Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

Какво е нужно в работилницата за да правим ножове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Машини и инструменти" се обсъждат всички машини, инструменти и приспособления, необходими за ножарството.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
v.gele
Мнения: 24
Регистриран на: 24 Фев 2012, 12:58

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#76 Мнение от v.gele » 18 Дек 2016, 10:09

Да напиша и аз нещо:
В кухнята нещата са по-сложни ако има и други "потребители",ако всеки има достъп до ножа-за мене най подходящо решение е евтина трамонтина(може и две) + точило на фискарс/НЕ ПРАВЯ РЕКЛАМА/Това ползвам от около4-5г.(Обяснения от типа режи само върху дъската,-НЕ режи в чинията,и чинията е по твърда от ножа, завършващи с оправдание "е-ми добре де и какво да направя сега",просто ми омръзнаха.Затова постепенно се запасих с трамонтини(ОТ левчето /ДА ПОДЧЕРТАЯ не правя реклама,не знам до колко са истински трамонтини/много са меки - затъпяват се лесно - с точилото се точат за няколко тръквания(има недостатъци-не може да заточи острието от край до край от двете страни, но обикновенно тези уачстъци не оказват влияние в кухнята).
На въпроса за керамични ножове(не съм ползвал истински)купувал съм от кауфланд,след като белих чесън,и окло 5-6мм. от острието изчезна пред очите ми (поучителните ми забележки към домашните( ми внимавайте с тези ножове, те са само за рязане,не се напъват странично - отидоха по дяволите)
А за шмиргела - тука нещата са май много по- сложни Марка(умения),Едрина на камъка-Марка(умения),ама това не съм сигурен ЧЕ е бюджетно решение за кухня(АКО НЕ Е ПРОФЕСИОНАЛНА)-там нещата са по сложни.


DIKISANA
Мнения: 537
Регистриран на: 14 Юни 2014, 13:17

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#78 Мнение от DIKISANA » 17 Окт 2018, 12:33

Това последното е най-бюджетното точило ...от кухнята на Абрамович де .

Аватар
bahur47
Мнения: 275
Регистриран на: 30 Авг 2013, 00:03

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#79 Мнение от bahur47 » 17 Окт 2018, 15:07

Ей тас мания я пускат от време на време в Уидъла - https://www.lidl.de/de/parkside-nass-tr ... a1/p229746

Широк камък с редуктор и вода . На теория идеален за заточване(на практика не съм тествал). Не знам колко е едър камъка , но мисля , че е сравнително едър и после ще ти се наложи да обереш мустака поне на няква шкурка или строп. Също няма помощни средства за спазване на ъгъла , тъй че ще трябва да свикнеш да държиш и движиш ножа равномерно.

dipetrov
Мнения: 147
Регистриран на: 24 Апр 2014, 22:36

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#80 Мнение от dipetrov » 23 Окт 2018, 16:02

Ето тук едно предложение за заточване. Още не съм го пробвал, изпитанията предстоят. Придружено е от много подробно инструкции.
Изображение

Публикувай отговор