Страница 3 от 3

Re: Коване и най-добрите стомани за това

Публикувано на: 28 Юни 2016, 13:03
от kalinux
Качвам го и тук линка:
http://forum.guns.ru/forummessage/97/1547404.html

Re: Коване и най-добрите стомани за това

Публикувано на: 02 Юли 2016, 01:59
от Acho
danaec написа:Самия въпрос е някъкси не ясен.Всички стомани си имат сертификати и хим състав на които да отговарят и всички са добри според стандарта.
Едни че се коват по трудно, в смисъл че при едно и също усилие деформацията е по малка не значи че са по лоши.
В горяма степен роля играе и начина на коване.Преди време бях пуснал някъква подобна тема.Там Джигита беше качил снимки на деформацията на метала при различни повърхности на чука. Спецялно аз не виждам защо едно Ф трябва да го правиш на шина и чак после на острие.Като може да го подкараш направо към острие.
А коването на Х12 с букви и без, със плоското на чука си е мазохизъм.Много блъскане, малко деформация.
Ето и една лагерна черупка
Изображение
Изображение
От двете страни е различна щото от едната ми е по удобно да млатя :D
А в линка на Ангел, руснака е направо страшен.
Точно за мазухизма говори, де. За скромния ми опит като ковач съм минал през шх15, ресорче, 65г, сребрянка и n685. От всички изброени най-лесна за коване ми беше сребрянката. След това ресора( не съм сигурен за марката за тва и не казвам) после е шх-то, за 65г не мога да кажа нищо обективно щото съм я чукал веднъЖ. А n685 на мен лично ми дава най-много зор.

Re: Коване и най-добрите стомани за това

Публикувано на: 02 Юли 2016, 07:33
от янко
Acho написа:
danaec написа:Самия въпрос е някъкси не ясен.Всички стомани си имат сертификати и хим състав на които да отговарят и всички са добри според стандарта.
Едни че се коват по трудно, в смисъл че при едно и също усилие деформацията е по малка не значи че са по лоши.
В горяма степен роля играе и начина на коване.Преди време бях пуснал някъква подобна тема.Там Джигита беше качил снимки на деформацията на метала при различни повърхности на чука. Спецялно аз не виждам защо едно Ф трябва да го правиш на шина и чак после на острие.Като може да го подкараш направо към острие.
А коването на Х12 с букви и без, със плоското на чука си е мазохизъм.Много блъскане, малко деформация.
Ето и една лагерна черупка
Изображение
Изображение
От двете страни е различна щото от едната ми е по удобно да млатя :D
А в линка на Ангел, руснака е направо страшен.
Точно за мазухизма говори, де. За скромния ми опит като ковач съм минал през шх15, ресорче, 65г, сребрянка и n685. От всички изброени най-лесна за коване ми беше сребрянката. След това ресора( не съм сигурен за марката за тва и не казвам) после е шх-то, за 65г не мога да кажа нищо обективно щото съм я чукал веднъЖ. А n685 на мен лично ми дава най-много зор.


Е как N685 да не се кове много трудно като хрома дава жилавост а и с висока температура бяга вьглерода на огнище .Аз я бия от години и то с плоськ чук ама кефа и резолтата цена нямат

Re: Коване и най-добрите стомани за това

Публикувано на: 02 Юли 2016, 22:00
от danaec
На мен ми е по лесно с объл чук.Можеш да разковеш на дължина колко ти трябва и след това на ширина.Можеш и направо на ширина да ковеш при по тънко желязо, без да върви на дълго.
Направи ми впечатление че n685 и трябва по висока температура за да почне да се деформира, това в сравнение с Х....
Иначе не виждам особена разлика между въглеродните стомани.

Re: Коване и най-добрите стомани за това

Публикувано на: 24 Ное 2019, 20:44
от huskvarnata
Не знам дали тук е мястото, но да питам някой дали има стоманено въже - ф20-25(?) - около 30см? Мераклия съм, пък не знам от къде да намеря. Благодаря!

Re: Коване и най-добрите стомани за това

Публикувано на: 25 Ное 2019, 19:08
от woody
Да споделя опита си с Х12мф. Аналог на D2 ако не ме лъже паметта. Преди няколко години беше. Няколко пръчки си взех. Не бях пипал такова животно и като го подкарах по обичайния начин, започна да цъфти от всички страни. Един път, втори път.... Пука се като бронз... Бре, мамата! После май Ники ми каза, че се кове на ниска температура. :D Тъй че, ако ковете такова нещо, не вдигайте температурата над 850 гр. Иначе лошо. После пълно отпускане с престояване цяла нощ в пещта, че иначе не се жули.

Re: Коване и най-добрите стомани за това

Публикувано на: 01 Дек 2019, 20:50
от Стефан Чаков
Наистина Х12МФ е трудна за коване ,жилава е и не ще бързане.А що касае чуковете у дома са 20 на брой всеки с различно тегло и извивка на челото ,имам и два с прави чела които ползвам да заглаждам заготовките.