Страница 8 от 10

Re: За гъби

Публикувано на: 04 Мар 2014, 22:55
от conan_1
Благодат :) Аз пък си търся свежи пънчета да заразя още малко нови и да вдигнем добива! Оказа се че мариновани са превъзходни като туршия за през зимата и ракийката :) Този път обаче ще опитам да намеря по меко дърво за основа - кавак най вече! По малко години ще дава но пък кладницата ще го усвой по бързо и по буйно :)

Re: За гъби

Публикувано на: 05 Мар 2014, 00:35
от limonad13
А от къде се сдоби с мицела за кладницата колега *DRINK*

Re: За гъби

Публикувано на: 05 Мар 2014, 10:03
от kekerence

Re: За гъби

Публикувано на: 05 Мар 2014, 10:57
от conan_1
Мой приятел ме снабдява от производител в село над Пловдив.Заразени житни зърна в пакети по килограм - около 15-20 лева бяха! С един пакет може да се зарази огромно количество пънчета :)

Re: За гъби

Публикувано на: 20 Апр 2014, 18:25
от kalinux
Изображение

Re: За гъби

Публикувано на: 21 Апр 2014, 19:29
от ifoo
Смръчкула. ;)

Re: За гъби

Публикувано на: 22 Апр 2014, 00:21
от kalinux
Черна при това. *THUMBS UP*

Re: За гъби

Публикувано на: 13 Авг 2014, 21:35
от marincheshki
Здравейте, вчера бях за гъби около около Пампорово. Голяма слука. Гората е зарината с гълабки, масловки и манатарки.
Под един бор намерих и много от тези, ако някой знае какви са, моля помагайте. Всичките бяха в близост една до друга. Гуглата е кадифяна на допир. Имат доста здрава и солидна конструкция. Не са крехки като гълъбките.
С различни размери са, най фолямата около 15см.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А ето и едни красавици :D
Двете са дяволски гъби, едната е масловка.
Изображение

Re: За гъби

Публикувано на: 13 Авг 2014, 22:40
от danaec
То така, като е топло за суджуци ша са ядат гъби.
Внимаваи че колко егадно да стоиш пред бърза помощ когато някои е ял от твоите гъби а ти не си.
После и да с окаже че гъбите нямат нищо общо - успокоение няма

Re: За гъби

Публикувано на: 13 Авг 2014, 23:41
от morbili
Масловката е уникално вкусна като се маринова.

Re: За гъби

Публикувано на: 14 Авг 2014, 00:53
от Станко
Би ли дал рецептата ?

Re: За гъби

Публикувано на: 14 Авг 2014, 23:51
от morbili
Масловката която аз ядох, беше маринована
от една стара баба в село Свежен.
Не знам дали е още жива за да потърсим информация
за маринатата, която може
и да е някоя специална, но може и да не е.
Ще попитам и ще видя какво ще излезе.

Re: За гъби

Публикувано на: 15 Авг 2014, 01:53
от Илката
Една стара снимка:
Изображение

Re: За гъби

Публикувано на: 15 Авг 2014, 10:15
от marincheshki
danaec написа:То така, като е топло за суджуци ша са ядат гъби.
Внимаваи че колко егадно да стоиш пред бърза помощ когато някои е ял от твоите гъби а ти не си.
После и да с окаже че гъбите нямат нищо общо - успокоение няма
Хахаха, за суджуци не става да. Но гъбите на тази жега се сушат за няколко дни. Толкова много гълъбки, рижика, манатарки и пачи крак не бях виждал преж живота си.

Re: За гъби

Публикувано на: 18 Авг 2014, 00:56
от morbili
Открих рецептата за мариноване на масловка.
Първо се бели кожичката(кафявата) и са махат ресните
отдолу.
После се бланшират с една щипка сол и една щипка лимонтузу
във вода за 10 минути.
Водата зависи от количеството гъби ,т6рябва да ги покрива.
След бланширането се измиват със студена вода.След като
истинат се нареждат плътно в буркан.
ЗА буркан от лютеница се поставят следните подправки:
1 чаена лъжица сол,2 супени лъжици олио,3 супени лъжици оцет,2бр дафиноф лист,
6-7 зърна черен пипер и 2 зърна бахар.
Варят се 45-60 минути.
Като се извадят се оставят с капачките надолу докато истинат.
За по-долям буркан се слагат повече подправли.
По същия начин се правят манатарката сърнелата и рижийката.
Да ви е вкусно.
Ха наздраве *DRINK*