Правя си банциг

Какво е нужно в работилницата за да правим ножове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Машини и инструменти" се обсъждат всички машини, инструменти и приспособления, необходими за ножарството.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
alata_69
Мнения: 9
Регистриран на: 21 Юли 2010, 22:56

Re: Правя си банциг

#16 Мнение от alata_69 » 21 Апр 2014, 00:51

Колеги АЛАТА е тук :P
На начинаещия майстнор браво продължавай в същия дух

За да те подразня малко(да имаш по голям стимул) :D ще кажа че банцига ми раавоти перфектно
И е мн.стабилен от както го направих почти не използам големия
А и още нещо моя го направих за 4 дни :P


Поздрави

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#17 Мнение от itilien » 22 Апр 2014, 10:23

По празниците изнесох малко най-мръсната част от майсторенето на село и за 3 дни успях да направя и двете колела. Довечера ще пусна 3-4 снимки и обяснения.

alata_69 - имам няколко въпросчета. Доколкото прочетох в темата ти в другия форум, виждам, че си ползвал 0,5 kW двигател на 1430 оборота. Въпросът ми е - насмогваш ли с тая мощност да разбичваш 25-30 см сухи талпи. И пробвал ли си да разбичваш сурово дърво с тая дебелина? Аз в момента имам един 0.75 kW 1420 оборота двигател, но е трифазен, тоест като го вържа като монофазен ще падна на около 450-500 вата предполагам. Голямата ремъчна шайба я направих както е по план, 30 см в диаметър, малката ми е 8 см, което прави 376 оборота на колелото, или около 410 метра в минута скорост на лентата.
Друго въпросче - какви лагери ползва за колелата. Аз взех едни KBS 6304 по 2 лева единия и сега се чудя дали ще издържат дълго. То при 370 оборота едва ли ще се износват много бързо, ама знам ли...
Друго - имаше ли проблеми със съосието на колелата? Конструкцията на горния блок с оста има регулация за вертикалния наклон, но хоризонталния не е ли малко нестабилен?

Следващото нещо, което ще правя ще са блоковете с осите. За водачи на лентата мислех да ползвам бокоте като Матиас, ама намерих дрян, та мисля да пощадя бокотето. Дрянът е по-здрав от него, пък и е без пари.

Иначе аз няма как да го направя за 4 дни, щото имам само по няколко часа вечер на разположение, а и нямам машини, но така като гледам как напредвам, ще стане работата. Най-трудоемките и сложни неща вече са готови.

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#18 Мнение от itilien » 22 Апр 2014, 20:58

Та малко да разкажа за колелата. Тая част най-много ме притесняваше, защото е свързана с доста рязане, пробиване и стъргане, а и трябва да стане точно. Използвах празниците и си занесох всичката артилерия на село.

Колелата са направени от два залепени слоя хубав 15мм брезов шперплат. От двете страни са залепени дървени фланци, в които са набити лагерите.

Ето и долу горе процедурата на работа, която следвах. Първо изрязах съвсем грубо колелата със зеге - с около 5мм по-големи от финалния им размер (34.8 см). После слепих двата слоя.

Следващото нещо беше да изрежа по 4 отвора към периферията за колелото. Тия отвори служат за две цели - да мога да прекарам стегите през тях, за да стегна фланците като се лепят и после да е лесно да се завъртат колелата като е готов банцига. Също така изрязах и централния отвор, който е по-голям от вътрешния диаметър на лагерите, но по-малък от външния.

Ето и как изглежда колелото за тоя момент.
Изображение

Следващото нещо са фланците. Първо пробивам отвора за лагерите, с около 0,5 - 0,6 мм по-малък от диаметъра на лагера, за да може да се набие плътно. После изрязвам и самия фланец външно.

Всичките тия пробивания и изрязвания на фланците станаха с бор-щанга райдер. Ако някой си купува такава, да знае, че остриетата им са от много мека, изобщо незакалена стомана и се затъпяват много бързо. Но въпреки това джаджата върши много работа и с малко повече внимание и малки проби може да се постигне точност на отвора 0,1 - 0,2 мм.
Лагерите се набиват във фланците с чука.

После направих временна ремъчна шайба пак от шперплат. Изрязах кръг със зегето, след което пробих 20мм отвор в центъра му и го закачих директно на оста на електромотор с 950 оборота. На оста има резба и две шайби. Колелото все пак биеше с 2-3 мм, защото при пробиването шперплата бил малко под наклон спрямо стойката на бормашината, ама това не пречеше, тя е временна шайба и не е фатално. Като го закачих на остта и го завъртях първо го изравних с длетото, после му формирах един груб ремъчен канал. После му пробих отвор, колкото са големи фланците.
Изображение

Залепването на фланците за колелата е малко играчка. Слагам всичко на оста, нареждам нещата, центровам оста да е максимално в центъра на отвора на колелото и стягам фланците със стегите, но не много силно. Фиксирам оста за масата хоризонтално, въртя колелото и гледам за странично биене. С почуквания едното колело го докарах до биене 0.3мм другото малко повече - 0.7 може би. След това стягам здраво стегите и пробивам по два водещи отвора, в които набивам бургиите с опашките напред. Така фиксирам позициите на фланците, защото като ги намажа с лепилото ще се пързалят и ще се загуби всякаква центровка. После разглобявам, мажа с лепило, стягам и чакам 8 часа. Едното колело го правих до 2 през нощта, че да смогна на другия ден да го донаправя.

После закачам временната ремъчна шайба от едната страна на колелото с три винта, връзвам оста за масата, друг мотор, с ремъчна шайба (1420 оборота) и ремък. И така почва струговането на колелото - най-прашната, трудна и бавна работа. Действах с някакво обикновено длето, и нещата ставаха бавно, защото в началото колелото беше много криво и на няколко пъти ми удря длетото. На второто колело, което беше по-право изрязано първо го поизгладих с шкурка на трупче докато се върти и после продължих с длетото. След като се стигне до крайния размер (следя обиколката с шивашки метър) правя корона на колелото - центъра да е по-висок от периферията - ъгъл около 4 градуса.

Изображение

И когато направих и двете колела, изрязах ново кръг за истинската ремъчна шайба - с вътрешен отвор точно, колкото да влезе на фланеца. Завих го за колелото и го завъртях и него. Канала го направих мъничко по-тесен от колкото трябва - 10мм, защото шперплата е 15 и ще остане прекалено тънък в стените. Тоя път ползвах едно старо длето, което изпилих да стане много тясно и от едната страна да има ъгъл, колкото ми трябва за наклона на канала.

И така, ето ги готовите колела. Единствения им кусур е, че ползвах калпави лагери, но дано да издържат.


Изображение

Аватар
dido
Мнения: 2854
Регистриран на: 28 Май 2009, 22:47
Местоположение: yambol

Re: Правя си банциг

#19 Мнение от dido » 22 Апр 2014, 21:37

Браво за ентусиазма, ма за пчеларстването по ще ти трябва фреза и плания.Ма може пък и да си имаш.... *BRAVO* *THUMBS UP* *DRINK*

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#20 Мнение от itilien » 22 Апр 2014, 22:33

A, с пчеларството брат ми се занимава :) Още не съм станал пчелар аз. Инак там на село има един абрихт, ама иска малко настройка. Фреза няма обаче :)

Между другото, една поука - преди да мерите с шивашки метър го проверете, моя е измерил с 4 мм по-малко за 109 cm :)

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#21 Мнение от itilien » 27 Апр 2014, 23:52

Банцига взе да придобива форма. Направих двата носача, в които са набити осите. Долния е едно буково блокче 6.5 х 10 х 15 см, в което е пробит отвор за оста и четири отвора за винтовете, които го прикрепят към рамката. Горния е малко по-различен - влиза между рогата на рамката и чрез два болта и две дъсчици може да се накланя напред-назад и да се вдига и спуска. В момента се опитвам да постигна съосие на колелата, което се оказа не много проста задача. Като за начало не успях да пробия съвсем перпендикулярен отвор за оста в долния носач и трябваше да го поскося с рендето. После се оказа, че при здраво натягане рамката поддава на усукване с 1,5 - 2 мм и трябва да разбера колко точно трябва да натегна лентата, за да постигна съосие за тоя опън.

Изображение

charek
Мнения: 59
Регистриран на: 16 Апр 2014, 19:06

Re: Правя си банциг

#22 Мнение от charek » 28 Апр 2014, 23:40

*BRAVO* *BRAVO*
Мисля все пак че е добре да сложиш железни планки по ъглите .

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#23 Мнение от itilien » 29 Апр 2014, 10:24

Няма нужда от такива неща. Едно, че всеки слой дъски се застъпва с предишния - примерно вертикалната дето се вижда е обхваната от двете хоризонтални. На долния пласт е обратното - хоризонталните са къси, а вертикалната дълга. Триъгълниците също се редуват по подобен начин - веднъж са врязани в хоризонталната, веднъж във вертикалната. Освен това са 5 пласта по 21мм, общо 10,5 см дебелина, ширината е 11,5. С две думи - не се притеснявам точно за тая част от рамката. Даже оригинала е с подрязани ъгли, най-вероятно и аз ще ги клъцна, хем за олекотяване, хем за по-красиво. Усукването, което измервам при пълно натягане на 16мм широка лента, дебела 0.56мм е около 1 - 1,2мм.

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#24 Мнение от itilien » 02 Май 2014, 19:46

След като уточних позицията на носача на долната ос пробих отворите и го завих с четири 12 сантиметрови 8мм винта с шестостенна глава. След това налепих и дъсчиците на основата - върху тях се закрепва електромотора.

Изображение

Днес реших да му направя сефтето. Сложих гумите на колелата (това са срязани вътрешни велосипедни гуми 12 цола) - те предпазват колелата от зъбите на лентата, както и зъбите на лентата от колелата. Сложих и мотора без да го завивам изобщо - само леко го запънах да не мърда и пуснах машината на времето. Мотора ми е трифазен 750 вата, 1420 оборота, но в момента е вързан незнайно как без никакви кондензатори и му трябва ръчна помощ да завърти. Също така в това свързване изобщо не знам колко му е мощността, но сигурно е не повече от 50%. Системата си се развъртя добре, движи доста тихо. Тъй като нямам нито плот, нито водачи, реших да направя само мъничък тест. Хванах една дъсчица с една стяга, колкото да имам опора и подадох да режа една букова 10 см греда. Клъцнах и единия ъгъл. Реже я като масло.

Да отворя две думи за лентата - тя е 3 tpi, с междинни малки зъби за изхвърляне на стърготините. Широка е 16 мм и дебела около 0.6 мм, чапраза е много малък, върховете на зъбите са закалени. Направена е специално за разбичване на сух материал. Имам също така и една друга - пак същата ширина и брой зъби, но без малките зъби и с по-голям чапраз - тя е за сурово дърво. Имам и една 6 мм широка с 14 tpi. Взех ги от http://www.tuffsaws.co.uk/. Отзивите по английските форуми за лентите на тоя човек са само положителни - това са може би едни от най-добрите ленти за малки банцизи. Трите ми излязоха около 100 лева.

Ето тук и няколко снимки на горното окачване. Тия дъсчици, които опъват носача нагоре и назад са временни. Истинските горните трябва да са 3 по 5 мм дебели от някакво еластично дърво, а задната единична по-дебела.

Изображение

Ето това е леглото на носача:
Изображение

А ето това самия носач
Изображение

Малко е понаяден, ама не си знае годините... Надявам се да издържи :)

Аватар
dido
Мнения: 2854
Регистриран на: 28 Май 2009, 22:47
Местоположение: yambol

Re: Правя си банциг

#25 Мнение от dido » 02 Май 2014, 21:32

Браво колега.

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Правя си банциг

#26 Мнение от M.G » 02 Май 2014, 22:46

dido написа:Браво колега.
Когато има желание се намира и начин *THUMBS UP*

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#27 Мнение от itilien » 24 Май 2014, 23:27

Отдавна не съм пускал ъпдейти - напоследък малко намалих темпото, ама лека полека стават нещата.

Ето няколко снимки на водачите.

В разглобен вид - вляво е долния водач, вдясно е горния. Тялото на долния е от дъб, а малките парчета са от едно дебело парче дрян. Горния водач е от брезов шперплат, парчетиите са пак от дрян.
Изображение

Това тук е колонката (дъбова), за която се закрепва горния водач. Тя се плъзга в Г образен ждлеб в челото на рамката, а шперплатовото парче я затяга към нея. Единия ръб на колонката е скосен, за да може шперплатовата плочка да я притиска към ъгъла. Цялата колонка се плъзга нагоре надолу.

Изображение

Ето ждлеба на рамката:

Изображение

Водачите в сглобен вид - долният е обърнат надолу с главата, за да се вижда по-добре

Изображение

Изображение

Горния водач е завит към колонката с един болт и крилчата гайка. На първата снимка се вижда един продълговат отвор, който позволява водача да се мести напред назад спрямо колонката. Освен това самият лагер също може да се мести напред назад - първо се разхлабва крилчатата гайка и после болта се навива/развива с отвертка (затова има изрязан канал в главата). Двете малки дрянови трупчета също са с каналчета, за да може да се настройват. Тях трябва да ги напоя с някакво масло, за да се намали триенето с лентата. Вътрешния отвор на лагерите е доста по-голям от диаметъра на болтовете, затова съм ги уплътнил навита хартиена лентичка, намазана с лепило за дърво. На тоя водач гърба на лентата се трие в периферията на челото на лагера - това е за намаляване на шума.

Долния водач - в тялото му има два канала - през тях се завива за рамката (в рамката има навити две гайки с външен винт) и може да се регулира напред назад. Самия лагер също може да се движи напред назад. За да няма нужда да се придържа гайката от задната страна, която ще е трудно достъпна се използва гайка с шипове, но трите са махнати - оставен е само един, за да се законтря в канала.

Дряновите парченца се завиват с болтове към задното дряново парче - в него съм навил резба М6 - дрянът е твърд и би трябвало да я държи без проблем. Щеше ми се болтовете да се затягат с шестограм, но не знам къде мога да намеря такива.

Сегашните размери на тия странични блокчета позволяват ползване на лента с ширина до 16 мм. Ако искам по-широка (едва ли), ще трябват нови.

Ето и горния водач монтиран на рамката:

Изображение

Тия водачи ги правих ехее, по първи май. От тогава насетне си поиграх с някои други неща - подовърших някои неща по рамката, понаправих частично плота, престъргах леко короната на колелата, за да я увелича малко, лакирах едното колело, частично съм понаправил и капаците. Общо взето малко неща останаха, но лакирането много ме фрустрира, защото нямам открито пространство и затова ще лакирам парче по парче зад блока, а после ще ги оставям между етажите да съхнат за по няколко часа. Но тия дни тополите наоколо така са се разхвърчали, че не става за лакиране.

Из оня ден направих малка проба - разбичване на 16 сантиметра широка дъбова дъсчица - за да не вдигам прах направих само 3 см срез, но вървеше прилично. По-нататък като го завърша ще пробвам с нещо още по-широко, имам една яворова талпичка 20-23 см

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Правя си банциг

#28 Мнение от M.G » 24 Май 2014, 23:33

*THUMBS UP*

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5211
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Правя си банциг

#29 Мнение от RAZORBLADE » 29 Май 2014, 07:36

Свалям ти шапка. Всичките детайли от дърво - много яко. Чудя се само тези водачи като са дървени дали няма много бърз да ги изгризка лентата. Може все пак да сложиш някаква пластинка - я месинг я желязо.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

itilien
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Яну 2014, 15:52

Re: Правя си банциг

#30 Мнение от itilien » 29 Май 2014, 13:59

няма страшно, дряна е много твърд, а като се напои с масло ще се намали триенето. Канадеца, по чиито планове го правя е ползвал дърво с доста по-малка твърдост и пак е изкарало с години. Аз не очаквам да го ползвам толкова често, че да не ми стигнат. А и да се износят имам дрян за поне още 2 комплекта :) Ако не от дрян, мога да ги направя от ипе, което е с към 50% по-твърдо. А и самото им правене не е трудно, за час са готови.

Публикувай отговор