Заваряване на стомани.
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
- RAZORBLADE
- Обратна връзка:
Заваряване на стомани.
Я кажете как се държи форумното D2 при заварка? Трябва ли награване с горелка преди електрожена?
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........
http://nikovknives.com/

http://nikovknives.com/

Re: Заваряване на стомани.
Аз го заварявям с СО2 с обикновенна тел 0.8, или с нераждаема 0.8.Като към него съм заварявал и лагерна стомана.
За сега съм нямал проблем.А с електрожен би трябвало с неръждаеми електроди да нямаш проблеми.Така съм заварявал 65Г и досега не е поддало.
За сега съм нямал проблем.А с електрожен би трябвало с неръждаеми електроди да нямаш проблеми.Така съм заварявал 65Г и досега не е поддало.
Аз заварявам само на аргон с твърдосплавна тел. Досега нямам счупена заварка.
Aз заварявам с ОК 61.30 на ЕSAB.
Имам и други разни,но тези вършат добра работа.Ползвам ги дори за ръждаеми неща и чугун (не на всеки става).
Имам и други разни,но тези вършат добра работа.Ползвам ги дори за ръждаеми неща и чугун (не на всеки става).
Ако заваряваш шпилки наи добре е с бронз,или сребърен припои. За гардове ползвам ОК 63-30 ф1,6мм.Имам два аргонови апарата,с това си вадя хляба,но при заварка на аргон съм имал случаи на пукнатини в зоната на термично влияние- на 8-10 мм от шева. 

Ако го нагрееш няма да сбъркаш.RAZORBLADE написа:Я кажете как се държи форумното D2 при заварка? Трябва ли награване с горелка преди електрожена?
Иначе колегата "asenvr" е прав
при аргон се наблюдават пукнатини в зоната на термично влияние и то точно след ръба на електродъговото разтопяване на метала, ако го нагреш добре ще избегнеш пукнатините.
Ако е с електрожен ще се въздържа от коментар, не ми е силата, не рядко ми се е случвало да прихлупвам шевове и да вкарвам нагар в самия шев .. и натам е ясно

Иначе чичо Митко - майстора, който ме учеше, викаше "капка тон държи"

mrspasov
-
При заваряване на такива стомани предварителният подгрев е повече от желателен, а за да се избегнат напукванията е важно след приключване на заварката детайлът да изстива бавно, за целта е най добре да се увие в някаква изолационна вата или предварително подгрят пясък, точно бързото изстиване води до напукването. Успех на всички 

Колега, да споделиш има ли някакви тънкости със заваряването на 65г с СО, че имам достъп до такова, но не съм ползвал все още, а мисля да го ползвам за благотворителния конкурсpoison25 написа:Аз го заварявям с СО2 с обикновенна тел 0.8, или с нераждаема 0.8.Като към него съм заварявал и лагерна стомана.

НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.
Да това също го пропуснах,няма как да загреем целия детайл,защото вече е закален например.Затова практикувам така,удрям по един тънък шев (колкото е възможно),получава се някоя пукнатинка,след това повтарям отново,може и след прешлайфане,за да не се удебелява.stratofortes написа:При заваряване на такива стомани предварителният подгрев е повече от желателен, а за да се избегнат напукванията е важно след приключване на заварката детайлът да изстива бавно, за целта е най добре да се увие в някаква изолационна вата или предварително подгрят пясък, точно бързото изстиване води до напукването. Успех на всички
Tе това е:
https://picasaweb.google.com/1117048747 ... 6139243074
На следващата се вижда и заварката.Хубаво почистване от ръждата,че мойто е малко слабо и ръждата го бърка ,скосяване на краищата, и реголиране на скоростта на подаване на тела ,иначе над 2 мм го държа на максимум.
Брадвето се използва всеки ден (къща с локално парно) и за сега не съм забелязал пукнатини.
https://picasaweb.google.com/1117048747 ... 6139243074
На следващата се вижда и заварката.Хубаво почистване от ръждата,че мойто е малко слабо и ръждата го бърка ,скосяване на краищата, и реголиране на скоростта на подаване на тела ,иначе над 2 мм го държа на максимум.
Брадвето се използва всеки ден (къща с локално парно) и за сега не съм забелязал пукнатини.