Екологичен нож с кания

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
Аватар
kniveslab
Мнения: 62
Регистриран на: 30 Мар 2015, 14:09
Местоположение: София, Благоевград, Стара Загора

Re: Екологичен нож с кания

#31 Мнение от kniveslab » 22 Юни 2015, 12:56

Събрахме се ловците и си викам що не взема да пусна на тест ловния ми нож с острие ламинат MORA 310, буренце дръжка от сух ясен импрегнирана само с горещо ленено масло без гард за пръстите, дървена японска кания от суха виетнамска акация импрегнирана с горещо ленено масло, а от вътре с пчелен восък разтворен в течен парафин и острие обмазано с вазелин. Теста беше обичаен за ловците: две животни, дране, разфасоване, отделяне на месо от кост, рязане на салата за домашна ракия и дялане на дръжка финка за бъдещ нож от суха твърда дървесина. Оказа се, че колега с чуждоземен северен нож с висока твърдост на дебелото острие няма как да го задочи в гората..., красивата полимерната дръжка от стабилизирана дървесина се хлъзга в ръката и не е удобен за работа с мазна и мокра ръка. С дебело и тъпо острие салата за ракията неможеш да си направиш. Дървената дръжка има добро сцепление с дланта и не се хлъзга, формата бъчонка дава възможност финно да се работи с острието, MORA 310 е бръснещо заточено фабрично острие и лесно се поддържа с камък... Японската дървена кания е практична, универсална и здрава. Тази смесица от два стила използващи основно екологични материали: импрегниранирана дървесина, кожа, камък, ленено масло, 100% вазелин, пчелен восък, пречистен парафин и подходящо острие (стомана, твърдост и дизайн) се оказаха полезни в гората за изпълнение на конкретните поставени задачи. Та отново: едно е око да види, а друго е ръка да пипне.

Публикувай отговор