Сърдечни благодарности на kampf за how-to статията. Лично аз освен нея, използвях и други онлайн ресурси и спретнах нещо. За съжаление имам някои проблеми на начинаещия и искам съответно да задам няколко въпроса.
И понеже не успях да намеря друга тема за това - пиша тук, моля за извинение kampf.
Като цяло канията ми се получи добре за моите представи с изключение на две неща.
Първо, цялата кания взе да побелява - все едно съм я поръсил с пудра захар.
Предполагам, че това се получава от неправилното третиране и последователност на мокрене и боядисване. Кожата е растително дъбен бланк. Едната вечер намокрих и формовах заготовката с различните печати за кожа и на втората боядисвах със спиртен байц и след това ших.
След като боядисах и заших, реших че е достатъчно суха за да оформя силуета на ножа, намокрих я отвътре, формовах си силуета и оставих да съхне. На сутринта излезе белия прашец. Махнах го с парцалче, следобяд се появи още повече. Прилагам кофти снимка - дано се види.
Второто нещо което ме тормози са мазилата за кожа.
Може да ви е смешно, ама като вляза в магазините в Казанлък и питам за карнауба - хората ме гледат тъпо. Отделно, при всичките ми търсения онлайн да си я купя - също няма такова нещо. Освен карнаубата искам да си купя такива финиши, които се виждат на сниката Eco-Flo. Единствените магазини за тях които ми излизат са все чужбински като Tandy Leather, Amazon и eBay. Не, че не мога от там ама тук няма ли? Ако няма - с какво мажете канията?
Четох за формули между ленено масло и пчелен восък но и там нищо конкретно.
Отделно, може ли и който знае да добави линкове към български онлайн търговци на инструменти и материали.
Лично аз гледам с огромен интерес клиповете на един колега (програмист - затова го наричам колега

) - Ian Atkinson
https://www.youtube.com/watch?v=ke7QKV3QzxY
В този специално нещата изглеждат супер лесни докато стигнем до мазилата и боите.
За мен се оказа, че правенето на кания е също толкова приятно действие, колкото изработката на нож.
Та предварително благодаря на всеки, който се намеси с отговори и ако модераторите мислят, че разводняваме темата на kampf нека изместят поста в нова тема.
Благодаря!