Отскоро се занимавам с ножарство, така че моля за разбиране, ако кажа някоя глупост.

В момента правя дръжки и имам нужда от малко помощ за това как точно да разпробия дупка за танга на острие в дървено трупче.
Първо, трупчетата, които се продават по магазините много рядко са с идеално перпендикулярни страни, така че засега това, което правя е след като купя едно трупче на циркуляр резвам съвсем малка част от всяка от двете малки основи (откъм острието и петата), така че да знам, че те са перпендикулярни на дългите страни и че са успоредни една на друга. Успоредността ми е нужна, защото разпробивам с бормашина на стойка и като сложа трупчето на едната от малките основи на стойката на бормашината, искам да знам, че съм перпендикулярен на другата малката основа и успореден на дългите страни на трупчето.
Следващата стъпка е да пробия отвора за танга. Идеята ми е да пробия 2 или 3 дупки с дебелина 4 мм. и да изпиля дървото между тях. Да, ама практиката ми досега показва, че и най-малкото отклонение при пробиването от това да вървя успореднона дългите страни на трупчето води до това, че като вкарам острието седи на криво спрямо трупчето (я спрямо широките дълги страни, я спрямо тесните). А аз не искам да се стига до там, че да трябва да оправям това чрез шкурене. Целта ми е като вкарам острието в трупчето като го погледна от всяка от двете страни (широка, тясна), острието да е на 100% успоредно на дългите страни на трупчето. Друг проблем, който срещам е, че дори и да пробия дупките сравнително успоредни, после е много голяма вероятността по време на пиленето при съединяването им да разширя отвора в долната му част, напасвайки мястото за острието, което пак да доведе до това, че острието няма да успоредно на трупчето.
Има ли нещо, което пропускам или е просто въпрос на старание/опит и трябва просто да се действа много внимателно. Тъй като бургиите за дърво много често ми се чупеха (като стигна някъде на 4-5см. навътре в трупчето), почнах с бургии за желязо, но не ми помогна много. Другата идея, която ми дойда е да си търся фреза, така че да не трябва да пиля между двете дупки, ами директно да ги свържа.
Моля, споределете как вие го правите. Благодаря ви.