина да е с две огледални букви от двата му края, за да се чете еднакво от двете страни на ножа,макар че това ще усложни направата.

Данни за ножа:
Острие 180 х 35 х 3.2мм, Обща дължина 300мм, дръжка черни чирени с червени подложки от G10 с два неръждаеми щифта ф6 и пин изработен от медна тръбичка с инициала на собственика.
При изработване на пина не се съобразих,че буквата „К“ не е симетрична по вертикалата (като други букви А,Д,Ф,Л,М,Н и др) и при изгледа на ножа от ляво се чете „К“, но при изгледа от дясно е обърнато „К“.Може би при инициали с такива букви ще трябва пина да е с две огледални букви от двата му края, за да се чете еднакво от двете страни на ножа,макар че това ще усложни направата.

Хубав нож ... ползвателен! Браво! Почти съм сигурен, че с Тинко сте се разбрали да го закали с крио. Предполагам, че брат ти мноооого години ще си го ползва и ще му се радва.

Благодаря за пожеланията, както се казва “от твоята уста в божийте уши“- дано го ползва дълги години и му се радва.
- gospodarski
И на мен много ми харесва! Само не знам не е ли малко дебел за кухненски нож... И идеята с пина с буква много ме грабна. С какво го напълни вътре, че да изглежда така? И аз не бих се сетил за обърнатата визия от другата страна.
Поздравления за цялостното изпълнение!!!

Когато погледнеш към Витоша ти иде да цитираш Вазов. Когато се обърнеш към София ти иде да цитираш Стоичков... (цитат от Аламинут)
Благодаря за оценката. Да,малко е дебел в сравнение с Японските ножове,които съм ползвал за прототип на острието (при тях дебелината варира от 2-2.5мм) ,но така е по-осигурен срещу изкривяване при закаляване и е по-масивен. Буквата в пина изработих от тефлон на лист с дебелина 1-1.5 мм,като крачетата на буквата К са от обща лентичка,която процепих, без да прорязвам до края и я разтворих като лястовичка. След това с няколко проби вкарах плътно буквата в тръбичката и залях с оцветена смола.
Тъй като ножа все още не е подарен, реших да го ъпдейтвам като му направя кания. Идеята е, да може да се държи на рафтове, в шкафове и дори в чекмеджета, без да има пряк контакт с други метални предмети. Канията е от меко дърво и се опитах да и придам състарен вид с оцветяването, освен това има апликация - акула от акулска кожа и застопоряващ острието пин.

Ножа е изработен по проект на Венцислав Иванов и поръчка от клиент, който е фен на карбонката 80CrV2, от която беше и предния му нож. ТО –Тинко, а останалото от мен. Малко данни за ножа:
Обща дължина 295мм, острие 165мм-от които 140мм ефективно острие, ширина 40мм и дебелина 4.5мм. Основния скос е плосък, сведен до 0.3мм дебелина на режещия ръб и с вторичен скос висок 3.5мм. Ножа е масивен, стабилен, добре балансиран с два варианта за захват-преден и заден. Задния захват е за по-груба работа (за яко дялкане), а предния за по-финна. Дръжката е микарта с подложка G10 с два бронзови пина и един мозаечен пин. Опашката на ножа е с ухо за закачане на корда или нещо друго.

Обща дължина 295мм, острие 165мм-от които 140мм ефективно острие, ширина 40мм и дебелина 4.5мм. Основния скос е плосък, сведен до 0.3мм дебелина на режещия ръб и с вторичен скос висок 3.5мм. Ножа е масивен, стабилен, добре балансиран с два варианта за захват-преден и заден. Задния захват е за по-груба работа (за яко дялкане), а предния за по-финна. Дръжката е микарта с подложка G10 с два бронзови пина и един мозаечен пин. Опашката на ножа е с ухо за закачане на корда или нещо друго.

Спортно скинърче по познатата схема - проект Венцислав Иванов, ТО Тинко, изработка от мен.
Малко данни за ножа:
Материал острие 1.2379
Острие 90 х 34 х 4мм
Обща дължина 195мм
Дръжка микарта с подложка Г10, пин неръждавейка, мозаечен пин и бронзова тръбичка за закачане. Острието е пасивирано, плоско скосено с лек конвекс пред режещия ръб.

Малко данни за ножа:
Материал острие 1.2379
Острие 90 х 34 х 4мм
Обща дължина 195мм
Дръжка микарта с подложка Г10, пин неръждавейка, мозаечен пин и бронзова тръбичка за закачане. Острието е пасивирано, плоско скосено с лек конвекс пред режещия ръб.