Мнение
от kalinux » 17 Яну 2021, 13:31
Оцветяването е по-трудно от самата стабилизация, особено както искаш да са ярки цветовете.
Всякакви байцове ще почнат да се изпаряват под вакуум, ще влязат в помпата и ще я съсипят след време.
За дебита Данаеца ти е обяснил, но е елементарно да се сетиш. Това ме навежда на мисълта, че нямаш никаква представа от нещата или те мързи да четеш.
Цвета на байца се комбинира с цвета на дървото, за да се получи крайния цвят. Но и това е много близко до акъла. Като гледам какъв материал си приготвил, още от сега ти гарантирам пълен провал.
В общи линии съветите ми са такива. Първо много четене и гледане и отсяване на плявата в ютуб. При толкова много информация на хиляди места, е престъпление да не познаваш основни неща. Второ, остави само светлите видове дървесина. Някои видове много трудно се оцветяват, ще го научиш от опит. Някои дървета имат бяла основа, други жълтеникава, ще го научиш от опит. Ползвай само концентрирани байцове. Колко концентрирани пак от опит ще го разбереш, но обикновено трябва да изглеждат все едно са черни от концентрация. След всеки цикъл на помпата измивай я и сменяй маслото. Не бързай с процесите по вакуумиране и налягане. Времето е много повече отколкото предполагаш. Ще го научиш от опит. Още повече, че ще оцветявш дъсчици, които ще са в надлъжна структура, а това изисква повече време от напречения разрез.
Аз бих пробвал и варене в байцове. Не съм го тествал, но мисля че ще стане.
За размерите, които ще искаш да оцветяваш, се приготви по някокло литра концентрат от цвят като за начало. С малко няма да минеш. Виж първо в какъв съд ще държиш летвичките, напълни го с вода и сметни. Над летвичките трябва да имаш много излишен байц, защото ще го смукнат. Може би и камерата пусни по-висока за всеки случай.
Не е зле и да се представиш кой си и какво ще правиш и дали случайно вече не се знаем по ФБ.