Здравейте,
Аз нямаше да ставам ножар, обаче от толкова изгледани клипове за лентови шлайфове (нужни ми за направата на моя) взех, че се запалих и по коването и по ножарството в частност. Купих си една малка наковалня 40кг, ковашко менгеме и ги освежих от ръждата и гняста събрана през годините. Дето се вика чакат някой да работи на тях.
Обаче нямам пещ. Понеже нямам условия да паля въглища съм наумил да си направя газова пещ. За целта ще използвам рамка от метални профили и дебела ламарина, а вътрешността ще е от огнеупорни тухли.
Доста се загледах в горелките и различните конструкции. Първо бях намислил като най-лесно да използвам фабрична ръчна горелка, виждал съм такива пещи в нета. Само че прецених, че няма да е достатъчно добър ефекта и реших да си направя горелката сам от ВИК части, за каквито също има много обучителни материали в интернет. Тогава възникна въпросът дали да е атмосферна или турбинирана

Тъй като имам един охлюв от медицинска аспирация, който както може да смуче, така може и да духа го заплюх за проекта.
И накрая си викам така и така скочих на почти най-сложния вариант, дай направо да направя най-сложния с ribbon burner и турбо

Дето се вика ако се издъня с крайния резултат поне да знам защо
Тъй като не съм убеден, че ще нацеля технологията на производство от първия път (смесване на материалите, изливането, изваждането от калъпа в цяло състояние и т.н.) струва ли ви се реалистичен вариантът в който се използва разпробита огнеупорна тухла? На пръв поглед е много логично, но не виждам никой да го прави така, което автоматично означава, че има някаква причина, вероятно основателна. Само че не мога да измисля каква е тя.
Някой идеи по въпроса защо е се прави от разпробити готови тухли, а се лее по калъп?
Благодаря предварително!
P.S. Между другото много ми хареса този дизайн
http://www.flemingknives.com/ribbonforge.htm
Горелката е на пода на пещта, а всички тръболяци, охлюв и т.н. са отдолу. Става много компактно. Дали ако горелката е отдолу има съществена разлика? Какви биха били евентуалните недостатъци?