За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

Или галерия за ръчно направени от Вас ножове, кании, дръжки и всичко свързано.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук! :)

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
charek
Мнения: 59
Регистриран на: 16 Апр 2014, 19:06

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#151 Мнение от charek » 06 Юни 2014, 09:44

Евгени , това е копиране на поза , оттам нататък има композиция , дълбочина на релефа / който го работи знае един косъм задълбаване до къде води / и т.н и т.н. Позата всеки може да си я копира колкото иска . Но ако се вземе отпечатък /копие/ , и се представя като свое си е плагиат . Ти поне разбираш , работиш в релеф със хилядите условности .
Когато човек започва да се занимава по принцип в тези насоки / изобразяване по какъвто и да е начин /, е добре
в началото да направи някое и друго копие , да усети и разбере защо някой го е правил така . И съответно да го споменава когато показва какво е направил .

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#152 Мнение от Hof » 06 Юни 2014, 12:24

evgeni написа:Искам да поясня - не съм копирал моята лисчка от горната(Хоферовата работа) Моята работа е даже с 3-4 години по-ранна от неговата. Просто и двамата в случая сме ползвали един и същ класически мотив, който се прави от много години, даже векове , и от много гравьори.

Ма'ни ме мен, Питер Хофер е "много вървежен" производител на елитно ловно оръжие. Няма да разяснявам за какви пари иде реч. Та дори той го прави, и то доста свободно.

Апропо - книгата от която пък аз съм прерисувал, е едно австрийско издание на най-доброто от тяхната школа, и в него ясно се вижда честата повтаряемост на животните- поголовно
В случая това което става по пушките е декорация , има определени шаблонни повтаряеми елементи, орнаменти, мотиви, това по нещо прилича на иконопис , където определени пози и други канони се повтарят и творчеството е поставено в тесни рамки , в които голямо значение играе майсторлъка. . Искам да кажа че примера е много лош и абсолютно не илюстрира ситуацията :) .
Да кажем ако ти беше сложил в портфолиото си няколко типа миниатюри , които могат да бъдат поръчани и кръстени модел 1 , модел 2 и тд. и ако някой би ти казал че те са копирани и би ти показал откъде , а ти би отговорил "а бе не са копирани , и вообще всички го правят , и не ме интересува и вообще .... " :D е тогава щеше да е сходно .
А и слушайте Dakota какво ви казва. Тя хем е занаятчия , хем жена :) Право, ясно , разберливо
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

Аватар
evgeni
Мнения: 1931
Регистриран на: 09 Окт 2009, 10:48
Местоположение: Сопот
Обратна връзка:

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#153 Мнение от evgeni » 06 Юни 2014, 13:06

Hof, въобще не искам да правя аналогии, просто споделям нещо което от години ми прави впечатление.
Пък и е в темата :)
Изображение

Изображение . . . . . . . . . . . . . ас по социалните мрежи : Изображение Изображение Изображение Изображение

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#154 Мнение от Hof » 06 Юни 2014, 13:21

evgeni написа:Hof, въобще не искам да правя аналогии, просто споделям нещо което от години ми прави впечатление.
Пък и е в темата :)
Краде се и трябва да се краде , но красиво :D и по малко и да дадеш нещо и от себе си като плата.
Например хубавото на народните обичаи е това че всеки може да ползва граденото и съдържателната част, и при това всеки да вложи нещо от себе си , от времто си и да го предаде нататък . Проблема е че някой е казал че не трябвало да се развива традицията а да се запазва *CRAZY* , и буквално да се копира например, и тук пак същия проблем със копирането ама от друга посока.
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

Аватар
evgeni
Мнения: 1931
Регистриран на: 09 Окт 2009, 10:48
Местоположение: Сопот
Обратна връзка:

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#155 Мнение от evgeni » 06 Юни 2014, 18:41

Специално за релеф върху дърво и метал, а може би и върху всички други материали - тъй като всеки материал си има своето излъчване, различно от това на пресъздаваната материя - било камък, тревичка, дърво или козина, и всичко това силно намалено и обезцветено,... та фототипното повтаряне обикновено дава не достатъчно красноречив резултат. Именно за това се налага стилизиране , което подсилва характера и чертите на животното да речем.
Материята хич не е проста и може би за това са се оформили определени стереотипни класически пози на животните в ловните сцени.
Това наистина ограничава погледнато от известен ъгъл, но авторът има достатъчни свобода и остатъчно пространство "да плува" .

Факт е обаче че ловните сцени по оръжията са с циклично повтарящи се животни и други елементи
Изображение

Изображение . . . . . . . . . . . . . ас по социалните мрежи : Изображение Изображение Изображение Изображение

Аватар
Black Wolf
Мнения: 966
Регистриран на: 28 Авг 2008, 20:01
Обратна връзка:

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#156 Мнение от Black Wolf » 06 Юни 2014, 19:11

Вижте сега, ако говорим за нож, който е традиционен - прим каракулак, или танто и началото на този дизайн се губи в историята, всеки може да си направи каракулак.

Но ако си взел примерно модел, който някой известен майстор е направил и се знае кой и кога го е създал и го изкопираш, редно е да кожеш че това е нож по модел на еди си кой, или реплика на ножа на еди си кой - нещо такова.
Не схващам какво толкова трудно има за разбиране?!?..

Аватар
VesKoz
Мнения: 877
Регистриран на: 12 Апр 2011, 16:55

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#157 Мнение от VesKoz » 07 Юни 2014, 08:27

Мисля че се каза всичко по темата. Аз лично съм се занимавал с дизайн за кратко и съм наясно със интелектуалната собственост. В темата си съм описвал определените модели от които съм черпил вдъхновение, макар че съм ги променил почти напълно. Мисля че е редно от морална гледна точка. Не пиша тук, тъй като споделям голяма част от мненията и не искам (и не трябва )да взимам страна, но темата прерастна в нещо което не е в ничия полза. Форумните мерудии допринасят допълнително. Интрижки,подстрекания и лицемерие са присъщи на друг тип форуми и затова написах горното мнение със известна доза болка.
"Всеки го влече чуждата материа и материално деба."

Аватар
ifoo
Мнения: 1501
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:13
Местоположение: Бургас

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#158 Мнение от ifoo » 07 Юни 2014, 12:22

Hof написа::D господа темата се осира с общи приказки, а не с коментарии по темата...
... ...
*THUMBS UP*
Напълно съм съгласен.
---------
Темата вместо важна се превърна в тъжна.
Тъжна, защото за пореден път показва как в България омаловажаваме, пренебрегваме, осмиваме, дори профанизираме въпроси свързани с морални ценности, правила и норми.
А моралните правила и норми са не само важни, те са най-важните.
България винаги е на дъното на всички класации касаещи качеството на живот именно защото ние не зачитаме, не спазваме и не смятаме за важни моралните правила. Нещо повече, ние се срамуваме да бъдем морални, защото критерият за оценка не включва морално поведение и отношение. Болшенството от нас считаме учтивият за шматка, честният за глупак, добрият за слаб, ученолюбивия за зубър... моралиста за отвеян идеалист... и т.нт. и т.нт.
Самата дискусия в темата е едно доказателство за преобърнатата ни ценностна система. Една част откровено не я разбират, други я разбират, но пишат така че написаното да е в тяхна полза, трети хитро премълчават... четвърти се борят с вятърни мелници... (и трупат негативи, черни точки и присмех... ) , а пети не им вярват с думи като "хайде стига се прави на по-голям католик от Папата!"
Съжалявам че пиша по тема с конкретен казус толкова обобщаващо мнение, но аз наистина смятам че всичките ни проблеми като общество се дължат именно на неспазването на моралните и след това на всякакви други правила.
И друго нещо искам да кажа. Когато въпроса касае нарушени морални правила, той не може да се разглежда като голям или малък. Морала не може да се престъпи малко. Той или е нарушен или не. Или го има или го няма. Имаме си други правила, които категоризират нарушението.
Ако аз крада от фирмата в която работя 2 лева месечно, според моралните правила това означава че крада, а не че крада малко. Затова си мисля че тези правила са преди другите и че са най-важните, защото по другите правила тази кражба просто е нищожна.

В този ред на мисли, нека някой от модераторите периодично разчиства общите приказки, които само пречат на темата, защото тя е важна. А щом е важна, следователно и грижите положени за темата са важни.
Много по-важни от разчистването на други теми в които някои мнения се премахват само защото пречат на нечия търговия. ;)
(Което само по себе си също е неморално...).
Изделия от кожа. Камшици, бижута, калъфи, аксесоари...

Какво виждаш се определя от това колко знаеш.

poison25
Мнения: 548
Регистриран на: 28 Яну 2011, 18:51
Местоположение: Пловдив, България

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#159 Мнение от poison25 » 07 Юни 2014, 12:43

В крайна сметка всеки си има различни разбирания за морал,много хора не пишат в темата защото мнението им съвпада с вече написани неща.
Лично аз се бях подвел от ножовете на Тихомир,смятах го за голям дизайнер (креативен човек с добри идеи за ножове) в последствие от темата разбрах че това всичко е копирано почти на 100 процента ,на други места попаднах на снимки на негов нож (без съответната визуална обработка) и останах малко разочарован,не че не са добре направени ножовете но малко се разминават с перфектна композиция ,която е представена тук( лично мнение ,може и другите снимки да са с лошо качество и за това да се зблуждавам).Това го споменавам ,защото мисля ,че и то е свързано с морала.
Май най -добре ,ще е да спретнем една анкета ,както някой вече спомена ,за да може да се определят някакви морални правила във форума,че в момента само се трупа злоба в една торба и накрая ще се скъса и пак ще има обидени .

Аватар
ifoo
Мнения: 1501
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:13
Местоположение: Бургас

Re: За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#160 Мнение от ifoo » 07 Юни 2014, 16:01

poison25 написа:В крайна сметка всеки си има различни разбирания за морал,много хора не пишат в темата защото мнението им съвпада с вече написани неща.
...
...
Уместна забележка. *THUMBS UP* Съвсем не мисля, че който не се е включил в темата хитрува, но така както съм го написал е нормално да се разбере така. Моя е грешката.
Като го писах, аз имах предвид някой (на базата на четеното до тук във форума). Идеята беше, че трябва да се мисли докато се чете. Дори когато не се чете (когато липсват мнения) пак е хубаво да се помисли, защо няма нищо за четене, Аджеба?! :D
Абе луда работа. Да не мислиш че ми е лесно. Освен всичко това си водя дневник и два тефтера с бележки. Единия с положителни, другия с отрицателни.
Изделия от кожа. Камшици, бижута, калъфи, аксесоари...

Какво виждаш се определя от това колко знаеш.

Публикувай отговор