Стефан Чаков
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук!
Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук!

Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
Re: Стефан Чаков
Ще споделя! Аз останах приятно изненадан от комплекта - два кремъка, две буци прахан и подарък за приятелката. Успях да запаля от първи опит. Самия чакмак много ми харесва и често си го държа в ръка докато си цикля пред компа - успокоява ме някак си. Та такива са ми впечатленията за сега. Може да прозвучи глупаво, но още не мога да разбера от кое излиза искрата - от чакамака или кремъка. И като се наруши гладкостта на ръба на кремъка трябва ли да се отчупи до ново гладко ръбче и как?
Честита Коледа на всички съфорумци! Бъдете Здрави!
Здравей Стефане!Стефан Чаков написа:
Тампер за лула,дължина 68-85мм,диаметър на халката28мм,дължина на листенцето 24мм.
Искам да си поръчам 2бр.Тамплер за лула.Адрес за изпращане на ЛС имаш!
-
Когато кремъка се оглади по края с парче тънко обло желязо внимателно се очуква за да се образува остър ръб.Кремъка е по-твърд от чакмака,при удар се отделя миниатюрна стружка която се нагрява и въглерода в стоманата изгаря-това е искрата.Кремъка трябва да се поддържа с остри краища за дава чакмака хубава искра.Чакмака пък трябва да е закален както трябва и да не е твърд,защото ако е твърд не отделя стружка при удар и съответно няма искра.partisan написа:Ще споделя! Аз останах приятно изненадан от комплекта - два кремъка, две буци прахан и подарък за приятелката. Успях да запаля от първи опит. Самия чакмак много ми харесва и често си го държа в ръка докато си цикля пред компа - успокоява ме някак си. Та такива са ми впечатленията за сега. Може да прозвучи глупаво, но още не мога да разбера от кое излиза искрата - от чакамака или кремъка. И като се наруши гладкостта на ръба на кремъка трябва ли да се отчупи до ново гладко ръбче и как?
-

Желая на всички колеги здраве ,вдъхновение ,много клиенти и весело посрещане на Новата година

- sashko1914
Да си жив и здрав, колега!
Напълни ми душата с тази снимка! Наздраве!
Напълни ми душата с тази снимка! Наздраве!
Докато вярвам и мечтая,значи съм жив!
Където свършва всичко,там започвам аз!
Където свършва всичко,там започвам аз!
-
За много години колеги!
Днес в нета попаднах на тоя клип- https://www.youtube.com/watch?v=Tb0r2pmKyd0
Някой познава ли тоя човек ,казва се Венцислав Филипов от Кюстендил.Направи ми впечатление (след 8:32 минута)че е правил някакъв нож от счупен диск от дискова брана -бил стомана 55.Та въпросната стомана била давала твърдост 65-68 до 70 по Роквел,като за сравнение лагерите били с твърдост до 80(!) единици.
Бая се позамислих като го слушах

Днес в нета попаднах на тоя клип- https://www.youtube.com/watch?v=Tb0r2pmKyd0
Някой познава ли тоя човек ,казва се Венцислав Филипов от Кюстендил.Направи ми впечатление (след 8:32 минута)че е правил някакъв нож от счупен диск от дискова брана -бил стомана 55.Та въпросната стомана била давала твърдост 65-68 до 70 по Роквел,като за сравнение лагерите били с твърдост до 80(!) единици.
Бая се позамислих като го слушах

Твърдост 80ед по Рокуел ???? и то от "лагерна" стомана - кво е туй нещо ?
До колкото съм чел повечето дискове за брани и т.н. ги правят от евтини ръждаеми стомани , които би трябвало да се закаляват до 65-67ед - кой ще ти сложи някаква супер стомана на такива брани - та нали после става много скъпа .А и до сега не съм видял в нета стомана за ножове закалявана до 80ед.
Според мен този човек не е наясно .
До колкото съм чел повечето дискове за брани и т.н. ги правят от евтини ръждаеми стомани , които би трябвало да се закаляват до 65-67ед - кой ще ти сложи някаква супер стомана на такива брани - та нали после става много скъпа .А и до сега не съм видял в нета стомана за ножове закалявана до 80ед.
Според мен този човек не е наясно .
Познавам го. Не е това за което се представя.
Тоя човек нещо се бърка, и с единиците и със стоманите ... едно острие за 12 дни и да го продадеш за един лев
(звучи малко като доктор Емилова) представяте ли си мотика 67-68 единици твърдост
- такава твърдост имат циркулярните дискове за рязане на метал от стомана р6м5

Яяяя, тия твърдости за нищо ги нямате бре! И от къде да си взема един такъв
"супер" диск? То верно, че тракторите са вече от друга планета....ама хайде по- сериозно. Много хора като видят червено желязо, и изпадат в транс . Почва една мистика, едно балнуване... Пък то в учебника всичко си пише, четете бре хора, четете!
Както казваше един герой от нашенски филм " Уж учени хора, пък прости..." Не бъркайте металознанието със магьосничеството.
Ами от мен толкова, съжалявам, че се разпалих, но не бива народа да се прави на балама.
"супер" диск? То верно, че тракторите са вече от друга планета....ама хайде по- сериозно. Много хора като видят червено желязо, и изпадат в транс . Почва една мистика, едно балнуване... Пък то в учебника всичко си пише, четете бре хора, четете!
Както казваше един герой от нашенски филм " Уж учени хора, пък прости..." Не бъркайте металознанието със магьосничеството.
Ами от мен толкова, съжалявам, че се разпалих, но не бива народа да се прави на балама.
Кюстендилци са корави хора. Дна мотика няма ли 67-80 единици твърдост се изхвърля.

-

Една не много харна снимка на един грозничък "дракон"

От каква стомана ги ковеш тези чакмаци
-
От стари пили.Ако няма пили някой от У стоманите ще ти свърши работа.