Коване и най-добрите стомани за това
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Re: Коване и най-добрите стомани за това
Аз дадох просто съвет,и то според мен правилен.Ако аз знам нещо и някой ме пита ще отговоря,ама няма как да следя темите и да умувам.
Бай Стефане,идеята е добра,но пък трудно осъществима за съжаление,то е организация,то е свободно време на желаещите,то са финансови възможности,пък и как казва Acho "но когато има хора, които се бият в гърдите, че много помагали на новаците, а в същото време нищо не казват е малко гадно" бе трудно е ...
Бай Стефане,идеята е добра,но пък трудно осъществима за съжаление,то е организация,то е свободно време на желаещите,то са финансови възможности,пък и как казва Acho "но когато има хора, които се бият в гърдите, че много помагали на новаците, а в същото време нищо не казват е малко гадно" бе трудно е ...
Всички които са учили металознанието и имат някъкви задълбочени знания мълчът или пишат общи приказки.
Не случаино не съм отговорил на въпроса на Ачо. Просто и аз не знам какво се е получило, мога само да гадая или да се надявам че е това което си мисля. А като разбрах кък стои въпроса със анализа вече ми е все едно
какво е станало.
Та за това.
За мен съм убеден че с термо механична обработка може да се повиши качеството на едно острие. Говоря за лятите стомани.
Не случаино не съм отговорил на въпроса на Ачо. Просто и аз не знам какво се е получило, мога само да гадая или да се надявам че е това което си мисля. А като разбрах кък стои въпроса със анализа вече ми е все едно

Та за това.
За мен съм убеден че с термо механична обработка може да се повиши качеството на едно острие. Говоря за лятите стомани.
Това с по-честите срещи край огнището и аз го приветствам. Готов съм да правя по една сбирка месечно в ковачницата през студения сезон. Колкото и малко да е, все ще падне веселба.
Имаме ковачници почти във всеки регион. Би могло да се обмисли това. Може и специална тема да отворим, та да е по-прегледно.
От мен толкова. Имат думата колегите от другите региони.
П. П. Ако се навият още поне двама, направо ще пусна тема.

Имаме ковачници почти във всеки регион. Би могло да се обмисли това. Може и специална тема да отворим, та да е по-прегледно.
От мен толкова. Имат думата колегите от другите региони.

П. П. Ако се навият още поне двама, направо ще пусна тема.
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]
Хубава идея,дано има реализация.А иначе щом е за сбирки съм 100% ЗА 

Като се прибера в сряда, ще гледам да отворя тема.
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]
-
И аз съм навит за сбирка ,макар че ковачницата е отзад под сайванта.Само да спрем с въртящите смени и може да се заформи една сбирка у дома.
Купуваш си шина шх15. А иначе освен клепането за друго коване дето подобрява не знам. То кат си дойде температурата структурата се пренарежда.kekerence написа:Е все пак от лагер няма как да изшлайфаш нож,трябва да го поизправиш.Ще следя темата.
http://tinkoknives.com/ - за ножари
С две ръце съм за инициативата.
Живот и здраве и моята ковачница ще е готова до края на лятото, тъй че и при мен ще има сбирки. 

Ars longa, vita brevis.
Много добра инициатива 

По вьпроса сьс снимката в началото на темата аз бих ви казал нещо .Всяка стомана ,лята ,при потходяща обработка е с дамаскова шарка на микрониво, демек ликвация на карбидите .Колкото е по изразена карбидната стуктура толкоз е по агресивен ряза, демек карбиди и матрица .Пешо Генов го е обеснявал много пьти .Тука идва и обеснението че агресивният ряз идва от карбидите на циментита който се образува след определена температура и след достатьчно задьржане в навьглеродяваща среда .
Благодаря, че връщаш темата към това, което трябва да е, но все пак въпроса си остава. Не може никой ковач да не е сбрал впечатления от разните стомани.янко написа:По вьпроса сьс снимката в началото на темата аз бих ви казал нещо .Всяка стомана ,лята ,при потходяща обработка е с дамаскова шарка на микрониво, демек ликвация на карбидите .Колкото е по изразена карбидната стуктура толкоз е по агресивен ряза, демек карбиди и матрица .Пешо Генов го е обеснявал много пьти .Тука идва и обеснението че агресивният ряз идва от карбидите на циментита който се образува след определена температура и след достатьчно задьржане в навьглеродяваща среда .
Ars longa, vita brevis.
- RAZORBLADE
- Обратна връзка:
Колкото по-легирана е, толкова по-капризна и трудна за коване. Да не говорим за въздушно закаляемите - там е тегаво за бой и белите стават лесно. Ники кова от един прът Х12МФ на Сопот. Ми, не съм ковал от нея, ама изглеждаше голям ..р.
65Г, У-тата и други по-ниско легирани стомани са по-щадящи към резултата. В огнището можеш да подобриш, а може и да прецакаш детайла.
65Г, У-тата и други по-ниско легирани стомани са по-щадящи към резултата. В огнището можеш да подобриш, а може и да прецакаш детайла.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........
http://nikovknives.com/

http://nikovknives.com/

Самия въпрос е някъкси не ясен.Всички стомани си имат сертификати и хим състав на които да отговарят и всички са добри според стандарта.
Едни че се коват по трудно, в смисъл че при едно и също усилие деформацията е по малка не значи че са по лоши.
В горяма степен роля играе и начина на коване.Преди време бях пуснал някъква подобна тема.Там Джигита беше качил снимки на деформацията на метала при различни повърхности на чука. Спецялно аз не виждам защо едно Ф трябва да го правиш на шина и чак после на острие.Като може да го подкараш направо към острие.
А коването на Х12 с букви и без, със плоското на чука си е мазохизъм.Много блъскане, малко деформация.
Ето и една лагерна черупка

От двете страни е различна щото от едната ми е по удобно да млатя
А в линка на Ангел, руснака е направо страшен.
Едни че се коват по трудно, в смисъл че при едно и също усилие деформацията е по малка не значи че са по лоши.
В горяма степен роля играе и начина на коване.Преди време бях пуснал някъква подобна тема.Там Джигита беше качил снимки на деформацията на метала при различни повърхности на чука. Спецялно аз не виждам защо едно Ф трябва да го правиш на шина и чак после на острие.Като може да го подкараш направо към острие.
А коването на Х12 с букви и без, със плоското на чука си е мазохизъм.Много блъскане, малко деформация.
Ето и една лагерна черупка

От двете страни е различна щото от едната ми е по удобно да млатя

А в линка на Ангел, руснака е направо страшен.