Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Georgad
Мнения: 149
Регистриран на: 24 Ное 2017, 15:53

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#241 Мнение от Georgad » 02 Фев 2018, 23:57

Ясене ти дето говориш за боклуци/качество,гласуване критерии и други подобни..
Кажи ти лично колко ножа пусна в дюкяна миналата година?Еи така да му повдигнеш нивото на практика.Хората аджеба да видят и да сравнят.Маисторските твоите с откровените боклуци.Отде да дойде нивото?Или като гуро няквъв разчиташ на всички останали дето на пръсти се броят на едната ръка.

limonad13
Мнения: 533
Регистриран на: 26 Окт 2010, 21:02
Местоположение: Варна

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#242 Мнение от limonad13 » 03 Фев 2018, 02:55

Да кажа само познанствата и контактите които ми даде форумът са безценни.0рганизирането на пленера две поредни години е нещо прекрасно случващо се в нашата общноост. Утре повече умозаключеия от мен, защото може и да напиша някоя глупост в момента.

limonad13
Мнения: 533
Регистриран на: 26 Окт 2010, 21:02
Местоположение: Варна

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#243 Мнение от limonad13 » 03 Фев 2018, 03:08

Може ли да ми кажете кои неща се броят на едната ръка, защото моето мнение е друго. Кои работи не ви харесват и защо, какви са вашите критерии. Мина времето когато нещата бяха на ниво хоби, мисля си че сега тук се показват много повече професионални неща. Независимо нали става въпрос за техническат част на нещата или художествената. Мисля си че нещата тук минаха в друга граф не е хоби а професионални поръчкови къстъм изпълнения. То тогава и критериите биха били други.


mtn1.4116
Мнения: 38
Регистриран на: 04 Окт 2016, 04:09

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#245 Мнение от mtn1.4116 » 03 Фев 2018, 11:02

Очевидно е, че съществува някакъв неосъзнат страх на "майстори" от нашествието на аматьорите. Интересно е да се замислим - когато се създаваше форума / а аз го следя от 2009г./ те вече "майстори" ли бяха?
Форумът е символ на представителната демокрация. Разхождал съм се из Римския Форум. Там няма табели: "Тук е само за патриции, а там само за плебеи". В едно общество има както скъпи ресторанти за богатите, така и евтини кръчми за бедните. Почнат ли нещата да зависят от решения на комисии... ]:->
Имаше едно общество с Черезвичайна Комисия / начело с другаря Феликс Едмундович Дзержински /и само евтини кръчми за бедните, но от това не излезе нищо добро.
Моля ръководството на форума да не прехвърля отговорността за даване на мандат за продажба в "майсторския дюкян" върху другите участници, защото е известно, че обществената отговорност води до масова безотговорност.
Уважаемо ръководство на форума, дайте шанс и на прохождащите, защото навярно посещаемостта силно ще намалее.
Е, тогава ще бъде един елитен форум с малко, но елитни участници, които продават елитни ножове на елитни господа.
А обявите за продажба на ножове ще бъдат подписвани не от някакви кодови имена, а с истинските имена: Майстор Иван, Майстор Божил, Майстор Еди Кой си и т. н. :P

Никола Димитров

Аватар
dido
Мнения: 2854
Регистриран на: 28 Май 2009, 22:47
Местоположение: yambol

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#246 Мнение от dido » 03 Фев 2018, 11:50

Надявах се да не пиша, но се стърпях. Работата заприлича на скеча във, които Тодор Колев обясняваше, че го обвиняват, че радваля нещо. Дето всъщност го няма, демек "интонационната среда. Та, какви дюкяни, какви майстори? Някой по-нагоре беше написал, че майстор е някой със свидетелство, прав е човека. Затова преди е имало такива и при събирането на такива, се дава свидетелство. С една дума, тези хора са били (свидетели) гарант на този за, който са свидетествували. И ако човека се издъни, за същия за който са си заложили името, се провалят те. И по тази причина, майстор не се е правил след една година. Отделно пък един форум не може да реши, кой е майстор и, кой не. Даже и ръста на продадените изделия не го определят. Клиентите от друга страна, също не могат. За това, дишайте си спокойно, работете си и отговаряйте си за вашите неща. Пък форума си е форум, днеска го има, утре не. Светът няма да се затрие. Сполай ви.

DrVeT
Мнения: 229
Регистриран на: 08 Мар 2011, 22:42
Местоположение: гр.Ямбол
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#247 Мнение от DrVeT » 03 Фев 2018, 12:11

Здравейте Колеги ,

И аз като Дидо мислех да не пиша , понеже след това трябва да се обяснявам какво съм искал да кажа , на кой съм го казал и какво всъщност е разбрал , но не издържах ...... . Този форум ми е дал много положителни емоции / само / . Този форум ме запозна с прекрасни хора / било форумно , било на живо по пленери и сбирки / . Този форум ми даде много знания . Въпроса " Кой е майстор , и има ли той почва у нас ? " се дава само от историята . Примери много .
Днес пиша , най-вече заради това , че трябва да се уважава администрацията на форума . Тези хора / оставам всичко друго настрана / губят най-ценното , а именно времето . Времето е единственото нещо , което не достига на хората . Не говоря за средства , нерви и т.н. Нека се уважаваме !!!

Поздрави !!!

Димитър Чапкънов

Аватар
tinko
Мнения: 2868
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#248 Мнение от tinko » 03 Фев 2018, 14:38

mtn1.4116 написа:Очевидно е, че съществува някакъв неосъзнат страх на "майстори" от нашествието на аматьорите.

Никола Димитров
Това е някаква фикс идея. То ако беше така "страхливите" нямаше да споделят и помагат.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#249 Мнение от RAZORBLADE » 03 Фев 2018, 16:32

Към Georgad : миналата година правих 45 ножа за бушкрафтърите и после изпаднах в безумни ремонти. Неща не показвам в Дюкяна, неща показвам във Вижте какво и как направих. Сещаш ли се? Ако искам да продам нещо, не го правя непременно тук. В дюкяна слагам неща Които съм направил за кеф, като прототип или ако някой се е отказал. Ако ми видиш темата във Вижте какво и как направих. ще видиш че си показвам нещата.

Към Никола Димитров mtn 1.4116
Това не е благотворителен форум за социално слаби ножари, та да даваме на който решил да продаде нож да го шляпне в дюкяна. Идеята е да има отправна точка за тези, които започват сега. Проблема идва, когато са решили, че са вече достатъчно добри, за да продават, а всъщност не са. Страх от нови ножари няма, внушаваш си. Има непоносимост към отношението към труда на останалите, които вече са се доказали с качество, дизаин, вид. Поне аз я имам. Ако се чувстваш по някакъв начин дискриминиран, не мога да ти помогна. Този спор никога няма да секне. Винаги ще има такива, които се чувстват ощетени и дискриминирани. Същите няма да искат да бъдат оценявани, обсъждани и окачествявани, защото така ги устройва. И Митко отначало си мислеше, че ни е страх от неговата майстория. :) Не е това. Клиентите от един майстор няма да ги отнемеш. Името му също. Времето и опита определят в повечето случаи това дали ножовете на един ножоправец са добри или не. Може лесно да се различи нож от опитен ножоправец от такъв на неопитен. Идеята на форума е да си свериш майсторията с другите, не да въртиш търговийка.

Докато не погледнете на тая идея с гласуването и обсъждането с по-положителен поглед, то форума вече е изгубил смисъла си. Именно обсъждане и гласуване са от основните функци на форумната концепция. Мен не ме е страх като постна снимка на мой нож да бъда критикуван и обсъждан. Ако мнозинството гласуват, че ножовете ми не стават, аз сам ще си изтрия темата от Дюкяна.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
webe
Мнения: 943
Регистриран на: 15 Окт 2010, 16:57
Местоположение: около Бургас

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#250 Мнение от webe » 03 Фев 2018, 18:41

RAZORBLADE написа:Към Georgad : миналата година правих 45 ножа за бушкрафтърите и после изпаднах в безумни ремонти. Неща не показвам в Дюкяна, неща показвам във Вижте какво и как направих. Сещаш ли се? Ако искам да продам нещо, не го правя непременно тук. В дюкяна слагам неща Които съм направил за кеф, като прототип или ако някой се е отказал. Ако ми видиш темата във Вижте какво и как направих. ще видиш че си показвам нещата.

Към Никола Димитров mtn 1.4116
Това не е благотворителен форум за социално слаби ножари, та да даваме на който решил да продаде нож да го шляпне в дюкяна. Идеята е да има отправна точка за тези, които започват сега. Проблема идва, когато са решили, че са вече достатъчно добри, за да продават, а всъщност не са. Страх от нови ножари няма, внушаваш си. Има непоносимост към отношението към труда на останалите, които вече са се доказали с качество, дизаин, вид. Поне аз я имам. Ако се чувстваш по някакъв начин дискриминиран, не мога да ти помогна. Този спор никога няма да секне. Винаги ще има такива, които се чувстват ощетени и дискриминирани. Същите няма да искат да бъдат оценявани, обсъждани и окачествявани, защото така ги устройва. И Митко отначало си мислеше, че ни е страх от неговата майстория. :) Не е това. Клиентите от един майстор няма да ги отнемеш. Името му също. Времето и опита определят в повечето случаи това дали ножовете на един ножоправец са добри или не. Може лесно да се различи нож от опитен ножоправец от такъв на неопитен. Идеята на форума е да си свериш майсторията с другите, не да въртиш търговийка.

Докато не погледнете на тая идея с гласуването и обсъждането с по-положителен поглед, то форума вече е изгубил смисъла си. Именно обсъждане и гласуване са от основните функци на форумната концепция. Мен не ме е страх като постна снимка на мой нож да бъда критикуван и обсъждан. Ако мнозинството гласуват, че ножовете ми не стават, аз сам ще си изтрия темата от Дюкяна.

1во искам да кажа, че не съм майстор не се възприемам като такъв, правя ножове през свободното си време.Да разбирам ли, че ножовете ми не са това което трябва да бъдат и затова темата ми беше изтрита от майсторския дюкян.
По малко с любов !

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#251 Мнение от RAZORBLADE » 03 Фев 2018, 19:07

webe написа: 1во искам да кажа, че не съм майстор не се възприемам като такъв, правя ножове през свободното си време.Да разбирам ли, че ножовете ми не са това което трябва да бъдат и затова темата ми беше изтрита от майсторския дюкян.
viewtopic.php?f=10&t=5430 Имаш тема в която имаш неща за продажба. Вероятно преместена в Купува /Продава. В които си продавал и неща, които не са от тебе. Не знам какво и преди колко време е станало за да си извън дюкяна. Може и ти да си ме помолил, честно казано не помня. Съгласен ли си да подложиш нещата си на обсъждане и да предлагаш неща там? Имал си неща, които са невероятни и такива, които не бих купил.

Предлагам ви система, която може да проработи. Сега реагирате емоционално. Помислете си пак какво ви предлагам.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

mtn1.4116
Мнения: 38
Регистриран на: 04 Окт 2016, 04:09

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#252 Мнение от mtn1.4116 » 03 Фев 2018, 19:31

Уважаеми колеги, признавам се за виновен,
Тази тема е започната под друго име от Тинко. Надписът върху нея „за съдбата на форума“ е причината да има дискусия по този въпрос.
Ако проследим публикациите в темата, ще забележим, че до 13 стр. има публикации на 31.03.17, после 10.11.17, после още една на 10.11.17. Три за 9 месеца.
На 20.01.2018г. mtn1,4116 хвърля камък в блатато и до сега 65 публикации за 14 дни. Аз се чувствам удавлетворен. Целта ми беше да раздвижа умовете на обществото на ножоправците и мисля, че го постигнах. Ако не ми пукаше за този форум щях да си трая, ама ми пука. Аз от тук съм се учил и не искам той бавно да се заличава, а да се развива в крак с времето.
Благодаря на всички, не се сърдя на никой.
Моля, не коментирайте този пост, а по-важните неща.
С уважение
Никола Димитров

Аватар
webe
Мнения: 943
Регистриран на: 15 Окт 2010, 16:57
Местоположение: около Бургас

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#253 Мнение от webe » 03 Фев 2018, 19:43

RAZORBLADE написа:
webe написа: 1во искам да кажа, че не съм майстор не се възприемам като такъв, правя ножове през свободното си време.Да разбирам ли, че ножовете ми не са това което трябва да бъдат и затова темата ми беше изтрита от майсторския дюкян.
viewtopic.php?f=10&t=5430 Имаш тема в която имаш неща за продажба. Вероятно преместена в Купува /Продава. В които си продавал и неща, които не са от тебе. Не знам какво и преди колко време е станало за да си извън дюкяна. Може и ти да си ме помолил, честно казано не помня. Съгласен ли си да подложиш нещата си на обсъждане и да предлагаш неща там? Имал си неща, които са невероятни и такива, които не бих купил.

Предлагам ви система, която може да проработи. Сега реагирате емоционално. Помислете си пак какво ви предлагам.

В темата си съм продавал неща само създадени от мен,не съм те молил да я махаш, но не отговори на въпроса ми.
По малко с любов !

Georgad
Мнения: 149
Регистриран на: 24 Ное 2017, 15:53

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#254 Мнение от Georgad » 03 Фев 2018, 20:27

Що ми се струва,че Ясен му е иставал края?

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#255 Мнение от RAZORBLADE » 03 Фев 2018, 20:40

Georgad написа:Що ми се струва,че Ясен му е иставал края?
Ох, че ме заболя. Човек с 25 мнения ми говори за изтърван край. :D

Webe, да не мислите, че съм безгрешен. Може и да съм взел импулсивно решение. Може и да не съм одобрил нещата ти тогава. Да не мислите, че 24 часа в денонощието вися на компа и следя и преценявам всичко с кантара на Върховния съд? Ако считаш, че съм виновен пред тебе, така да бъде. Сърди се колкото щеш. Дразниш се, защото не си в Дюкяна, а други са? Нали продаваш в Купува/продава или не. Ти също не ми отговори на въпроса. Искаш ли да се обсъжда всеки твой нож, който отива в продажба или не?

Затова се опитвам да създам някаква схема, която да работи за себе си, с ваше участие. Ако искате да пробваме, да пробваме тогава, ако не, затривам дюкяна и нека да отворим големия железарски битак. Да не мислите, че не съм си го мислил. Така обаче ще е лесно и нищо няма да се промени. Ще стане по-зле. Още по-добре, да премахна целият търговски раздел. Да се забрани постването на цени и ще стане още по-добре за всички.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Публикувай отговор