Отдавна си мечтая за нож, който да е подходящ за различни задачи при разходки из дивото и не толкова дивото, без да се включват ловни занимания. По редица причини, най-вече финансови, добър нож до момента не съм имал. При търсене из мрежата попаднах на информация за страхотни майстори в разни страни, включително и в България, чиито произведения са откровено вдъхновяващи. Опасявам се, обаче, че като неграмотен и не толкова активен ползвател, вероятно ще съсипя един добър нож.
За това реших да направя ножа сам. От години са ми „легнали на сърцето” скандинавските типове ножове. В своя опит реших да започна от техния сравнително опростен дизайн; това, което най-много различава получилото се творение от скандинавските му прадеди, е формата на дръжката – получи се направо конвенционална и скучна.
Основен проблем пред мен се оказа липсата на каквато и да било машина. Единственото, с което разполагам, е скромна колекция пили, малко менгеме, различни парчета дърво, част от тях – от разглобени яхтени пособия, например дъб, махагон и тик (от Варна съм и преди време бях член на яхт-клуб Порт Варна). Но се оказа, че с повече дебелоглавие и отлепена кожа по ръцете от търкане, стоманата и дървото поддават.
Изходния материал за острието е шина от У10, отгрята; след механичната обработка е закалено и отвърнато до твърдост 55-57 HRC (по моя преценка - компромис между износоустойчивост и възможност за заточване от неумела ръка).
Дръжката е от махагон, кожа, пластина нойзилбер и чемшир.
Канията е все още в процес на планиране; вероятно ще е дървена с кожен пръстен в горната част, в който ще се събира дръжката.
Ще съм благодарен за всякаква критика, която е най-полезното нещо за всеки начинаещ.
Благодаря предварително.
Поздрави, Николай