За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

Или галерия за ръчно направени от Вас ножове, кании, дръжки и всичко свързано.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук! :)

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5212
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#61 Мнение от RAZORBLADE » 25 Май 2014, 15:36

Пак казвам, че не искам да полицействам. Ако беше така щях да трия мнения и теми. Просто искам да формулирате какво би било решението на казуса. Тихомир да обяви,че е взаимствал визията на ножовете си, това ли е? В никакъв случай не искам да защитавам или нападам някой, просто досега всеки дава мнение на проблема без да формулира точно какво иска да се случи. проблема е ясен :
1. Тишовите дизайни съвпадат с тези на известни майстори.
2. Той не е обявил, че не са негови като дизайн.
3.Според вас той трябва да.................
а. да се извини
б. да упомене кои модели е взаимствал
в. да черпи
г. ..................................................
В един момент го нападате, в следващия момент форума бил свободно пространство, а аз полицействам. Може пък съм твърде глупав да искам да формирам мислене и да налагам правила,или пък да търся окончателно решение на проблема. Знам ли , аз съм прост админ......

Хофе, създадох форума точно поради причините които ти изтъкна по отношение на форумите в които модераторстваш. Радвам се, че тази тема се зачекна и въобще не искам да потулвам нещата и да защитавам някого. :)
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#62 Мнение от Hof » 25 Май 2014, 16:45

RAZORBLADE Нищо не трябва да правиш според мен . Това написах . по рядко да триеш и местиш защото това често изопачава това което става. Трябва да има дискусия по важните теми. Естествено че някой ще мята думи значението на които не резбира. Ще има каквото си поискаш , хората са различни.
Митев Приличаш на свестен , ларш човек дето му викат. Затова недей ми фърляй думи в лицето дето или не са уместни или, ако е обвинение -доказвай показвай. Аз клюкар никога не съм бил и това което правя в момента е обратното на клюкарене. Клюкарене е ако трябва правилно да го разбереш като дума, е онова дето следващия път като се съберете на агне и ракия, ще споделя някой като "информация" за хора които никога не е виждал , а другите върху това ще цъкат и сетне ще го раскажат на други хора :D
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#63 Мнение от BorisPetrov » 25 Май 2014, 16:51

Проблемът от моя гледна точка:
1. Някой във форума публикува ножове за които е явно, че не са по негов дизайн
- Решение на проблема: АКО той осъзнава грешката си да се извини и да я коригира. Ако той не смята, че греши - наказателна анкета. Кой смята, че такова поведение има нужда да бъде толерирано и кой не.
2. Когато хората във форума толерират кражбата на дизайни без да е опоменато (поне).
- Решение на проблема: Хората във форума да обсъдят защо е кофти да се краде (по принцип, не само дизайни), как това вреди на имиджа на държавата и занаята им! Ако не им е занаят - да осъзнаят, че е занаят за други хора и това вреди на тях.
3. Пошло, нагло и дебелашко лъготене
- Решение на проблема: Когато проблемът е очевиден - откраднат дизайн, и автора нагло лъже, че не е откраднал дизайна, вместо по човешки да каже още при представянето на ножа... Наказание - Да се изтрие публикацията.

Митев, Този някой друг за чиято "сметка" е сеира, не си ли прави сеир за сметка на потенциални клиенти и съфорумци?
:) Незадоволената мома не е проблем за обсъждане в нашия форум. Тва е тема за БГ Мама. Тука си говорим трябва ли да се лъгонти и ние дали ще сме недостойни да го толерираме това отношение или ще направим всичко възможно хората във форума които тепърва ще влизат тук да бъдат уважавани и третирани честно! Може и най-невежият човек да влезе във форума, но какво впечатление, ще му направи, че иначе толкова талантливи хора като пичовете от ЕГО си плюят на името като правят ментета?
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#64 Мнение от M.G » 25 Май 2014, 18:12

Явно трябва да се обоснова по подробно за да бъда разбран правилно
Влючих се в тази тема с цел да спра препирнята.Но не стана ,а настроенията ескалираха.Чуха се приказки за морал,принципи и т.н.Въпрос на принцип/написа Джигит/
Основен принцип в повечето демокрации е/Невинен до доказване на противното/.Но не с предположения и снимки от интернет,а сравняване на живо на двата модела,от ножари и то поне 2 ма,да няма субективност/и точна форма и размери.Тези които са против Карамел да поръчат ножовете от вън за своя сметка/За да не са голословни/,а Карамел мисля че с удоволствие сам ще предостави своите за оглед.И ако съвпадат на 100пр да им въстанови парите.
В този случай да се извини,че не е спазил неписаното вътрешно правило да се споменава автора,но само това защото тук се бърка с авторски права които по принцип не се зачитат тук.Ето ви и моите аргументи.Да приемем че форума е само за авторски ножове/и в него не се представят копия/.Аз пръв щях да подкрепя Джигита/Да моделите са същите и Карамел заслужава порицание.Но в форума много колеги правят копия и то не частични а пълни.Явно такъв е формата на форума.Като нов тук,а и от колегиалност не съм повдигал този въпрос/все пак живеем в България,много колеги така се издържат и не е редно да им взимаме хляба.Аз лично съм отказвал такива поръчки,въпрос на принцип,но това не ми дава право да хвърлям помия по колегите.Значи приемаме че във форума се изработват копия и то пълни и това е нормално.Според Джигит правото на интелектуална собсвеност е неприкосновенно и затова напада Карамел.
Ами всички останали???? Е ,те трябва само да упоменат в форума откъде е модела и всичко е наред ,така ли???
/Когато С.Т попита Джигита за копията си,той той отговори че щом са упоменати ги приема/няма нарушаване на авторските права???/
Кой е Джигита? Папата раздаващ опрощения или господ?Нито един от двамата.За мен е модераторът който трябва да следи за хигиената в форума ,а и да я спазва.Или може би е оторизиран представител на Амекиканската гилдия на ножарите? Пак не.Дори ножове не прави.Не е видял въпросните модели на живо/размери/??Поискал ли е второ мнение ?То май не само ЕГО има голямо такова.Помията се хвърля просто така.Днес е Карамел .Утре ще е някой друг.
За да са спазени авторските права или се избягват копията/изобщо не се правят.Или се иска лично съгласие от автора.На изложението 2007 г бях на щанда на Пиер Риверди/Харесах кован елемент на гърба на острието/.Щях да го питам дали мога да го използвам,но ми стана неудобно и не питах.Така и не го изработих.Ако отидете с копия на изложение ще изглеждате смешно,Въпреки че Джигита го е приел./Той не държи авторските права/
Пак казвам че пиша това защото съм възмутен от начина как някой може да бъде хвърлен в калта и замерян с камъни без да се гледат другите и форума като цяло.
Това прилича на финалната сцена от Усещане за жена/пълен и скалъпен нечестен фарс/надявам се да е случаен!
От колегиалност Не съм повдигал въпроса но Джигита го направи много настойчиво/С приписването си на висок морал и ме накара да му отговоря/
Морално е да не се злослови срещу колега/може да е колега само в форума но е колега/
Джиита написа/Екипа на карамел/Колеги Карамел нито го познавам,нито сме екип.Знам че прави красиви ножове и че е от Видин.Това е.Включих се с 1 пост да балансирам спора.Не успях.Помията тръгна.
Морално е да подадеш ръка на падналия.
Стана въпрос за цени и печелбарство.Погледнах сега цените и са много прилични,даже ниски./Може би там е проблема!!!!Някой прави красиви ножове,много на брой и на прилични цени/значи е голяма конкуренция!
Ама Джигита не прави и не му е конкурент,ама явно говори от чуждо име защото този патос само по служба /несериозно изглежда/.Но си затваряме очите,нямаме доказателства.
Ако говорим за убиване на конкурента Карамел и аз имам интерес.Ножовете му приличат на моите от преди десет години/и по гард и стомана.Сега правя един за стар клиент,който искаше същия за подарък/ще пусна снимка да сравните/.Но не мога да хвърля камък по паднал.Има си принцип и се казва колегиалност и лоялна конкуренция.
Който може нека работи каквото може.
Модератора да си гледа работата като модератор,колегите да си правят ножовете!
И вземете се включете че другия път вие може да сте на земята.
П.С към Борис Петров/и двата ми рода са гонени от комунистите защото не са свеждали глава никуму и не са мълчали.И са били ПИЧОВЕ и то големи.Като са видели паднал са подавали ръка ,а не са мълчали като п..ки!!Както виждаш от поста ми крушата не пада по далеко от дървото.За зрял човек правиш много прибързани изводи без да ме познаваш/къде си виждал македонски комита в саксия :D макар и демократ/
Рейзъре извинявай за тирадата но трябваше да си кажа какво мисля.Дай на Джигита да направи някое ножче,че май има много свободно време да се занимава с глупости.
Успех на всички и мислете преди да хвърляте *DRINK*
Последно промяна от M.G на 25 Май 2014, 19:12, променено общо 2 пъти.

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#65 Мнение от BorisPetrov » 25 Май 2014, 18:22

=-O Комунизмът наистина е изкривил представата у хората за чест и достойнство!
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

volf48
Мнения: 337
Регистриран на: 21 Ное 2010, 00:10
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#66 Мнение от volf48 » 25 Май 2014, 21:26

Всичко на този свят е относително. И испанците не са притежавали Новия свят, но това не им е попречило да го завладеят и разделят. Разправят, че след като се покатерели на някой хълм обявявали цялата земя пред очите им за Испанска. А бедните индианци попадат под един от най-големите геноциди в историята. Копирането просто е част от играта. Автомат Калашников е създаден от Хуго Шмайзер, пистолета ТТ е копиран от Хускварна, Макаров от Валтер и т.н. и т.н. Според мен това даже доразвива и усъвършенства продукта. Може би утре някъде ще падне метален метеорит и от него ще изковат нож единствен на планетата. И какво го вълнува това някое афганистанско овчарче, което оцелява в пустошта с нож за 5 лв. в джоба си?

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#67 Мнение от BorisPetrov » 25 Май 2014, 22:17

Във всеки един от изброените случаи - лъжата служи за облагодетелстване на едни за сметка на други! Лъжата си остава лъжа - тя не е относителна... Не и колкото им се иска на комунистите.
Последно промяна от BorisPetrov на 25 Май 2014, 22:18, променено общо 1 път.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5212
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#68 Мнение от RAZORBLADE » 25 Май 2014, 22:17

В темата взе да се прекалява и нещата взимат да стават прекалено остри. Споделям мнението на M.G. Ако си казал, че правиш копие, това наистина не те оправдава. Като не си казал - още повече, но пак си се окалял сам. Придържайте се към темата и се въздържайте от лични нападки кой какъв е, защото все пак може да се наложи да се правя на лошия полицай, а не искам.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#69 Мнение от Djigit » 25 Май 2014, 22:39

*ROFL* M.G не очаквах такова падение от теб. Явно ще се наложа да слезна до нивото ти, с риск да се окалям.
M.G написа:Да приемем че форума е само за авторски ножове/и в него не се представят копия/.Аз пръв щях да подкрепя Джигита/Да моделите са същите и Карамел заслужава порицание.Но в форума много колеги правят копия и то не частични а пълни.Явно такъв е формата на форума.Като нов тук,а и от колегиалност не съм повдигал този въпрос/все пак живеем в България,много колеги така се издържат и не е редно да им взимаме хляба.
Аз го повторих няколко пъти, Борис повтори няколко пъти, Хоф повтори, ти явно или трудно усвояваш информация или умишлено изопачаваш написаното от мен и колегите. Ще ти цитирам пак за всеки случай, току виж си проумял.
Проблемът е когато се правим на цапнати зад врата и приятно разсеяни - "Ооо, нима това е от този майстор? Прилича на моя модел..."
Уважавам майсторът който си казва - Този нож е по модел на еди кого си. Няма нищо срамно в това да си кажеш когато копираш.
Ама да ми изскачаш с номера - Вярно ли е на тоя майстор? Не знаех... абе как бе - моя е с 3 мм. по-дълъг... :) Пък всичко останало същото... Ама иначе не съм го виждал тоя модел дето ми го показваш :) (Или ако си го виждал си се направил на разсеян да споменеш, че не е твой модел)
Следваща теза:
M.G написа:Ами всички останали???? Е ,те трябва само да упоменат в форума откъде е модела и всичко е наред ,така ли???
/Когато С.Т попита Джигита за копията си,той той отговори че щом са упоменати ги приема/няма нарушаване на авторските права???/
Пак изопачаваш чужди думи с цел да излезе твоята "истина" по- "истина", типично по начина по който комунистите са работели, вероятно и срещу твоето семейство. Ето какво съм написал:
S.T, аз бих се задоволил и с това, че си ги споменал*
*Има се предвид авторите на оригиналната идея.
Антитезата: Ясно се вижда че написаното в червено, го няма в моите думи, и проблемът (който е, ще похилядна: не самото копиране, а присвояването на идеята като цяло) липсва при останалите членове на форума! Ще дам друг пример, когато се качи клипче на даден известен изпълнител, от обикновен потребител в ютубата, то бива изтрито веднага, но ако се напише, че потребителят няма права над него и е упоменат собственика и потребителят няма претенции над него, тогава клипа остава! Опитай се да проумееш механизма и да го приложиш в дадената ситуация, моля.
M.G написа:Аз лично съм отказвал такива поръчки,въпрос на принцип
Защо имаш такъв принцип и какъв точно е той, тъй като аз не мога да схвана. Говориш едно, пък имаш други принципи ..?
Друга твоя теза е, че аз замерям Карамел с кал. Не ми е самоцел да хвърлям камъни по когото и да било, нито ми доставя удоволствие, просто искам да няма лъжи и измами.
Някой прави красиви ножове,много на брой и на прилични цени/значи е голяма конкуренция!
Ама Джигита не прави и не му е конкурент,ама явно говори от чуждо име защото този патос само по служба /несериозно изглежда/.
За чие чуждо име говориш ? Получавам % от Джери Фиск, или може би покойния Ловлес? Явно ти е чужда чистата борба за истина :D Явно очакваш само користни причини за моята позиция ... уви, имаш цялата свобода да търсиш такива и няма да намериш *CRAZY*
...но Джигита го направи много настойчиво/С приписването си на висок морал и ме накара да му отговоря
Предизвиквам те да намериш цитат където твърдя и си приписвам висок морал.
M.G написа:Основен принцип в повечето демокрации е/Невинен до доказване на противното/.Но не с предположения и снимки от интернет,а сравняване на живо на двата модела,от ножари и то поне 2 ма,да няма субективност/и точна форма и размери.Тези които са против Карамел да поръчат ножовете от вън за своя сметка/За да не са голословни/,а Карамел мисля че с удоволствие сам ще предостави своите за оглед.И ако съвпадат на 100пр да им въстанови парите.
Ако някой човек ми каже, че не вижда поне 95% прилика, по субективната ми оценка бих го определил или като лъжец или като идиот или поне се прави на такъв с користни цели! Замеряйте ме с камъни ако искате, това е мнението ми, но кой съм аз ... един прост модератор с много свободно време *CRAZY* Може би искаш и да поканя Лин Риа от щатите сам да инспектира ножовете? :D
Каква е моята работа като модератор и дали я върша явно ти схващаш погрешно, тъй като следя за хигиената на форума (не сам разбира се), доста преди ти изобщо да разбереш за съществуването му. За 6-те си години в ролята на модератор, търси колко "самоцелни нападки" съм направил. Ясен не може да ми казва какво да правя, както вероятно мислиш, а това е точно заради демократичния принцип на форума. Той може само да ми отнеме модераторските права, за което не бих могъл да го съдя.
В момента и аз търпя негативи защото, не си мълча няма да кажа като какво :D , макар и в далеч по- малък мащаб сравнявано с твоето семейство. На останалите нападки от твоя страна няма да отговоря, защото не съм толкова низко ;)
Последните няколко мнения, вероятно Ясен ще ги изтрие, защото не виждам с какво помагат на темата. Проблемът си стои дори да я няма темата. Аз няма да изтрия мнението ти и отговарям, за да не бъда обвинен в триене на "високо интелектуални мнения".

Не мога да проумея, защо хора, които винаги споменават от къде са взели идея или цял дизайн, подкрепят другата страна. Митев например ти, защо по принип не копираш така известни модели, или в редките случаи когато си взел идея от някъде, си казвал от къде?

Живи и здрави! *DRINK*

EDIT: сега видях че са отговорили преди да допиша, но няма да го променям. Яска изчакай поне М.Г. да ми прочете мнението, моля ;)
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#70 Мнение от M.G » 25 Май 2014, 22:58

Не смятам да коментирам/каквото съм мислел съм го казал/ *DRINK*

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5212
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#71 Мнение от RAZORBLADE » 25 Май 2014, 23:03

Само да ви припомня:
1.1 Спазвайте правилата на форума и уважавайте другите потребители. Обиди и лични нападки не се толерират и ще бъдат изтривани, а при повторно нарушение съответните потребители ще бъдат наказвани.
Нещата ескалираха и спорем мен трябва да взема метлата. Според мен дискусията не трябваше да отива във формат " Да линчуваме ли Тишо на кладата или да го мажем само с катран и пера?" а в това до колко е удачно копирането на дизайн и дали като си упоменал какво и къде си гледал или какво точно и то кого си копирал 1:1 това да те оправдава!!??? Това беше същността на довода, която M.G. даде, но вие се хванахте за гушите. Всеки има мнение и нека да го изкаже - нали затова е форум. И аз съм съгласен, че Тишо е изкопирал прекалено дословно модели. Да вземеш детайли и да създадеш нещоразлично е едно, но на 99% да изкопираш контури и дизайн е друго.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#72 Мнение от BorisPetrov » 25 Май 2014, 23:17

Оправдава те откроренпостта пред аудиторията. Трябва да си дебил да не осъзнаваш, че крадеш. Ако нямаш такова мнение за себе си - явно го правиш корисно. След като го правиш корисно сам избираш дали да се похвалиш с кражбата. Ако представяш чужд модел като свой и не опоменеш автора от който си го взаимствал - крадеш и се правиш на ударен. Това не е коректно.
Демокрацията не е фашизъм и свободия. Демократичен форум не означава абсолютна либса на порядки.
Констатацията - "Много хубав модел" е вярна, но и лъжовна, защото непълната истина е равносилна на лъжа. Моделите наистина са хубави. Няма спор! Но са чужди! И хиляда мензурирания няма да променят този факт.
Единствените две неща които са достойни в случая е да каже Извинете и Да коригира постовете си, като посочи оригиналите от които е копирал.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

charek
Мнения: 59
Регистриран на: 16 Апр 2014, 19:06

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#73 Мнение от charek » 25 Май 2014, 23:31

Колега МГ , /с теб сме двойни или тройни колеги по форуми май *DRINK* / , над 25 години работя във сфера свързана с авторското право . Да се копне някоя джунджурийка / оловен войник , ключодържател , или неква друга чи...я/ това не проблем ./междо другото там са най големите кинти / Проблем е когато копираш Беемве и викаш със високоговорител " Вижте какво сътворих " .
Писах лекичко за колега който познаваш от друг форум , който имаше претенции за нобелова награда :D за нещо измислено доста отдавна . И на двамата ни е ясно каква е целта - кинти .
Та докато не ограничим ние самите плагиатството , във всичките му форми , няма да се развиваме като общество .
Когато правиш чужд модел това си е реплика и е добре да се цитира , когато пишеш нещо и ползваш цитат - задължително се споменава откъде /под поле , над поле , в кавички или в края на писанието /. *DRINK*


Сачмо , непременно ще държа връзка с теб и ще пусна и снимки . Бях приятно изненадам от сина ми с твоят нож . От известно време мислех да ти пиша че ще ми е академично интересно да украся някой твой нож / нож на дадо Благо също/, и нож излязъл изпод ръцете ти се появи при мен *DRINK*
Последно промяна от charek на 25 Май 2014, 23:41, променено общо 1 път.

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#74 Мнение от BorisPetrov » 25 Май 2014, 23:46

Ако да порасна означава да толерирам лъжците... Ми ще пропусна възможността да се впиша в рамката на хора които са ти симпатични и не ти отговарят. Не съм женичка дето да й скръцнеш със зъби и да замълчи.
Дали аз съм направил нещо зо тоя форум е от значение само за теб. Дали съм или ще направя нож също няма значение. Темата не съм аз, а колега от форума който е откраднал дизайн и очеридно го приема за нормално.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#75 Мнение от M.G » 26 Май 2014, 00:00

[quote="charek"]Колега МГ , /с теб сме двойни или тройни колеги по форуми май *DRINK*
Съвпадение е колега.А примера с Беемве е добър
Ако някой авто производител произведе 100000 автомобили,точно копие на марката БМВ,и си признае/ако ще на Джигита,ако ще на господ/ от къде ги е копирал,но не е поискал разрешение директно от компанията няма да се размине само с едните кавички.За тази работа се плащат лицензи/авторски права/.Иначе адвокатите на БМВ ще го вкарат дето слънце не грее.Пак си е кражба.
Това имах предвид.Някой направил 10 ножа точни копия,и си е признал откъде ги е копирал,но не е поискал разрешение директно от майстора.Същата работа.Само дето хонорара на адвоката е много висок и не си струва занимавката
Само Рейзъра ли ми разбра позицията ,защо не трябва толкова да се задълбават някои хора?Колко души тук правят копия ,а се нахвърляме само на един.Затова го защитих.Не ми се занимава повече,бачкайте и *DRINK*

Публикувай отговор