За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

Или галерия за ръчно направени от Вас ножове, кании, дръжки и всичко свързано.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук! :)

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#106 Мнение от BorisPetrov » 26 Май 2014, 22:45

Благодаря ти woody!
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

kova4ev
Мнения: 1237
Регистриран на: 07 Авг 2009, 13:16

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#107 Мнение от kova4ev » 26 Май 2014, 23:16

charek написа:А ей така , чисто за пробата ,някой ако стане представител на тея чужбински ножове , как смятате - ще ли спечели едно евентуално дело за нарушени авторски правя ?
Не, първо защото няма авторски права, а и дори да има, то те защитават конкретен вид на съответното изделие. Като при дизайнерските дроги - една променена молекула и продуктът е вече извън ударите на закона. Китайците копират цели поточни линии, могат да ги хванат само за китайския им уй. Както Мишо каза, въпросът е чисто морален и освен реноме, друго не може да пострада.

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#108 Мнение от M.G » 27 Май 2014, 00:36

Днес си мислех че Рейзъра е създал форума подобно на читалище/място където да се развива дадено изкуство/нека разгледаме пеенето че е по далеко от ножовете/
В това читалище различни таланти се учат взаимно,обменят опит и израстват.Всички са на различно ниво.Ако приемем Джигита за худ.ръководител той следи когато се изпълни дадена песен,да се каже кой я е написал за да може всички да почетат таланта на този автор и дори новите да се запознаят с него.И когато някой от по напредналите ученици дойде с позната песен,а я представи като своя пред останалите/а Джигита знае че това не е вярно/и се възмущава и е напълно прав.
Когато разбрах че е готов да приеме всякакви негативи за себе си,само за да отстои мнението си,осъзнах че явно съм сбъркал,че не е човека за когото го сметнах ,че патоса и енергията която вложи са от чист идеализъм ,подкрепям го напълно *THUMBS UP* и затова му се извиних че съм се усъмнил в мотивите му.
Това бе неговата позиция в спора и ако се бяхме разбрали кой какво мисли щяхме да сме от един отбор.
Когато певците от читалището станат добри започват да пеят за да се изхранват с това.
Моята позиция бе че ако двама добри певци пеят в пиано бар и единия обевява преди всяка песен/Това е една песен на .../,а другия не го прави,Няма причина да нападаме втория, защото и двамата не са платили авторски права ,а печелят от песента/.Нещата вече не са за обучение или подарък и стават доста различни.Това имах предвид.Така е по цял свят.А и тук Митко Щерев съдише някви.Но това е въпрос на друга тема и бъдеще.Добре че се изяснихме с Джигита че вече се чудих дали този спор е истина,наистина ми заприлича на края на /Sence of Woman/
Пък Те и двамата милиционери :P Джигита и Борис Петров като ми извиха ръцете,май беше едната,ама виртуално...

Аватар
kapkan
Мнения: 386
Регистриран на: 08 Май 2010, 22:56
Местоположение: Правец

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#109 Мнение от kapkan » 27 Май 2014, 00:38

Бях решил да не пиша ... :D Адаш,Мишо,хипотетично отивам при майстор да ми направи нож,нося си чертеж на нож от Lin Rhea,човека ми изпълнява поръчката,автоматично става мръсен,долен плагиат,това по логиката,че е за пари.Знам,че не е точно по темата,съгласен съм,че ножовете на Его са като показаните на снимките,и какво следва,да се покае и извини,за вас това решава въпроса с авторските права ли :-| ?От всичко до тук разбрах,че всеки който показва ножове трябва да казва от къде е крал за да не се нареди до Карамел на позорният стълб. charek 100% съм плагиат щом правя прости ножове,няма шанс да не е правен такъв преди мен.
За мен темата беше излишна,всички копират модели,признанието не прави това по-морално.

Аватар
woody
Мнения: 7233
Регистриран на: 06 Дек 2008, 22:15
Местоположение: София

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#110 Мнение от woody » 27 Май 2014, 01:50

Пак го казвам, това с авторските права е сложна и хлъзгава тема. Може би изобщо не трябваше да я зачеквам. Става дума за представянето на нов продукт. Няма място за извинения или разкаяния. Няма нищо задължително. Просто подход или отношение ако щеш. Към теб, мен и всички тук. Едни ги дразни, други не. Започва лют спор, но темата е вече изместена и накрая не е ясно за какво точно се спори. (много често срещано явление, особено когато имаш жена отсреща. :D )
В интерес на истината, Тишо никъде не казва: "Е те това го измислих вчера." Просто "Модел №. .... Е, пропуска да спомене някои подробности, от което на Джигита му кипва кръвта и те тъй. Пет страници тема, два избити предни зъба и около кило кръв по пода. А Борката подскача наоколо, мушка с чадъра в мелето и крещи: "А тъй, бръкни му в окото, ухапи го за ухото, дръж!" Или както би казал един познат инженер: "Че то съвсем без скандал може ли?" ;)
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#111 Мнение от M.G » 27 Май 2014, 02:02

woody написа: Или както би казал един познат инженер: "Че то съвсем без скандал може ли?" ;)
Че кажи му името директно,че иначе ще е плагиатство :D

Аватар
hektor
Мнения: 248
Регистриран на: 01 Юни 2013, 00:29
Местоположение: пловдив

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#112 Мнение от hektor » 27 Май 2014, 02:36

Ех този манталитет ....... за караници и скандали всеки е готов. Една никаква тема я превърнахте в най-актуалната дискусия. Дали сме способни на нещо не знам, ама скандал да ти направим да си оближеш пръстите.
силата не е в победата на силния, а във волята на слабия да приеме битката....

charek
Мнения: 59
Регистриран на: 16 Апр 2014, 19:06

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#113 Мнение от charek » 27 Май 2014, 09:25

Тц , не мисля че е скандал .
Когато в едно ателие рисуват 20 човека , и рисуват Пена , всеки ще я нарисува според това какви умения има , практика , талант и тн . Дотук няма плагиат , няма и конкуренция , защото всеки го прави както може / един по-добре , друг по-зле/ . Но когато във това ателие някой нарисува Пена със замах , само със линия , и рисунката е перфектна , друг вземе че я прекопира едно към едно с цел продажба / серийна , не само една бройка / , това вече отива..... сами си отговорете .

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#114 Мнение от BorisPetrov » 27 Май 2014, 09:48

Мишо, аз подкрепям джигита, не го подстрекавам. Метафората с чадъра е крайно обидна и неуместна!
Конник, тук сме относително затворена групичка от хора и ако не можем да сме открити помежду си и да си казваме директно нещата, по-добре да се прехвърлим в някой женски форум където да си лицемерничим колко много всичко ни харесва.
Да! Бих оправдал Крамела ако е открит пред съфорумците. Ако каже открито че копира нещо, лично аз ще приема, че е добър в това да копира! И когато приятел иска нещо марково, ще го пратя при Карамел. Обаче той лъже, че моделите били негови... това не само, че не е колегиално, ами дори си е нагло.
Кражбата си е кражба. Няма спор. Но на българския пазар майсторите рядко правят нещо което на тях им харесва. Щото това тяхно нещо струва пари които неинформираният български потребител не може да прежали.
Първите ми мнения към работата на Карамел като качество не са се променили. Работи чист и професионално. Как обаче да не се ядосам, когато разбера, че ми е предложил чужд труд за свой? Даже порече ме е яд, че такъв талантлив човек няма въображение да сътвори нещо свое.
Нямало цени, не продавал тук а на други места... еми да ама духа на този форум не е в явното повтаряне на едни и същи неща. На мен ми харесва експериментаторския дух Стремежа на майсторите да правят нови непоказвани неща. И когато показват нож копие прави добро впечатление когато се опомене и лошо когато се премълчи.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#115 Мнение от Hof » 27 Май 2014, 10:43

:) Май има надежда за съобществото ни. woody Иначе не съм съгласен че е морален въпроса, аз го виждам другояче . Абсолютно се дистанцирам от общо приетите морални норми и ролята на моралист Морала е смътно и блатисто понятие. Не е добра почва за разбирателство. Авторски права и др това са инструменти , някой ги ползва друг -не... Уважавам само Природния закон , човешкия е като всичко човешко.... Ползвам нелецинзиран софт защото мога , защото е по евтино . Уважавам силата, обичам разнообразието , мразя манипулатори и онези за които лъжата е нещо редовно. Егоистите :D и тях не ги харесвам, тяхното чудовище е гладно през цялото време . Още не харесвам лимонада с подсладител и риба хек :D
Та... не всеки който казва че лайното е лайно е грубиян и не всеки който казва че някой лъже е моралист :D това ми беше мисълта.
А бе хора . Елементарин въпроси с очевидни отговори си задайте . Защо някой е копирал нещо и не е споменал за това ? Наистина ли мислите че е случайно ? че е забравил ? нямал е време да пише? , направил го от благородни побуди ? че много бърза и просто няма време да спомене нещо толкова незначително ? :D
Как да се отнасяш към човек който го хващаш за ръката докато бърка в чужда чиния и държейки за ръката му го питаш "защо го правиш ? " той ти отговаря "не , не го правя" :D Ами да ти каже -от глад, да те напсува и да избяга, все е позиция, той обаче се опитва да ти докаже че очите и разума са те излъгали , и че чинията всъщност вообще я няма , че той там не е бъркал и че ти вобще си идиот и лош човек :D
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

бай васил
Мнения: 572
Регистриран на: 08 Мар 2010, 17:11

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#116 Мнение от бай васил » 27 Май 2014, 10:49

От утре ,който ходи при майстор със собствен чертеж ,да си носи патентното и пр. доказателства, че чертежа е оригинален и лично негов. ;) ,че иначе ник"ъв нож.
/гореписаното са глупости ,да не вземе някой и на тях да се "върже"/.
В това че има спор,че той се е обострил и разрастнал-няма лошо стига да се спазят опр.граници в общуването, след които връщане няма.
А този спор заприлича на един друг-"Отношения майстор-клиент" и ако и този спор остане без резулт,то тогава е загуба на нерви и време и проблема остава неразрешен.
Ще дам едно предложение на базата на собствените си виждания за разрешаване на подбни проблеми.
Очевидно е наличието на ножове / според мен също са заимствани от други ножове/,които разделят участниците в спора на два лагера.
На едните не им пречи това че е заимствано -но не е казано ,а на другите точно това им бърка в очите.
Та на тези които им пречи "краденето"като видят подобен случай да вземат първо да пратят по едно лично събщение ,
напр. в следния стил :
"Карамеле оценяваме работата ти и пр. и пр. но в нашият форум е прието при взаимстване , да се споменава първоизточника на дизайна,ще се радваме ако добавиш тази информация...ипр. и пр. "Ясна е идеята.
И предполагам с доста висока вероянтост,човека да си коригира информацията и всичко да си тръгне по "форумния канон".
А така както се стекоха нещата ..... е всички останаха доволни :-|
Моментен резултат :
Минус "Карамел" във форума /т.е.още един ножар "ще фане пътя"/,един неразрешен спор ,и тук- там по някой пообиден.
Ако някой има по- добри идеи да ги дава.Понеже подобен "резултат"от "дискусия"не се случва за първи път.
Ами какво друго да кажа? *DONT_KNOW* Поогледайте се оценете "щетите" и помислете дали това беше начина?
Щтото от известно време нещата изглеждат така ,че все едно се "разгонват"от форума всички несъотвестващи на "елитните"изисквания на малцина корифей.
Не казвам ,че е така -просто така изглежда ,дори когато се прави с добри намерения.
/И дан"вземе някой пак да го приеме лично .../

Поздрави бай Васил :)

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#117 Мнение от BorisPetrov » 27 Май 2014, 11:46

Ами да приемем че не е прието да се приема премълчаването на истината и лъжите и от там насетне Ясен и джигита да санкционират благородно тези, които не спазват това прието правило.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#118 Мнение от Djigit » 27 Май 2014, 12:09

Искам да напиша едно последно мнение от мен в тази тема, която смятам се изчерпа. Не съм искал да засягам когото и да било тук, ако има засегнати се извиняавам, включително и на Карамел. Не съм и предполагал, че ще се отприщи такъв голям спор. Но нещата не трябва да остават скрити и аз стоя зад всяка една моя дума. Ако Карамел, се включи в дискусията и признае било тук или в неговата тема (и най вече за напред винаги да казва, когато ползва чужди модели), за другите не мога да казвам, но аз ще забравя, какво е ставало преди и какво се е обсъждало в тази тема конкретно към него. Въпреки това искам темата да остане(или поне някаква част от нея) за други хора, които биха направили подобна грешка.

Хофе, за горното мнение недей така, че Магнуса пак ще почне да казва, кой каква точка бил записал :-[ *DRINK*

Борка, аз в тази тема никого няма да санкционирам или трия, тъй като съм заел страна и не смятам, че ще е коректно. Писал съм на Ясен да трие каквото сметне.

Поздрави *DRINK*
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

Аватар
kapkan
Мнения: 386
Регистриран на: 08 Май 2010, 22:56
Местоположение: Правец

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#119 Мнение от kapkan » 27 Май 2014, 12:23

бай васил написа:От утре ,който ходи при майстор със собствен чертеж ,да си носи патентното и пр. доказателства, че чертежа е оригинален и лично негов. ;) ,че иначе ник"ъв нож.
/гореписаното са глупости ,да не вземе някой и на тях да се "върже"/.
В това че има спор,че той се е обострил и разрастнал-няма лошо стига да се спазят опр.граници в общуването, след които връщане няма.
А този спор заприлича на един друг-"Отношения майстор-клиент" и ако и този спор остане без резулт,то тогава е загуба на нерви и време и проблема остава неразрешен.
Ще дам едно предложение на базата на собствените си виждания за разрешаване на подбни проблеми.
Очевидно е наличието на ножове / според мен също са заимствани от други ножове/,които разделят участниците в спора на два лагера.
На едните не им пречи това че е заимствано -но не е казано ,а на другите точно това им бърка в очите.
Та на тези които им пречи "краденето"като видят подобен случай да вземат първо да пратят по едно лично събщение ,
напр. в следния стил :
"Карамеле оценяваме работата ти и пр. и пр. но в нашият форум е прието при взаимстване , да се споменава първоизточника на дизайна,ще се радваме ако добавиш тази информация...ипр. и пр. "Ясна е идеята.
И предполагам с доста висока вероянтост,човека да си коригира информацията и всичко да си тръгне по "форумния канон".
А така както се стекоха нещата ..... е всички останаха доволни :-|
Моментен резултат :
Минус "Карамел" във форума /т.е.още един ножар "ще фане пътя"/,един неразрешен спор ,и тук- там по някой пообиден.
Ако някой има по- добри идеи да ги дава.Понеже подобен "резултат"от "дискусия"не се случва за първи път.
Ами какво друго да кажа? *DONT_KNOW* Поогледайте се оценете "щетите" и помислете дали това беше начина?
Щтото от известно време нещата изглеждат така ,че все едно се "разгонват"от форума всички несъотвестващи на "елитните"изисквания на малцина корифей.
Не казвам ,че е така -просто така изглежда ,дори когато се прави с добри намерения.
/И дан"вземе някой пак да го приеме лично .../

Поздрави бай Васил :)
Абсолютно съгласен *DRINK*

Аватар
woody
Мнения: 7233
Регистриран на: 06 Дек 2008, 22:15
Местоположение: София

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#120 Мнение от woody » 27 Май 2014, 20:53

BorisPetrov написа:Мишо, аз подкрепям джигита, не го подстрекавам. Метафората с чадъра е крайно обидна и неуместна!
Що не носиш на майтап, бе Борка? Сега и за двата предни зъба ще трябва да се извинявам... Те чии бяха всъщност?
П.П. В интерес на истината, видях те с чадъра. Кално беше, та затова сигурно беше навил крачолите и пристъпваше внимателно. И с чадъра боцкаше някак деликатно, без злоба. Колкото да има екшън. А с лявата ръка натискаше рамката на очилата върху нослето, да не стане някой сакатлък в калабалъка.
Какво да правя като си имам бръмбар в чутурата? Виждам разни неща от време на време и нямам достатъчно акъл да си ги премълчавам.
Пък ти прощавай. Нали знаеш, че не съм искал да те обидя? *KISSING*
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]

Публикувай отговор