За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

Или галерия за ръчно направени от Вас ножове, кании, дръжки и всичко свързано.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук! :)

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#76 Мнение от M.G » 26 Май 2014, 01:03

Искам да се извиня на Джигита ако съм се разгорещил много и съм го засегнал/просто така мисля/.

charek
Мнения: 59
Регистриран на: 16 Апр 2014, 19:06

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#77 Мнение от charek » 26 Май 2014, 02:17

Прав си МГ , за лицензи , авторски и тн . Късметът на колегата досега да си продава ножовете е във това че България във Щатите просто не я знаят . Или я бъркат с някоя съседна държава .

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#78 Мнение от M.G » 26 Май 2014, 02:25

Здравей Джигите
май се хванахме за гушите без да знаем защо.Поне за мен е така.Цял ден си мисля защо не намираме общ език и чак сега ми светна.Ако е така се извинявам предварително
Доколкото разбрах теб те дразни защо Тишо не си признава че е копирал дизайна,пред колегите в форума/а не за авторските права на автора,защото сте приели че всички копират и самото споменаване е достатъчно/
Аз пък се подразних че всички копират автора, пък само на него се нахвърлят/за мен и да си кажеш и да не си кажеш копието си е копие/така е по цял свят/.
Рейзъре ако прецениш изтрий всички мои постове в темата/работата се изясни/

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#79 Мнение от Djigit » 26 Май 2014, 03:09

M.G, извиненията са приети :D Авторското право е нещо имагинерно, измислено от човека да упражнява собственост и една проста хартийка или pdf. То не ме вълнува в случая. Но не е проблема само непризнаването. Когато се признае, така по някакъв начин признаваш труда на оригиналният автор. Ако не се каже кой е последният, едно че приписваш негови заслуги на себе си и второ не уважаваш неговия труд. Имаше преди време случай, ще разкажа по памет, ако има някъде фактологическа грешка, нека ме поправят. Някакъв английски "резбар" :D попаднал на работа на Гената, решил да изкопира 1 към 1, поставил снимки в английски форум, хората там започват да го хвалят, но Евгени не яде домати с колците и показал там оригинала, след това тишина. От една страна според теб било ли му е приятно на Гената в случая, и от друга страна, ако англичанина(или какъвто е там) беше показал оригиналната работа и авторът, дори и без да го попита, нямаше ли да му е приятно на Евгени, че хората зачитат труда му и се опитват да достигнат майсторството му, както например в тази тема (също негова).
Това за мен е проблема с Карамел и това признание бих искал да видя, не към мен, към авторите пък дори и никога да не го видят, както и към членовете на форума, които са помислили, че дизайна е бил негов.
Аз за гуша не съм хващал, ти се опита, но ти извих ръцете виртуално :D А въпросът, много добре знам защо съм го започнал!
И другия път, преди да започнеш директно да използваш софистки прийоми (да не се бърка със суфистки), и хващане за гушите- помисли, както си направил за последните мнения. Както виждаш не съм обиждал нито теб с разни епитети, нито Карамел.
*DRINK*
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#80 Мнение от M.G » 26 Май 2014, 03:49

Явно си още млад,защото си доста горд :D .Няма лошо.Ти приемаш доста лично/идеалистично нещата/което ми говори че си типичен компютърджия и не съм сгрешил в преценката си като се размислих и ти писах/и като предположих че има нещо нередно в атаката ти явно съм сгрешил/Затова и се извинявам/дано наистина си такъв идеалист/.Аз също съм такъв.Затова и спора бе по донкихотски глупав.След години ще се научиш и ти да се извиняваш както аз направих/може и някои неща които съм казал да са верни,но не си струва да се дърлим щом говорим за различни неща по принцип.
Аз ти писах на лични,и изяснихме къде е проблема,ти ми отговаряш по темата,това е то младостта и гордостта. Иска все да е отгоре/добре че не ми изви ръцете наистина, че съм само 125 кг и с ръце на ковач и щеше да боли :D .Можеше и да ме вържеш с кабела на мишката :D .И наистина трябва да направиш някое ножче

aureus_gold
Мнения: 128
Регистриран на: 25 Яну 2010, 08:32

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#81 Мнение от aureus_gold » 26 Май 2014, 05:26

Темата става тегава.Не смятах да продължавам да се изказвам,но не издържам.Помолете колегата Карамел да изрази своята позиция.Ако мислите да продаължавате да заклеймявате плагиата (копист),и т.нт му дайте думата или го помолете да се изкаже.Много ми е трудно да разбера тези колеги,които не правят ножове.Добре 100% ментак нагло изкопиран и по мишешки укрито премълчан от производителя.Добре ...ние кьорави ли сме или в гъз правени ,че не ги разбираме тези работи :-[.Сега ще се почнат честни думи и клетви...аз не работя по поръчка на клиената или няма да копирам чужд дизайн и т.нт.Аз като човек харесващ ножовете, Ви моля-продължавайте да правите хубави ножове.Не мисля ,че някой е Фарина или Джуджаро в правенето на ножове.Аз съм един прост клиент и ако ми харесва това което правите,ще го уважа по достойнство.Нямам правото да плюя и клеймя който и да е човек който създава нещо.Не е морално ако и да е мошеник.Не съм равнопоставен.Така ,че колегите дето не правите ножове по-лекичко с патоса.Някои се изживявате като по-големи католици от Папата.Разбрахме що за некоректник е ЕГО кнайфс...Моля майсторите ако имате да кажете нещо по темата би било удоволствие да го прочета.Моля и колегата Карамел да изрази своето мнение.Дължиш го на тези ,които харесват твоята работа ако и да те обвиняват и за озоновата дупка.

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#82 Мнение от BorisPetrov » 26 Май 2014, 09:21

aureus_gold написа:Темата става тегава.Не смятах да продължавам да се изказвам,но не издържам.Помолете колегата Карамел да изрази своята позиция.Ако мислите да продаължавате да заклеймявате плагиата (копист),и т.нт му дайте думата или го помолете да се изкаже.Много ми е трудно да разбера тези колеги,които не правят ножове.Добре 100% ментак нагло изкопиран и по мишешки укрито премълчан от производителя.Добре ...ние кьорави ли сме или в гъз правени ,че не ги разбираме тези работи :-[.Сега ще се почнат честни думи и клетви...аз не работя по поръчка на клиената или няма да копирам чужд дизайн и т.нт.Аз като човек харесващ ножовете, Ви моля-продължавайте да правите хубави ножове.Не мисля ,че някой е Фарина или Джуджаро в правенето на ножове.Аз съм един прост клиент и ако ми харесва това което правите,ще го уважа по достойнство.Нямам правото да плюя и клеймя който и да е човек който създава нещо.Не е морално ако и да е мошеник.Не съм равнопоставен.Така ,че колегите дето не правите ножове по-лекичко с патоса.Някои се изживявате като по-големи католици от Папата.Разбрахме що за некоректник е ЕГО кнайфс...Моля майсторите ако имате да кажете нещо по темата би било удоволствие да го прочета.Моля и колегата Карамел да изрази своето мнение.Дължиш го на тези ,които харесват твоята работа ако и да те обвиняват и за озоновата дупка.
Колегата Карамел каза че моделите са си негови, защото не били абсолютно същите като оригиналите...
Даже изришно каза, че на единия от оригиналите не е и виждал снимка даже.
Никой никого не заклеймява. Карамел ще ме накара лично да помоля Рейзъра да изтрие тази тема ако се извини в своята, че не е посочил от къде е взел оригиналите. И ако от тук нататък си казва когато копира нож или дизайн.
Некоректността както каза Джигита е в премълчаване на факти и представяне на чужди дизайни като свои модели.
Лично аз вярвам, че човек способенда копира с такава точност е невероятен талант и артист. Такъв артист може да бъде много влиятелен с ЛИЧНОТО си творчество. Затова и критиките към него трябва дя бъдат по-сурови. Ако този талантлив човек отказва да си създаде сибствен стил и продължи да копира сляпо губим ние!
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Аватар
kapkan
Мнения: 386
Регистриран на: 08 Май 2010, 22:56
Местоположение: Правец

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#83 Мнение от kapkan » 26 Май 2014, 09:49

Най-грозната тема на форума ... Къде бяхте от 2012г. критици,Борисе,лично ти си му хвалел дизайна на критикуваните модели,защо тогава не се обади?Ако проблема се решава с признание,че е взел чужд модел,Karamel кажи,че си копирал да видим дали ще спре плюенето.А по темата с дизайна,С.Т пусна вчера нож "Направих реплика на харесван и известен световен производител" имам нож от баща ми 1:1 без халката на края,ножа е правен 60те години,чий е модела,на известният производител или мой по наследство?За съжаление ножа е вече на брат ми,и нямам възможност да снимам.Вече трябва като направя острие да ровя нета да търся подобен за да напиша,че му е копие ...
"Мнението на критиците за творчеството ми е като мнението на импотентния за секса" И.Вазов
SashoA написа:Моля да се озапти Борис.Какви са тия дебили и прочие слововесни чикии по адрес на съфорумци?
Човек,който не е създал едно нещо тръгнал да съди колегите.И другите го търпите.Пишеш една дума .....и той те залива с помия от страница.И се чудиш кое да споменеш първо-негова близка роднина,или негова част на тялото.Покрай тоя заобичах Камен.Кой трябвало да се извини.....на теб ли да се извинява,бре?
И кога ли ще пораснеш?
По-рано влизах във форума да науча нещо.Сега влизам и .....сега не ми се влиза.
От тебе не е имало никаква полза досега.....поне не обиждай хората.И не ми отговаряй,порасни!
Ай сиктир!
*THUMBS UP*
Последното мнение на Борис е изключение *DRINK*

S.T
Мнения: 1699
Регистриран на: 15 Сеп 2011, 14:06
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#84 Мнение от S.T » 26 Май 2014, 10:14

Е щом няма Халка не е 1-1 .
Ще ни стане доста трудно да изписваме авторите на даден нож когато ги копираме. Има много сходни дизайни .Авторите трябва да се гордеят че ги копираме.Защото оценяваме показваме и рекламираме качествен и красив продукт на друг Майстор (отнася се за България).
Навсяко представяне на мой нож ще има надпис реплика. Колкото и да го променя дължина ,форма,дръжка все някой ще си познае нещо.Независимо да ли аз съм го скицирал или променил.
IN VINO VERITAS

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#85 Мнение от BorisPetrov » 26 Май 2014, 10:16

Изображение
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#86 Мнение от Hof » 26 Май 2014, 10:18

konnik s glava
Аз ще ти кажа къде бях аз през 2012 и какво беше положението още от самото начало .
Hof Мнение от Яну 14, 2012 6:11
А и точно това ви е проблема май на студиото , нямате ядове със качеството а със съдържанието. Копирате , компилирате. Отгоре, отгоре , важно е да приличат на нещо наистина хубаво и качественно . НО важно е човек да разибира какво наистина отличава нещо хубаво от нещо наистина хубаво и стойностно . Те и ножовете ви са в някакъв стил нео бароко , много суета подражателство , натруфеност , притенциозност и празнина
http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php ... 0&start=45
Карамел показва работа на човек от студиото му , по странна случайност пак забравя да спомене че това е копие на известна творба :D и тъй като леко разбирам от тези неща , посочвам оригинала . Преди този случай водим същия спор за копирането,Да 2012г ., той от самото начало копира модел на известен майстор като единственото което променя са китките по гарда при това според мен неуспешно :D Давам конструктивна критика , защо как, как според мен да се подобри. В крайна сметка ми казват на ЛС да престана да пиша и да не развалям красивата тема. Темата леко се зачиства. Един вид хоровото пеене се преебава *CRAZY* И аз си викам , щом им харесва хоровото пеене да си пеят, и тази красота и позитивизъм продължава до приде няколко дни. Виждам какво написва Джигит и го подкрепям, защо така съм решил така мисля че е добре . Това е
За идиот ли ме мислете за злобар или за луд , наистина ми е все тая :D серезно . Но ако това което пиша тук аз, Джигита, Борис ще накара някой да се замисли по въпроса това ще ме зарадва.
А да драги ми Митев за това какво е клюкарене са ке ти обясна:
Karamel написа:Hof мисля че вече преминаваш границата и започвам да го приемам лично. Разбирай го както искаш. Точно аз съм човека който преценява дали твоите писания за мен са верни или пълни глупости. По съвет на някои колеги от тук, ще се въздържа от коментар относно твоите коментари. .
Е това е батка клюкарене, докато аз пиша открито , това е онова с което се занимават добрите хора на ЛС :D На ЛС също получих коментар поясняващ че доста хора тук от форума , не клюкари разбира се, просто добри българи :D обяснили че съм луд и да не се занимава Карамел със мене *CRAZY*
Май наистина съм луд , и като гледам кои са нормалните искам да продължавам да съм луд :D
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

Аватар
kapkan
Мнения: 386
Регистриран на: 08 Май 2010, 22:56
Местоположение: Правец

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#87 Мнение от kapkan » 26 Май 2014, 10:43

Личната кореспонденция си е ваша работа *THUMBS UP* В ножарски форум показва ножовете,повечето са наясно с това,че са взаимствани от някъде,100% съм сигурен,че не ги качва тук за да заблуди. Хофе,прегледах темата,прочетох мненията ти,извинявай,че не те споменах *DRINK*

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#88 Мнение от Hof » 26 Май 2014, 10:57

Това не е цитат от лична кореспонденция това е цитат от темата от 2012 :D И аз нямам никакви лични, конфидинциални или каквито и да е отношения с Карамел. Няма нищо лично в тази работа . Ти пита за 2012 показах ти какво е било. Дали мнението ми се променило ? Дали това което прави Его се е променило ? :D
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#89 Мнение от Djigit » 26 Май 2014, 12:28

На колегата, и аз му отговорих на ЛС, къде съм бил през 2012 и как съм реагирал. Няма да пиша и тук, това всеки може да провери в темата на Карамел. Тогава намекнах доста леко, че са копия, но явно намека не беше взет под внимание, затова и се стигна до тази ескалация!
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

Аватар
Bradley
Мнения: 2884
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#90 Мнение от Bradley » 26 Май 2014, 14:25

Да внеса малко яснота /до колкото мога, че интелектуалната собственост лекинко я проспах в университета - не че не е полезна и интересна ама преподавателите бяха *CRAZY* *CRAZY* *CRAZY* :-! :-! :-! / по въпроса без да участвам в спора...едно линкче:
http://www.jayfisher.com/Copyright_Infr ... _of_Knives

Основното понятие, от което тръгваме е интелектуална собственост, която включва в себе си:
1. Индустриалната собственост се отнася основно към патентите за изобретения, търговски марки и услуги, географски наименования за местопроизход на стоки и други индустриални означения. В тази група влизат и фирмените научно – технически и мениджърски тайни и секрети обединени в понятоето „know how“.
2. Художествената собственост включва собствеността върху произведенията на литературата, науката и изкуствата, аудио – визуални произведения, произведения в областта на архитектурата, фотографията, компютърните програми и авторски изпълнения.

В случая с ножовете имаме комбинация м/у индустриална и художествена собственост, тъй като един нож може да бъде разглеждан като произведение на изкуството, защитено от авторски права, така и като изобретение ако отговаря на условията за патентоспособност, може да говорим и за определени аспекти на ноу-хау при технологичните процеси /термообработка, финиш на повърхности и прочее/...

ако майстор Х започне да произвежда сгъваеми ножове по свой дизайн, но със аксис-лок попадаме в хипотезата на нарушен патент, ако същият този майстор освен копие на аксис-лока използва да речем дизайн на мел пардю говорим и за нарушени авторски права...не знам дали сте забелязали на доста модели на бенчмейд и кершоу има номера на патентната служба на сащ

Изображение
Изображение

ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

В сила от 01.08.1993 г.
Отразена деноминацията от 05.07.1999 г.
Обн. ДВ. бр.56 от 29 Юни 1993г., изм. ДВ. бр.63 от 5 Август 1994г., изм. ДВ. бр.10 от 27 Януари 1998г., изм. ДВ. бр.28 от 4 Април 2000г., доп. ДВ. бр.107 от 28 Декември 2000г., изм. ДВ. бр.77 от 9 Август 2002г., изм. ДВ. бр.28 от 1 Април 2005г., изм. ДВ. бр.43 от 20 Май 2005г., изм. ДВ. бр.74 от 13 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.99 от 9 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.29 от 7 Април 2006г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.73 от 5 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2009г., изм. ДВ. бр.32 от 28 Април 2009г., изм. ДВ. бр.25 от 25 Март 2011г.


Дял първи.
АВТОРСКО ПРАВО

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. Този закон урежда отношенията, свързани със създаването и разпространението на произведенията на литературата, изкуството и науката.
Чл. 2. Авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението.

Глава втора.
ОБЕКТИ НА АВТОРСКОТО ПРАВОЧл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:
1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;
2. музикални произведения;
3. сценични произведения - драматични, музикално-драматични, пантомимични, хореографски и други;
4. филми и други аудио-визуални произведения;
5. произведения на изобразителното изкуство, включително произведения на приложното изкуство, дизайна и народните художествени занаяти;
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) реализирани произведения на архитектурата и приложени устройствени планове;
7. фотографски произведения и произведения, създадени по начин, аналогичен на фотографския;
8. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) одобрени архитектурни проекти, одобрени проекти по устройствено планиране, карти, схеми, планове и други, отнасящи се до архитектурата, териториалното устройство, географията, топографията, музейното дело и която и да е област на науката и техниката;
9. графично оформление на печатно издание;
10. (нова - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) кадастрални карти и държавни топографски карти.
(2) Обект на авторското право са също:
1. преводи и преработки на съществуващи произведения и фолклорни творби;
2. аранжименти на музикални произведения и на фолклорни творби;
3. периодични издания, енциклопедии, сборници, антологии, библиографии, бази данни и други подобни, които включват две или повече произведения или материали.
(3) Обект на авторското право може да бъде и част от произведение по ал. 1 и 2, както и подготвителните скици, планове и други подобни.

малко линкове

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2133079553
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134680576
http://www1.bpo.bg/images/stories/inter ... ention.pdf

интересните неща по темата са в редица международни договори, които са достъпни и всеки желаещ може да се запознае с тях...

Публикувай отговор