Щанца за кожа - въпроси

Какво е нужно в работилницата за да правим ножове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Машини и инструменти" се обсъждат всички машини, инструменти и приспособления, необходими за ножарството.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
Dobo
Мнения: 14
Регистриран на: 17 Апр 2014, 18:03

Щанца за кожа - въпроси

#1 Мнение от Dobo » 04 Май 2014, 17:02

Здравейте,
в друга тема на форума коментирах с друг потребител моята щанца за кожа. По негово предложение пускам тук малко информация за щанцата ми и проблемите с нея. Тя е мъничка и засега успява да среже бланк до 2.5 мм. а ми е нужно поне 3 мм. Ползвам я с една малка хидравлична пресичка, но трудно мога да кажа колко килограма е натиска и не сещам как да го измеря. Друго, което ми е малко проблем е пробиването на отворите. Замбите не са много стабилни и като натисне пресата едната излиза от плочата и остава забита в кожата. С две думи нещо не е наред, но не е ясно какво. Търся помощ от специалистите.

Качвам снимки на щанцата, както и да заготовка вече изрязана с нея и крайния резултат към, който се стремя.

гърба на щанцата
Изображение

дейтал изрязан, но не пробит
Изображение


лице на щанцата
Изображение

отгоре щанцата
Изображение

замбата
Изображение

сглобено
Изображение

сглобено
Изображение

това в крайна сметка трябва да стане
Изображение

kampf
Мнения: 143
Регистриран на: 28 Яну 2011, 21:15
Обратна връзка:

Re: Щанца за кожа - въпроси

#2 Мнение от kampf » 04 Май 2014, 22:11

Имам и от щанците на "Канак" и работят без проблем и с 5мм дебелина на кожата ,/Утре ще ги снимам/ въпреки че са изработени от 0,8мм дебелина на ножа . Съветвам те няколко неща -Първо махни гумената част която е около ножа ,от двете страни .Тази гума е излишна при работа с кожа ,тя е повече за картон или велпапе ,тя ти пречи да срежеш дебела кожа....Второ не знам как слагаш кожата за рязане но най отдолу аз слагам дебела пластмасова дъска около 3-4 см дебелина ,от тези които продават за домакински ...след това слагам кожата с лицето нагоре ,следва щанцата и много ВАЖНО над нея имам една гетинакс плоча по голяма от ножа на щанцата върху която натискам с пресата .Както казах моята е дорник преса с усилие 2 тона .Трето ако кожата е много "серт" винаги е навлажнявай това улеснява много но с бланка на Весо няма да имаш никакви грижи ....Проблема с този тип щанци е че се разхлабва гнездото на ножа и шперплата и ножовете започват да мърдат нагоре ,надолу.....,хубаво е още в началото преди да се е появил проблема е да капнеш малко лепило между ножа и дървената част.....Ако се сетя още нещо ще пиша ,а утре ще направя снимки и ще ги кача.....

Аватар
Agarvaen
Мнения: 1325
Регистриран на: 23 Май 2010, 18:03
Местоположение: Доста из България

Re: Щанца за кожа - въпроси

#3 Мнение от Agarvaen » 05 Май 2014, 13:28

Колега, не по темата - понеже съм роувър(дърт скаут), ми е интересно кой ти е поръчал пръстенчето за връзката и приемаш ли по-масови поръчки като бройка на такива неща?
"-Да помниш, че езикът на мъжа е като ножа – трябва да излиза от канията само да върши работа, а не за играчка. Щото е остър и може да се порежеш."

Dobo
Мнения: 14
Регистриран на: 17 Апр 2014, 18:03

Re: Щанца за кожа - въпроси

#4 Мнение от Dobo » 05 Май 2014, 15:15

Пак не по темата. :) Аз съм настоящия президент на Организация на Българските Скаути. Поръчката си е от мен за мен :) Принципно може да ти пратим и на тебе колкото искаш.

Към kampf : С какво лепило да ги залепя и кажи нещо за замбите на щанцата, че те вече се вадят и не правят добри отвори.

Аватар
Traper
Мнения: 244
Регистриран на: 31 Окт 2008, 19:42
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: Щанца за кожа - въпроси

#5 Мнение от Traper » 05 Май 2014, 20:43

Dobo написа:Пак не по темата. :) Аз съм настоящия президент на Организация на Българските Скаути. Поръчката си е от мен за мен :) Принципно може да ти пратим и на тебе колкото искаш.

Към kampf : С какво лепило да ги залепя и кажи нещо за замбите на щанцата, че те вече се вадят и не правят добри отвори.
Значи най ме е ят на хора които се занимават с работа която не им работа!
Сега това което наричате щанца първо не се казва щанца а матрица за кроене.Прави се от шветска листова шина заточена едностранно.Матрицата се изработва като шината се сгъва по шаблона,двата края се срещат челно и се заваряват .Вътре се слагат спънки за да не се раздува матрицата когато кроиш по няколко пъти без да вадиш детаила.Ако трябва да се сложат замби за дупчене те се укрепват с заварка и спънка.Такива матрици за кроене се изработват в Габрово.Цената е не повече от 20/30лв.
Щанц или щанца е машина за кроене ,като главата на щанцата натиска матрицата върху кожата и тя режи детайла, под кожата трябва та има трупче от ПВС
Тази гума се слага в матрицата при кроене на картони,прешпани,бристоли за да може детаила да остава отрязан на трупчето ане в матрицата!

kampf
Мнения: 143
Регистриран на: 28 Яну 2011, 21:15
Обратна връзка:

Re: Щанца за кожа - въпроси

#6 Мнение от kampf » 05 Май 2014, 22:44

Не по темата.....
Traper написа: Значи най ме е ят на хора които се занимават с работа която не им работа!
.......
Твоят пост с нищо не помага на колегата ,освен да му кажеш че не му е работа да се занимава след като нищо не разбира....
Второ навсякъде фирми които изработват такива неща ги водят плоски щацформи. Щанц формите се проектират с помощта на специализиран софтуер на фирмата Artios corporation което гарантира качество и ефективност. Основите се произвеждат от шперплат от Финландска бреза с дебелина 18, 15 и 12 mm. Различните видове ножове и бигове са производство на Шведската фирма- "SANDVIK". Плексигласа за произвежданите плоски щанцформи е внос от Чения.
Трето листовата шина не винаги е заточена едностранно има и такава която е заточена от двете страни ,тя се използва в обувното производство за сечене на подметки ,токове ,табани и др детайли в които има ляво и дясно и така с една щанца изработват ляв или десен детайл.....
Четвърто -Матриците които описваш не се изработват само в Габрово ,правят се и в Пловдив и в София .Ако искаше поне малко да си полезен на колегата поне да беше дал координати на фирмата която ги изработва
Пето -Щанц или щанца машина за кроене за която споменаваш ще върши на колегата идеална работа ,но едва ли с бройките които трябва да направи ще и избие парите защото на старо такава машина струва 3-4000 лв ..

Шесто За сетен път се заричам да не пиша в този форум...много злоба ,много завист.... :(

kampf
Мнения: 143
Регистриран на: 28 Яну 2011, 21:15
Обратна връзка:

Re: Щанца за кожа - въпроси

#7 Мнение от kampf » 05 Май 2014, 23:14

Сега по темата
Това е моята дорник преса вижда се и ПВС дъската на която сека
Изображение
това са част от щанците
Изображение
а това е въпросната листова "Шведска " стомана имам на дебелина 1,05мм 0,2мм и на 2,5мм по няколко листа
Изображение
Изображение
Изображение
това пък е отпадъка след щанцоване ..с теза щанци....
Изображение

Моите щанци /ще продължа да ги наричам така въпреки че не разбирам нищо / ги залепих след като се разхлопаха с поксипол ,но предполагам че с каноколит пак ще стане преди да са стигнали състоянието на моите За замбите ,според мен ги махни ,по добре ще е да ги дупчиш с Клещи замби револверни след това ,все пак имаш само по две дупки на детайл ....едва ли ще правиш по 1000 детайла на ден.
Това което ще е върху кожата надписа и емблемата решил ли си как ще ги правиш ?! Ако не и там има 2-3 решения.....пиши ще ги обсъдим....Поздрави на Българските Скаути... *THUMBS UP*
И пак не по темата но така трябва да изглежда кожарската щанца а пожелавам на всички който изработва кании да има поне половината от тях
Изображение

Аватар
ifoo
Мнения: 1501
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:13
Местоположение: Бургас

Re: Щанца за кожа - въпроси

#8 Мнение от ifoo » 06 Май 2014, 00:57

kampf написа: това са част от щанците
Изображение
Колега, би ли ми заел щанцата от листова шведска стомана, която е горе вдясно на снимката?
Искам да си направя ключодържател, но с ножицата все го кривя. *wallbash*
Изделия от кожа. Камшици, бижута, калъфи, аксесоари...

Какво виждаш се определя от това колко знаеш.

kampf
Мнения: 143
Регистриран на: 28 Яну 2011, 21:15
Обратна връзка:

Re: Щанца за кожа - въпроси

#9 Мнение от kampf » 06 Май 2014, 01:11

ifoo написа:
kampf написа: Колега, би ли ми заел щанцата от листова шведска стомана, която е горе вдясно на снимката?
Искам да си направя ключодържател, но с ножицата все го кривя. *wallbash*
Горе в дясно ?!Кръглата ли имаш предвид ?! тя е с диаметър 4см ....няма проблем пиши на лична адрес и ще ти я пратя.....И да ми е върнеш.....

magnus
Мнения: 3402
Регистриран на: 27 Юни 2009, 10:38
Местоположение: Пловдив

Re: Щанца за кожа - въпроси

#10 Мнение от magnus » 06 Май 2014, 08:18

И пресата ще му трябва, дъска ще си намери, или ще вземе назаем.

Dobo
Мнения: 14
Регистриран на: 17 Апр 2014, 18:03

Re: Щанца за кожа - въпроси

#11 Мнение от Dobo » 06 Май 2014, 08:56

kampf,
благодаря за информацията. Така ще ми е много по-лесно да се справя със задачата. Махнах гумите и се получи супер. И аз мислех да махна замбите, че са много малки и не работят добре, с една ръчна се справям много по-добре и лесно. Много ми хареса дорник пресата ти, от къде мога да си взема една такава защото моята е хидравлична ( те са 4 всъщност), но е понеже се ползва с цех за металобработка е много мръсно и мазно. Всеки път се налага да я чистя по 1 час предварително преди да си направя даже само проба.

За кръгчета мога да предложа един инструмент, който ползвам за картон, но го тествах с кожата, която Дакота ми подари ( голямо мерси ) и се справя перфектно. Прилича на макетен нож, но реже отвори и може да се настройва в различни размери. По-добре се справя отколкото щанцата ми. Малко е скъпичък (около 25 лв.), но си струва според мен. OLFA CMP

За надписа и емблемата (разбира се ще бъде български ) още нямам точно решение. Мислех да поръчам матричка като на сухите печати, но колегите искат да е черен надписа. Пробвах с пирографа и се получава, но е сложно да се прави ръчно за толкова бройки, на които търсим ниска цена. Давай решение за да го завърша този детайл до край.:)Трапер, благодаря за милите думи. Терминологията е важна, но не е от значение за мен. Ако съм сбъркал с термините и с това съм ти раздразнил егото ти не ме притеснява. Ако ще помогнеш с нещо ще се радвам.

kampf, ако спреш да пишеш как ще ми помогнеш? :) :)

Аватар
Traper
Мнения: 244
Регистриран на: 31 Окт 2008, 19:42
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: Щанца за кожа - въпроси

#12 Мнение от Traper » 06 Май 2014, 09:17

[quote="Dobo"]
Трапер, благодаря за милите думи. Терминологията е важна, но не е от значение за мен. Ако съм сбъркал с термините и с това съм ти раздразнил егото ти не ме притеснява. Ако ще помогнеш с нещо ще се радвам.

Додо нищо лично! *DRINK*

kampf
Мнения: 143
Регистриран на: 28 Яну 2011, 21:15
Обратна връзка:

Re: Щанца за кожа - въпроси

#13 Мнение от kampf » 06 Май 2014, 10:09

magnus написа:И пресата ще му трябва, дъска ще си намери, или ще вземе назаем.
И пресата ще му пратя ....той е /както и ти/ един от тези заради които се зареках да не пиша във форума заради постоянните подигравки ,то не бяха пчелички ,..листенца ,....цветенца.....неправилно сложен разрез за закопчаване и какво ли още не...все "градивни "критики ....
Додо
Пресата съм е взимал от http://www.polymeta.bg/?page=newmach&id=11
АР 2 модел ,но може да вземеш и АР1 /натиск 1 тон /: за 105 лв без ДДС ,ако е само за детайли с тази големина ще върши идеална работа .....
за инструментите на OLFA имам от тях ...имам и въпросния "пергел" за изрязване на окръжност , но друго се получава когато се реже с щанца......особено ако търсиш бройки за време....
За надписа ще пиша довечера ,че трябваше отдавна да съм на работа ...туристите чакат пред ателието.....

Dobo
Мнения: 14
Регистриран на: 17 Апр 2014, 18:03

Re: Щанца за кожа - въпроси

#14 Мнение от Dobo » 06 Май 2014, 10:26

Супер е пресичката. Сега не мога да си я купя, но я залагам като цел. Да ти кажа от няколко поста ми помогна повече отколкото успявам сам да се справя за месеци. Много мерси. Когато имаш време дай съвет и за матричката. :) Първо работата ( туристите ) после всичко друго. :)

Не те познавам, не познавам и форума и хората в него, но има хора всякакви.От много време не се впечатлявам от тролове тровещи хората по форумите. А аз имам опит огромен в тази посока. Тровят ме защото съм доброволец, работя за кауза, която според много хора е идиотизъм, смятат, че получавам огромни приходи ( нито стотинка реално) и т.н. Според мен не трябва да те спира мнение на някой, който смята всичко лошо за теб. Негов избор, негово право. Важното е ти да си ок и да продължаваш напред.


Лек и успешен ден. :)

Аватар
ifoo
Мнения: 1501
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:13
Местоположение: Бургас

Re: Щанца за кожа - въпроси

#15 Мнение от ifoo » 06 Май 2014, 12:37

Колега размислих. Няма да се наложи да ползвам твоята кръгла щанца от шведска стомана. Сега се сетих че имам замби през два милиметра и ще ползвам някоя от тях. Един стругар ми ги завъртя преди време. Повечето са от чешмеджийски тръби, ама вършат работа като за мен.
Но ако не успея да намеря дъска ще ти пиша. *THUMBS UP*

ПП.

Ти *nono* да ме *STOP* , да *dance cha* цяла *slip* !
Ти *nono*, ти *nono*, да *dance cha* цяла *slip* !
Изделия от кожа. Камшици, бижута, калъфи, аксесоари...

Какво виждаш се определя от това колко знаеш.

Публикувай отговор