За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

Или галерия за ръчно направени от Вас ножове, кании, дръжки и всичко свързано.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук! :)

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Karamel
Мнения: 288
Регистриран на: 13 Юни 2009, 23:47

За авторското право на дизайн - разделена от EGO knives

#1 Мнение от Karamel » 23 Май 2014, 00:26

Djigit написа:На мен пък изобщо не ми допада вече това плагиатстване на 95% от модел на даден майстор. Особено когато не се споменава името му, и най- вече когато е с цел печалба! Това за мен си е кражба на интелектуална собственост. Айде да се вземе идея от тук от там, всичко го правят, но 1 към 1 и то не веднъж... Явно името на фирмата не е случайно. Изгубихте ме като какъвто и да било (потенциален клиент, човек който би могъл да ви препоръча и т.н.) !
Първо, няма да търпя подобни от рода ,, Името на фирмата не е случайно,, не виждам какво те дразни а и какво интересува !
Второ, при половината от тук правещите и показващи ножове майстори съм виждал копирани модели, ама си трая нали?!
Трето, за разлика от много други аз не робувам на имена и марки, не ме интересуват. Правя това което на мен ми харесва. Що си мисли някой, че когато изработя някой модел мисълта ми е дали ще се продава.
Тези модели съм ги започнал от преди няколко месеца, имам други в проект които също работя отдавна но не съм показал. Ако идеята ми беше да ги продавам на всяка цена, щях да побързам да ги завърша и пусна в производство. Е да, но това няма как да докажа. Хората около мен знаят само.
И четвърто какво толкова има в един нож, висша технология и месеци интелектуален труд ли, че то откакто свят светува ножа изпълнява една функция, ръцете ни са еднакви на всички.
Каруцата на дядо беше същата като и на съседа независимо, че я правили различни майстори. Пък никога не съм чул да има препирня за това :)
Помня обаче, че казваше - каруцата си върви нищо че кучетата лаят. А наздраве *DRINK*
п.с. Не смятам да продължавам спора, казах какво мисля.
Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Дзъ

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: EGO knives

#2 Мнение от BorisPetrov » 23 Май 2014, 00:33

:D Явно не е проста работа, щом наблягаш на чужди модели. Утвърдени... На марки, на които не държиш...
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: EGO knives

#3 Мнение от M.G » 23 Май 2014, 03:02

Колеги,ножарството толкова се е развило през последните 60 години,не само като фирми ,но и хилядите майстори по цял свят ,че едва ли има форма,модел,размер на острие или дръжка/ или тяхното съотношение/които вече да не са били изработени.Разбира се пионерите в тази област/всички вие ги знаете/са имали шанса да са новатори/но и те са стъпили на по ранни образци/военни/европейски/индиански/скандинавски и т.н.Като се спази правилото за удобство в ръката и съотношение дръжка/острие и формата да са приятни за окото не остават много променливи.За да направиш наистина нов дизайн той ще е толкова изкривен и нестандартен,че би се харесал на малцина,или пък изработката му ще е много нерентабилна.Имаше едни уникати наподобяващи насекоми,други извити направо плашещи и всичко с цел майстора да се отличи от масата/малко в стил Ван Гог/няма лошо.Повечето от маститите майстори в Сащ/в една или друга степен/ правят модели,правени от вече починалите.Ако майстора сега е на 65 и прави ножове от 30 години/това прави 1984/,а преди това са направени много ножове...
Напълно разбирам Джигита/който следи и познава работата на светилата в областта/,че вижда прилики с познати образци/и аз ги виждам/но това няма как да е по друг начин.Ако ножа е с право острие и дръжка/както са и повечето /или пък финка или несмук вдигаме *THUMBS UP* /защото всички си приличат/.При Карамел има различни/характерни детайли или извивки,които отличават модела/и разбира се той е вече направен някъде по света ,но това е разбираемо.Примерно ако някой има 1000 години да измисли брадва/удобна и режеща/той пак ще достигне до вече правен модел/от любимите на Брадли :D *DRINK* /
Вече е по скоро въпрос на вложени материали,качество на изработка и достъп до нови машини и технологии,които при Карамел са налице.
*DRINK* и на двамата *DRINK*

enco
Мнения: 268
Регистриран на: 15 Ное 2013, 11:46
Местоположение: София

Re: EGO knives

#4 Мнение от enco » 23 Май 2014, 07:49

Аз пък смятам копирането на нож и изработката му от друг майстор за нещо уникално.Смятам това за още по голямо предизвикателство тъй като стремежа да направиш нещо вече нааправено е голям.Няма го спокойното оформяне по своя идея защото там ако згрешиш вече не е копие а твоя преработка.И ако нямаше копия то тогава как разни разбирачи щяха да да бъдат такива.Браво на джигит за разбирането на тези копия това доказва и добрата работа на карамел.
Поздрави и на него и да продължава в същия дух че инече много бързо ще се отсеят разбирачите който намират прилики в други мяйстори и тогава всички ще са с един обикновен сан а именно автори.
Творенията на един човек са си творения незаеисимо дали са копия или не.Страста за направата им дава уникалността им.
Поздрави и на двама ви.
0888794724-Изработка на кожени колани,ремъци и др.
ГРАВИРАНЕ НА КОЖА.

Аватар
Traper
Мнения: 244
Регистриран на: 31 Окт 2008, 19:42
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: EGO knives

#5 Мнение от Traper » 23 Май 2014, 08:17

Щом един нож ми харесва и ми върши работа ,хич не ми дреми да ли е копие .Хляб има за всички-работете,а не спорете.То по тази логика трябва никой да не прави ножове щото на времето го измислил Хитър Петър!

янко
Мнения: 917
Регистриран на: 26 Апр 2010, 12:00
Местоположение: asenovgrad
Обратна връзка:

Re: EGO knives

#6 Мнение от янко » 23 Май 2014, 08:44

Ще се позволя да се намеся и аз .Колеги няма нищо не измислено ,вьпросьт е да го доосьвьршенствамe и направим по качествен ножа .Както виждате отделните майстори са се насочили и правят отделни неща и в това могат да постигнат по голяма висота .Вижте Пешо Генов само кове и оформя ,вижте Дзверо само дрьжки ,има други които са се насочили само по красотата на ножа .За мен ножа е преди всичко сечиво ,което трябва да реже дьлго да е удобно здраво .Като исхождаме от тези три качества общо взето има малко вариаций да маневрираме защото все пак това е нож .

Аватар
Karamel
Мнения: 288
Регистриран на: 13 Юни 2009, 23:47

Re: EGO knives

#7 Мнение от Karamel » 23 Май 2014, 09:07

Тъкмо да отговоря на Борис и вие го направихте вместо мен, :( нямам какво да добавя. M.G. го е написал добре. Последният модел който съм показал съм го виждал при не един майстор и фирма, и да Борис, не ме интересуват и не помня имена на велики и по велики. Има добри модели и не толкова добри (за мен) модели и форма на ножове.
Момчета, пиша и отговарям ама нещо...не ми е така кеф като да работя. Поради тази причина отивам да си правя ,,панаир на душата,,. :D
А който му се пише или това умее, да пише. Има една приказка - и за това трябват хора :)
Ай, със здраве *DRINK*
Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Дзъ

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: EGO knives

#8 Мнение от Hof » 23 Май 2014, 09:53

Karamel написа: И четвърто какво толкова има в един нож, висша технология и месеци интелектуален труд ли, че то откакто свят светува ножа изпълнява една функция, ръцете ни са еднакви на всички.
Каруцата на дядо беше същата като и на съседа независимо, че я правили различни майстори. Пък никога не съм чул да има препирня за това :)
Помня обаче, че казваше - каруцата си върви нищо че кучетата лаят. А наздраве *DRINK*
п.с. Не смятам да продължавам спора, казах какво мисля.
:D Истински ножар влябен в делото си. Джигитката е прав. Ти ме беше помолил да не пиша в темата явно защото ти развалям имиджа, а той е важен за търговията , а търговията явно е основното водещо тук, но знаеш ли това е НОЖАРСКИ ФОРУМ, не рекламна площ, и ще си пиша където си поискам . Толкова ти е ценично отношението , че дори не криеш отношението си към това което правиш. Има си правила , копираш пишеш поне откъде си го копирал , даваш линк . Това е което трябва да правиш . И ако са ти посочили грешката, почваш да се срамуваш и да си вадиш правилните изводи , а не да си лансираш евтината философия.
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

Аватар
Karamel
Мнения: 288
Регистриран на: 13 Юни 2009, 23:47

Re: EGO knives

#9 Мнение от Karamel » 23 Май 2014, 10:15

Има цинизъм в някои мнения но не и в моите.
Аз ли те бях помолол ти ли беше казал,че няма да пишеш... не помня. А сега вземи порови и виж, дай цитат точно какво е било.
Какъв имидж, кви пет лева както се казва. Пак да попитам, абе защо някои хора подхождат винаги с негативизъм тук. Кому е нужно това заяждане. Остави но прозират и лични нападки и обиди. Нещо възпитание ли, що ли!
Пак ще кажа, виждам копия и при други ама не виждам подобно отношение. И не на всякъде е написано от къде и защо.
За търговията съм написал по горе, понякога е добре да вярваш на хората а не да изхождаш от твоето отношение към тях.
А ти си пиши :)
Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Дзъ

Hof
Мнения: 1752
Регистриран на: 30 Яну 2010, 09:54

Re: EGO knives

#10 Мнение от Hof » 23 Май 2014, 10:21

Ще си пиша, имам това право като човек , който е взимал активно участие във този форум. Нормалния отоговор не е като отговора във детската градина "ама той беше пръв" "ама и другите го правят" "другарко защо само мене и другите деца се лигавят" :D Правиш копие , казваш откъде си го видял , като уважение към този който е вложил мисъл , длъжен си му . Ти тези ножове като ги правиш не ги раздаваш на комшиите а ги продаваш , различно е . А и ме издразни това което написа, цитирал съм го . Със такова отношение към ножарството , към ножа , ти променяш аурата , настроението, атмосферата ако щеш, във една посока която за мен, мисля и за доста други е неприятна . Във времената в които Дедото още пишеше тука имаше доста грубости и остри разговори но те се заостряха защото хората истински се вълнуваха от същината , имаше някакво желание за по дълбоко гмуркане във материята , за развитие.
Да и друго. Уважение към самата публика тук. Айде аз не винаги съм в течение , не съм видял че модела е копиран, както и други и сме заблудени , викаме си " е виж как го е измислил мочето, Браво" , но има хора които го знаят като Джигита например които разбират какво става.
"Древние знали намного меньше нас, но гораздо больше понимали"
Изображение

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: EGO knives

#11 Мнение от BorisPetrov » 23 Май 2014, 11:14

1. Ако аз утре направя точно копие на Фолкнивен F1 и му туря мое си име - Модел №1 - това е присвояване на чужда интелектуална собственост, защото нито аз съм разработил модела, нито съм упоменал от къде точно съм го взел.
2. Бе не че е за пари, ама тука съм направил едни ножчета - много яки моделчета са. Кръщавам ги № 1 и №2, ако някой иска да си купи - няма да го върна... Очаквайте и модел №3. Като виждате първите два модела, можете да си прецените дали ще е добър третия.
3. В този форум всички майстори имат достойнство. Имат и спазват неписан етичен кодекс! Когато правят копие на нож - винаги пишат първо, за да е ясно, че това е тяхна интерпретация на чужд нож. Това е истински честно пред купувачите и показва не само майсторлъка (който и големите фалшификатори имат), но и морала на хората които правят ножове!

Ако сега трябва да избирам между теб и Рейзъра, между теб и Сачмо, между теб и Ууди... Пфф... Защо изобщо те споменавам???

Този подход на премълчаване на истината е дребен търгашки трик за подмамване на заблудени клиенти. Не ми харесва и няма да те препоръчам на никого!
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: EGO knives

#12 Мнение от Djigit » 23 Май 2014, 13:03

Karamel, последното нещо, което искам е да предизвиквам дразги, особено от ролята на модератор. Като изпълнение ножовете ви са много добри. Но както много хора тук, обичам да казвам нещата с истинските им имена и нямам притеснения от това. Казваш виждал си много хора да копират. Да, съгласен съм - когато Тошко копира бркт аврора - той казва "ето едно копие на аврората", бай Васил прави копие на екстрема ратио - "ето копие на екстрема", Ясен прави копие на нож от майстора Щефан Аберг - "този нож е по модел на Щефан Аберг", дедо Гого прави копие на Дозиер и казва - "ето копие на Дозиер" ( ;) ). Съвсем друго е, както спомена и Борката, да се следва всеки един контур и гънка на даден модел и после да се каже "това е моят модел номер-N"... Когато се взима дадена идея за част от ножа вече не го броя, нека М.Г не се бърка. Последното аз бих го сметнал за вдъхновение, но директното копиране е съвсем друго нещо. Нямало неизмислени модели, е как след 10000г. цивилизация и развитие на оръжието, Spyderco, Benchmade, Rockstead, Kyocera и други, пак могат да са иноватори. Има доста хора във форума, които не следват чужди тенденции и модели, Уди е пример за това, Янко също и още много.
Ето няколко сравнения, ще ги дам като линкове, за да ги погледнат само желаещите:
Фабрична реплика на Camillus, по модел на американския майстор Jerry Fisk
Модел на Ego Knives
=====
Модел на майстора Lin Rhea
Модел на Ego Knives
=====
Модел на холандския майстор Ерик Маркман ; Същия модел и майстор в друга вариация
Модел на Ego Knives

Хубави ножове правите, продължавайте. Но моля, не по този начин!
Поздрави на всички! *DRINK*
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

S.T
Мнения: 1699
Регистриран на: 15 Сеп 2011, 14:06
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: EGO knives

#13 Мнение от S.T » 23 Май 2014, 15:00

(малко ще по спамя)
Авторските права трябва да се спазват и зачитат.
Но от тук идва и дилемата как да представя ножа който щях да качвам.Ножовете ми са 99.5% копия с леки промени за сега.А конкретния нож е копие на Маг ГОГО (копирал съм го без негово знание)който го е копирал от бай ви Дозер (по същия начин предполагам)и аз леко съм го удължил и почти не променил.Та в случая кой или кои да ме прощават за плагиатството Мага или Дозер или и двете светила в ножоправенето.С Маг Гого ще се разберем по нашенски ама с хамериканеца едвали ще мине номера.
Довечера ще кача преработеното копие на копието на оригинала на Дозер.
IN VINO VERITAS

Аватар
ifoo
Мнения: 1501
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:13
Местоположение: Бургас

Re: EGO knives

#14 Мнение от ifoo » 23 Май 2014, 16:48

Djigit, Hof, благодаря момчета! Удоволствие е да се четат такива мнения.
Изделия от кожа. Камшици, бижута, калъфи, аксесоари...

Какво виждаш се определя от това колко знаеш.

Аватар
Traper
Мнения: 244
Регистриран на: 31 Окт 2008, 19:42
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: EGO knives

#15 Мнение от Traper » 23 Май 2014, 18:11

Фабрична реплика на Camillus, по модел на американския майстор Jerry Fisk
Модел на Ego Knives
=====
Модел на майстора Lin Rhea
Модел на Ego Knives
=====
Модел на холандския майстор Ерик Маркман ; Същия модел и майстор в друга вариация
Модел на Ego Knives
...............................................................................................................................................
И кво хубаво виждате в тез стъргалки. На Карамел са с много по-хубава визия и изработка.
Много завис,много нещо.Тия цървули са открили топлата вода и ние не трябва да се къпим,така ли.Тишо дерзай ,твори и продавай. *THUMBS UP*

Публикувай отговор