от близо 2 години следя форума, направил съм няколко ножки но досега не съм се престрашавал да ги споделя. Та мисля е време да ми посипете подобаващо главата с пепел

Първо да се представя, казвам се Тодор Пашов на 37 години и съм от Казанлък. По диплома съм ел. техник а по призвание вече 20 години съм уеб разработчик .
Хобита бол, но се открояват ендуро мотори, риболов и хитови вечери с приятели на маса

Та да се върнем на ножоправенето.
Преди 2 години гледах някакъв клип в youtube как се прави финка, и реших да се пробвам.
Купих една мора blade 1, нанизах и трупче абанос взето от местните лютиери и си остъргах душата. В момента ножката изглежда така, но държа да подчертая, че в началото беше приказна за мен

След няма и месец, трябваше да направя още един такъв. Просто трябваше – краста. И се получи това:

Понеже съм всеизвестен мързел реших, че тая работа без машини не става. То голям зор стъргането на ръка. Та скочих на един гриндер от Веско, който пристигна точно за нова година.
Междувременно вече бях решил, че трябва да се пробвам на нещо по пинизчийско и си поръчах още една мора, но вече blade 3. Голям нож

И тъй като постоянно киризех по форма и цъках с език по всички красоти, които спретвате нямаше начин и да не се обзаведа с един дремел.
А, и да знаете, че по коледа стават чудеса!
Жената беше доста намръщена за моите коледни харчове, но не и бясна.
Та да знаете, крупните покупки – по коледа.
И се започна едно напасване и дупчене – знаете как е при новобранците:

Стържим вече на гриндер – голяма сме работа

И понеже този дремел трябваше да се види какво може, а и бях изключително надъхан от творчеството на бай Сачмо (поклон до земята и лека му пръст), не се стърпях и подкарах хубавата дръжка.
Нааках се, но пък човек се учи от грешките си.

Поръчах му и канийка при един тукашен сарач и положението е следното:

След това си поръчах от Стефан Тонов няколко заготовки, за да се пробвам и по тях.
Нямам снимки на всички, които съм направил но ето едно готварско.

Собственика е много доволен, успял да се нареже чак на третия ден.
Междувременно с поръчката от бай Стефан (дано не се обижда, че го наричам така), трябваше да измисля нещо по – читаво за заточване. Писна ми да стържа с Lansky дреболиите, нещата ставаха доста бавно и много често грубо, щот нали съм си мързел.
Обиколих интернетя и намерих в другия форум един колега, който предлага според мен прекрасна система за едни разумни пари.

В момента тези железа са при Тинко за калене

А междувременно приключих с този:
стомана D6, калена от Тинко, дебелина 4,4 мм, острие 12,5 см, дръжка 11,5 см.
дръжката е изработена с чирени орех и червен фибър, с месингови пинове и тръбичка в края.

Специални благодарности на Всеко (vesko), че ме търпи с вероятно тъпи въпроси, както и на всички вас, които споделяте и вдъхновявате безхаберници като мен.
Надявам се скоро да има по -читави неща, които да споделя с вас.