Разполага с много добра техника - металургичен микроскоп и роботизирано тестване на остротата. Съответно статиите му са супер добре обосновани. С тази машинка тества (реже хартията прилагайки контролирано усилие и т.н.): https://www.youtube.com/watch?v=E40Y8MheAu0
Мисълта ми беше конкретно за тази статия Maximizing Edge Retention – What CATRA Reveals about the Optimum Edge
Оказва се, че най-сериозния фактор за едно стрие е не някаква супер-дупер стомана закалено до абсурдна твърдост, а ъгъла на заточване и дебелината на острието:

Тук са събрани факторите влияещи на запазването на остротата и тяхното относително влияние. Изобщо не съответстват на моите досегашни представи, но това са фактите:So if the edge angle of a 154CM knife is reduced from 30° to 20° then it can match or exceed a steel with 75% greater wear resistance.
Така, че ако ъгъла на острие на нож от 154CM се намали от 30° до 20° тогава може да достигне и надмине стомана със 75% по-добра износоустойчивост.

От ляво на дясно:
- ъгъл на заточване
- твърдост
- дебелина на острието
- прилагане на Cryo
- колко фини камъни са използвани за финиша на заточването
- прахова версия срещу стандартна версия на една и съща стомана
Като цяло реших да публикувам това, защото винаги съм се чудел как може японските майстори да са толкова консервативни в избора си на стомана VG-10, SG-2 и супер рядко HAP-40 и ZDP-189 (ръждясващите не ги коментирам, защото там ситуацията е малко по-различна). Ами явно приоритетите са съвсем други - да се постигне максимално тънко и относително здраво острие. Не знам дали това е радостно заключение или не - но явно майсторството е на преден план, а не стоманата. До сега, като избирах нож винаги единствено гледах стоманите и твърдост на закаляване (ядосвах се, ако сайта не предлага филтър), но явно много по-важно е острието да е изработено тънко и здраво, което очевидно не зависи само от стоманата, а и от преценката и възможностите на майстора.