Страница 1 от 3

Екологичен нож с кания

Публикувано на: 15 Апр 2015, 19:05
от kniveslab
Понеже съм химик и като гледам колко химия има в изработеното крайно изделие нож с кания реших да пусна тази тема за обсъждане. Ножа е за гледане и за използване. Когато го гледаме както това правим с картините е доста безобиден, но започнем ли да го използваме интензивно по предназначение нещата стоят по друг начин. Нож в кухнята за приготвяне на храна пълен с химикали и с твърдост на острието да реже емайла на чинията... Нож китайски на който полимерната дръжка се разпада в ръката след няколко месеца употреба и химията на острието е не известна. Вечен нож с дръжка от канцерогенна епоксидна смола и всевъзможни осветители - био не разградим нож с годините. Нож в дръжката на който има Pb от използвания пропой, а защо не и Cd. Дървесина обработена с канцерогенни водоразтворими неорганични соли за получаване на визуален ефект и след това интензивна работа на ръката с тази дръжка. За кожените кании същите проблеми. Без химия не става, но къде е границата която минаваме за да постигнем конкретния желан от нас ефект в крайното изделие нож с кания?

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 15 Апр 2015, 19:15
от gandalf
Темата е жестока!!! Благодаря за това!

Един поглед назад в историята на технологията може спокойно да отпрати до момента, в който са използвани нерафинирани, необогатени и не пречистени материали (е, поне без съвременните агресивни, макар и по-съвършени, методи), естествени полимери и композити и стомана. Т.е. едно подражание на стара технология доволно може да ни доближи до една такава граница, за която споменаваш.

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 15 Апр 2015, 20:59
от RAZORBLADE
Добива на стомани може също да ни даде неприятни влияния. Имаше слух за стомани, добивани от рециклирани материали от АЕЦ. Гледаш го нож като нож, а свети в тъмното....

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 15 Апр 2015, 21:11
от Wolven path forge
Няма проблем ножа да свети в тъмното - тъкмо ще го намираш по-лесно. Номерът е ти да не светнеш, че тогава става тъпо.... :P

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 15 Апр 2015, 21:15
от ангел иванов
Ами...не на китайщината?

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 15 Апр 2015, 21:53
от kalinux
Тук е хубаво да се пише конкретно а не по принцип. Конктретно акрилните смоли за стабилизация са толкова вредни, колкото и вашите изкуствени зъби. Фосфоресцентните пигненти не са на фосфорна основа а от редко-земни метали. Неорганичните метални соли (разбирай железен нитрат) влизат в реакция с танина на дървото за получаване на визуални ефекти и са също толкова вредни, колкото едно дърво забравено в блатото за много (хиляди) години. Байцовете за дърво са по-малко вредни от боите за яйца, които излапахте по Великден. А в комбинация със смолата абсолютно пасивни. Растително дъбените кожи се дъбят с растителни танини и се покриват с восък. Епоксидната смола е вредна, но колко е площта на допир с нея в една дръжка? В сребърния припой може да има Кадмий, но припоят обикновено държи щифтове от вътрешната страна на дръжката.

Отровите, които лапате в едно купешко пиле или дишате в центъра на София са далеч по-притеснителни от работата ви с един "отровен" нож.

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 08:26
от Agarvaen
Хубава е темата, ама подкрепям kalinux. Ако искаме баш-баш естествен нож, можем да си ползваме преспокойно кремък, кокал, смола и сухожилие :D

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 09:44
от kniveslab
"Ножа да свети в тъмното" - тритиева ампула вградена в мерника на GLOCK 17 SET. Иначе търси загубен нож в тъмното с магнит...
Конкретните неща са свързани с инструментални методи за анализ. ТО на стомани, ецвания на острието - химия на повърхността (химични елементи, % съдържание, химични съединения) изследва се с XPS (фотоелектронна спектроскопия) и други скъпи методи. Когато се купуват химикали има едни обозначения на етикета и там е посочено въздействието върху човека. Има една крива свързана с концентрацията на веществото и неговото биологично въздействие. Има и един "Цикъл на живот на материалите", но няма смисъл да навлизаме толкова научно в материята. Материалите от които е направена дръжката-трупче не са безобидни като почне стъргането на трупчето и всичко потъне в фин прах в едно затворено помещение. Проучване историята на конкретен нож е важен етап от неговото създаване и изработката му в момента е свързана с използване на съвременни материали които са липсвали в миналото. Това е предизвикателство към нас да познаваме съвременното материалознанието, но такива като kalinux са малко.

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 10:47
от sa4mo
kniveslab написа:Понеже съм химик и ... Нож в дръжката на който има Pb от използвания пропой, а защо не и Cd.
...за другите материали, дето си ги изредил в поста си, не мога да твърдя нищо, щото не съм специалист, но за тези два метала ще се "изходя", щото имам личен опит - оловото може да бъде в състава САМО на мек/калаено-оловен/ припой,който пък отдавна няма място в направата на съвременни ножове, поне на качествени заводски, пък и на ръчно изработени - аз поне никога не съм ползвал такъв припой в мой нож. Кадмия пък е в състава на средно- и твърди припои,които /аз поне/ ползвам /е,ползвах,щото от нова година не съм барнал нож/ широко в ножоправенето - само че като химик би трябвало да знаеш, че отровни и канцерогенни са парите и съединенията му, а металната му форма е абсолютно безвредна.Не забравяйте, че и най-простите /т.нар."черни"/ зъболекарски пломби, дето ги носим в устата си десетки години са от калаено-оловен прах, размесен с ЖИВАК!!! - лично съм забърквал на полковия ни зъболекар,като се мъчех да се скатая в казармата :D ..само че таз амалгама след като стегне в зъба, си остава инертна..та така с металите Pb и Cd, със здраве!

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 13:45
от Hadean
Колега Kniveslab като химик , несъмнено знаете колко обширна е подобно тема . Втория пост обаче .... , сякаш казвате да не се интересуваме от , микроелементи , макроелементи , минерали и метаболитни процеси ? Може би имате впредвид LD50 , LD100 , но като химик знаете че има голямо значение аморфната форма на дадено вещество и дали е попаднало в организма по апиментарен , дермален или инхалативен път . Като химик несъмнено сте срещали често Dosis sola facit venenum, и знаете истинското значение на тази сентенция . Мисля че ако конкретизирате до известна степен , мислите си по тази тема , ще бъде полезно за тези от нас ,който не сме професионални химици .

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 14:06
от Тошко
Леееко да мина само около темата.
Веднъж,преди около година,ми донесоха 3 ножа за заточване от кухнята на една детска градина.
Донесе ми ги готвачката.
Ножовете бяха с дървени полуразпаднали се дръжки,на които беше навит изолирбанд за да не се разпаднат тотално.Изпуших цигара преди да ги заточа и се позамислих.То нямаше много за мислене де и на другият ден отидох и купих 3 ножа с пластмасови дръжки,Терна(нека не се смята за реклама) а старите директно в коша.
Те фабрично си бяха незаточени и с един ъгъл на режещият ръб,който нямаше как да реже.
Заточих ги и ги занесох на директорката на детската градина,не на готвачката и малко си поговорихме.
Обичайната Българска работа при разговора.Нямаме средства и т.н.
Така и не ми обърнаха внимание че искам да им кажа че хранят деца и е недопустимо да се приготвя храна с такива ножове.
Просто ми казаха "едно време като бяха дървени да не сме умрели"
Нямах какво друго да кажа и си отидох.
След време пак ми донесоха ножовете за заточване без дума да обелят,но като си ги взеха явно поне малко са помислили.Казаха само едно "прав си така трябва да е'

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 14:42
от gandalf
И тук мненията тръгнаха в очаквана посока.
В крайна сметка горна граница няма. Ако някой иска действително природосъобразен нож, то вероятно всяка технологична стъпка трябва да се планира, изпълни, анализира и промени до степен, в която ще отразява критериите, които сме си заложили. Като сложим в сметката и споменатия жизнен цикъл на материалите (без да хитруваме), ще излезе, че на практика 100 % природосъобразен нож е невъзможно да се получи. Същината на всяко едно производство е превръщането на суровините в изделия (готови или полуготови), което означава "вземане" от природата и "връщане" само на (изгубена) енергия и отпадъци.
Да не говорим, че материалите и изискванията към тях се променят непрекъснато. Приемани навремето неща сега не се приемат (немалко време са съжителствали ножове от неръждаеми и въглеродни стомани и е ясно кой печели накрая заради хигиената).
А примерът с ножовете от детската градина е много добър, но касае повече безопасност и не толкова екология (в популярния смисъл, иначе всеки знае какво представлява тази наука). Масово не се разбират, пък и трудно се спазват изискванията на HACCP-планове и инструкции, защото те така са и писани. Но това е друга тема.

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 16:26
от янко
kalinux написа:Тук е хубаво да се пише конкретно а не по принцип. Конктретно акрилните смоли за стабилизация са толкова вредни, колкото и вашите изкуствени зъби. Фосфоресцентните пигненти не са на фосфорна основа а от редко-земни метали. Неорганичните метални соли (разбирай железен нитрат) влизат в реакция с танина на дървото за получаване на визуални ефекти и са също толкова вредни, колкото едно дърво забравено в блатото за много (хиляди) години. Байцовете за дърво са по-малко вредни от боите за яйца, които излапахте по Великден. А в комбинация със смолата абсолютно пасивни. Растително дъбените кожи се дъбят с растителни танини и се покриват с восък. Епоксидната смола е вредна, но колко е площта на допир с нея в една дръжка? В сребърния припой може да има Кадмий, но припоят обикновено държи щифтове от вътрешната страна на дръжката.

Отровите, които лапате в едно купешко пиле или дишате в центъра на София са далеч по-притеснителни от работата ви с един "отровен" нож.
Много правелно. От богатата информация губим чувството за правелност .
Ножа и иглата са едни от най старите сечива в историята и пак ще ги има, вредноста му е ако заколиш някого .

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 16:57
от danaec
Не е ли по добре да се замислите кво ядете :D , ножа е последна грижа.

Re: Екологичен нож с кания

Публикувано на: 16 Апр 2015, 17:07
от Djigit
Темата е интересна и има потенциал да се научат интересни неща от нея. Но и Данаеца е много прав.