Твърдости.

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
kova4ev
Мнения: 1237
Регистриран на: 07 Авг 2009, 13:16

Re: Твърдости.

#181 Мнение от kova4ev » 16 Апр 2015, 11:13

tinko написа:Ножарството не е наука, а е занаят.
Много вярно е това, затова и си позволих подобно мнение по назад. Колкото до трите тайни на ножарстворо, уви, не знам ни една. Освен това ми подсказаха, че не били три, ами девет.
Лично аз понаучих едно-друго и от двама ви в тази дискусия. Е, наученото не е свързано с немския правопис :), но все пак съм доволен.

Милен
Мнения: 514
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Твърдости.

#182 Мнение от Милен » 16 Апр 2015, 11:34

Наистина инструментите, които се изработват от к390 работят на много по-големи натоварвания от един нож, но не трябва да се пропуска и другия факт - техните работни сечения са също в пъти по-големи от РР на ножа, а работния ъгъл е 90 градуса, а не 30...

Мартин отговори достатъчно изчерпателно от инженерна гледна точка как стоят нещата. Австриецът е потвърдил в общи линии казаното от него, като е посочил, че 65 е технически максимум на тази стомана, както и това, че тази стомана изисква прецизност на ТО. На мен лично ми се изясниха доста неща - например защо според него е нецелесъобразно да се напряга допълнително кристалната решетка на материала на тази конкретна стомана, за разлика от други с по-малко въглерод, както и въздействието на високата температура при закаляването.

Иначе личните дрязги не са интересни, бих казал. Аз не бих упреквал Сейко, че е искал такава ТО, нито Тинко, че я е направил, нито пък Мартин, че не я одобрява. Можем само да се съгласяваме или да не се съгласяваме с мненията, като понякога самото несъгласие погрешно се възприема като обидно, но ако се каже докато двама трима беседват на маса с бира в ръка, никога няма да се възприеме така. Просто интернет общуването има вроден огромен недостатък, който винаги трябва да се взима предвид, за да не се създава излишно напрежение и в без това гадния понякога живот. Форумът трябва да служи за разтуха и забавление.

Да попитам - дали има и други ножари или ножарски фирми, които изработват ножове от К390, закалени над 64 единици и ако има такива каква е тяхната геометрия в сравнение с тези, закалени на да речем 61? Моля някой ако е чел нещо из чужбинските форуми да го сподели.

Аватар
tinko
Мнения: 2868
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Твърдости.

#183 Мнение от tinko » 16 Апр 2015, 12:04

Аз съм срещал друг чужд ножоправец да калява на 65 из нета.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Твърдости.

#184 Мнение от M.G » 16 Апр 2015, 12:10

Към Милен *THUMBS UP* Затова и казах и да не ни вярвате,а да четете самостоятелно,т.е да търсите информация която е ограмотяваща.С един колега вчера точно това коментирахме че количествените натрупвания на познания водят до качествени изменения в разбирането.Както ни казваха като деца че книгата е прозорец към света/голяма истина!/.Четете за да сте наясно и постовете и писмата и колкото може повече различни източници и книги.Защото България е на този хал сега защото на 9 септември си е избила интелигенцията и овчаря ставаше генерал.И стругаря получаваше 3 пъти по голяма заплата от инженера,как да го уважава.Тракториста повече от лекаря,същата работа.Простотията се насърчаваше централно.За разлика от Германия където е било винаги обратно.Затова и Германия е това което е,а ние живеем в това което сме допуснали да се превърне България.
А образованието,интелекта ,грамотността вървят и със съответното добро възпитание и се предават от поколение на поколение,дядо ми е завършил висшето си образование в Германия,а прадядо ми в Чехия.Явно затова и съм различен.Затова и смятам темата за приключена.
А за казаното от Тинко и Джигита в последните мнения вие преценете сами дали са прави.

Ограмотявайте се зада имате ясна представа за нещата и да не ви пързалят. *DRINK*

Аватар
gandalf
Мнения: 1275
Регистриран на: 28 Фев 2012, 15:38
Местоположение: Варна

Re: Твърдости.

#185 Мнение от gandalf » 17 Апр 2015, 16:53

Тъй като на празна плевня покрив не й трябва, не нося шапка. Но ако носех, бих я свалил на хора като Марто. Споделянето на знания и опит без да очакваш нещо в замяна е присъщо на малко по-различен от обичайния тип хора. Особено в нашите комерсиални ,така да се каже, дни. Според Дейвид Атънбъро именно този особен начин на предаване на знанията (не информацията, а именно знанията) ни различава от роднините в клетки с латински имена отпред.
Във форума публикуват много хора с различни знания и умения. Какво по-хубаво от майсторски умения, подплатени със знания? Нешлифованите минерали са си красиви, но защо тогава ги шлифоват? Защото могат да са и по-красиви, а много от тях след шлифоването си доразвиват свойствата. Тук се предлага, образно казано, безплатно шлифоване (е, не съвсем безплатно – иска се време, желание, уважение… - поне на майсторите това трябва да им е ясно).

Малко по-надолу от настоящото словоблудство ще видите обещаните от Марто схеми и обяснения. Някак се върнах на лекционните банки (по-предните в залата – повече изтрити, по-задните – повече мръсни :D) като за лекция, след която си тръгваш доволен, че или си научил нещо ново, или са се потвърдили разни твои си знания. Сканингите – за вас, оригиналите – за мен :P ; Марто *DRINK*


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
pedo mellon a minno

asenvr
Мнения: 361
Регистриран на: 18 Мар 2009, 22:27

Re: Твърдости.

#186 Мнение от asenvr » 17 Апр 2015, 18:05

*THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *DRINK*

Аватар
ifoo
Мнения: 1501
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:13
Местоположение: Бургас

Re: Твърдости.

#187 Мнение от ifoo » 17 Апр 2015, 18:06

Много благодаря Марто за информацията. *THUMBS UP*
Усещам как леееекичко започва да ми се отваря едното око. Какво ли ще е ако отворя широко и двете???!!!
Хубаво е и това че си засегнал въпроса дали е занаят ножарството или наука. Щях да пиша, но темата е за Твърдости и затова се въздържах.

Nota bene: Още веднъж благодаря!
*DRINK*
Изделия от кожа. Камшици, бижута, калъфи, аксесоари...

Какво виждаш се определя от това колко знаеш.

Аватар
нешо
Мнения: 571
Регистриран на: 01 Май 2009, 09:05
Местоположение: Варна

Re: Твърдости.

#188 Мнение от нешо » 17 Апр 2015, 21:13

Аз си мисля, че този дебат не трябваше да бъде между Тинко и Мартин! Защото, ако трябва да цитирам Гого, тези Хора ги виждам от една и съща страна на барикадата!

Аватар
tinko
Мнения: 2868
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Твърдости.

#189 Мнение от tinko » 17 Апр 2015, 22:00

tinko написа:Абе май говорим за едно и също но не се разбираме. Високата твърдост не е проблем, проблем е крехкоста, но ако е достатъчно яка за да си върши острието работата какво ни бърка, че е крехко. То крехко, колко да е крехко да се огъва без поражения, да се огъва с поражения ама да не се чупи или да се чупи но пък при по големи натоварвания от колкото са необходими за огъване с или без поражения. После всичките тия изисквания важат за всички изделия от тази стомана, за всички ножове, за някои ножове но не за всички или не важат за ножове. Кой или кои ще го кажат това или е до голяма степен е субективно за всеки ползвател на нохове.
Металознанието е основата и там са един вид законите, но нещата са и обобщени а не конкретно за ножове и не са класифицирани за конкретни типове остриета от конкретна стомана с конкретна термообработка. Даташиита не трябва да е универсален и да се следва сляпо а да е основополагащ и да се тълкува и надгражда за конрерното острие и това как ще се ползва ножа.

Да се цитирам нескромно и да хвърлим всичко зад гърба си.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

M.G
Мнения: 1004
Регистриран на: 23 Апр 2014, 21:05
Местоположение: Варна

Re: Твърдости.

#190 Мнение от M.G » 17 Апр 2015, 22:39

нешо написа:Аз си мисля, че този дебат не трябваше да бъде между Тинко и Мартин! Защото, ако трябва да цитирам Гого, тези Хора ги виждам от една и съща страна на барикадата!
Е това наистина не го разбрах?

gogotattoo
Мнения: 2325
Регистриран на: 09 Сеп 2008, 17:36
Местоположение: София

Re: Твърдости.

#191 Мнение от gogotattoo » 17 Апр 2015, 22:44

Нешо, и аз не разбрах нещо - не съм писал в тази тема.
Primum vivere, deinde philosophari.Изображение

Аватар
Bradley
Мнения: 2886
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Твърдости.

#192 Мнение от Bradley » 18 Апр 2015, 00:04

tinko написа:Ножарството не е наука а е занаят.
Тук не съм съгласен, колкото и да уважавам Майстор Тинко и труда му.

Ножартсвото трябва да се разглежда като комбинация на наука и занаят - нАучната част се грижи за качеството на изделието в ролята му на инструмент, а занаятат за есетитическите достойнства на изделието.

Аватар
tinko
Мнения: 2868
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Твърдости.

#193 Мнение от tinko » 18 Апр 2015, 01:33

Брадли мисля, че не си прочел целия мой пост от предната страница: http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php ... 65#p146617 а си прочел само цитата на Ковачев.

Относно комерсиалноста - Антон ще потвърди, че като правеше първия нож от К390 аз настоявях друг да го прави а за втория му предложих как да стане на възможно най ниска цена.

Милене за ъглите - определящо е материала който ще се реже. Секач за желязо около 60 градуса, шабър под 60 градуса, длето за дърво и нож за ренде около 30 градуса, рендето среща и чепове, нож в печатарската промишленост не съм сигурен но пак ще е 30, ловен нож пак около 30 градуса всичките могат да се направят от една и съща стомана. Като ножа е по натоварен от секача и рендето защо не ги правят на по малко градуси, или защо не секат с ножа желязо /не че не се случва /?
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Аватар
нешо
Мнения: 571
Регистриран на: 01 Май 2009, 09:05
Местоположение: Варна

Re: Твърдости.

#194 Мнение от нешо » 18 Апр 2015, 08:25

Гого, това е една твоя мисъл от едни отминали времена...

S.T
Мнения: 1699
Регистриран на: 15 Сеп 2011, 14:06
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Твърдости.

#195 Мнение от S.T » 18 Апр 2015, 10:54

нешо написа:Гого, това е една твоя мисъл от едни отминали времена...
Това вече е най голямото признание и уважение за един майстор.

пп.Никито ко ша прай ся.
IN VINO VERITAS

Публикувай отговор