Benchmade Onslaught AXIS Knife 741 (4.28" Satin)

Обща дискусия за фабрично произведени сгъваеми ножове, фирми, модели. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
radula
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Ное 2011, 22:27
Местоположение: Пловдив

Benchmade Onslaught AXIS Knife 741 (4.28" Satin)

#1 Мнение от radula » 06 Яну 2022, 16:57

Колеги, днес ще се опитам да ви представя един заслужаващ нашето внимание нож- Benchmade Onslaught 741. Лек трибют на един голям дизайнер- Боб Лум.
Изображение
Двама души от ножарската индустрия, при фолдърите специално, са ме заинтригували до степен такава, че да се опитам да имам всеки техен нож, независимо от цената и чакането през годините- Боб Лум и Майк Сноди. Колкото и диаметрално противоположни да са като натюрел и медийно присъствие, двамата по някакъв начин успяха да ми бръкнат в сърцето и да ме накарат да развържа кесията. За жалост единият от тях вече прави ножове на небесното войнство...
Няколко думи за Боб Лум. Без да ни подвежда фамилията Лум, Боб е роден през 1943 година като американец в град Астория, щата Орегон в доста заможно семейство. Родителите му са Джон У. Лум и Клара Вонг Лум. Цялата му фамилия е имала имоти по северозападното тихоокеанско крайбрежие, където е прекарвал ваканциите си, ходейки на лов и риболов. В тези си занятия младия тогава Боб е оценил нуждата от подходящ, практичен нож.
До трийстата си година Боб Лум е изучавал фотография в в г. Санта-Барбара, Калифорния. Калифорнийският Университет се числи към престижните и скъпи учебни заведения. Професията фотограф не се е превърнала в призвание на Боб, но е разкрила в него интуиция, усет към красивото, концепцията за хармония и сполучлива композиция, които впоследствие са му били полезни като дизайнер. На 31-годишна възраст (през 1976 г.) Боб Лъм започва да прави ножове професионално. Бях лаик, признава Боб Лум, припомняйки началото на кариерата си като производител на ножове. Въпреки това постоянното творческо търсене и развитие на технологиите бързо помагат на младия майстор да достигне професионалното ниво. За три години творческа работа той успява да достигне нивото на майстор и бива приет в Американската гилдия на майсторите. Той започва активно да популяризира работата си, да участва в изложби и форуми за ножове. Боб Лум действа като дизайнер на ножове и инженер-конструктор. Неговите ловни ножове, тактически, бойни ножове се превръщат в истински бестселъри. Печели награда след награда: Най-добър ловен нож на изложението в Южна Калифорния, 1999, Най-добър тактически нож на Contemporary Metal Works Expo и други. Боб Лум е първият на пазара на ножове в САЩ, който прави остриета в стила на модерно, американизирано танто. За повече от тридесет години творчество Боб Лум се превърща в истински гуру на „суровите“ мъжки ножове: ловни фиксирани ножове, тактически сгъваеми фолдъри и тактически фиксирани остриета. Името на майстора завинаги е придобило асоциация със сериозни ножове със специално предназначение. Но има и един любопитен момент в работата му: епизод от сътрудничество с компанията Gerber, за която Боб създава не ловен нож или „боец“ с острие танто, а малък нож с две остриета. Ножът Gentelmen Folder с две остриета не получава подходящо популяризиране и не разтърси с рецензиите на специализираните издания, но в същото време тази работа на Боб Лум го характеризира перфектно като универсален майстор, който може да се справи с всичко: от създаването на боен "лост" за работа до деликатна и елегантна работа - ножът Duble Take.
Боб Лум пуска няколко серии ножове под собствената си марка, създава редица дизайнерски работи в партньорство с различни фирми за ножове. През 1999 г. Лум участва в разработването на две линии висококачествени ножове за проекта на марката Seki-Cut. В резултат на това сътрудничество са създадени серията тактически сгъваеми ножове Encounter и линията от фиксирани ловни ножове (продавани под марката Hattori).
Боб Лум също си сътрудничи със Spyderco, разработвайки за тази марка вече легендарния Bob Lum Tanto и (малко по-късно) китайския модел.
Боб Лум посвети повече от 30 години от живота си на изработването на ножове. Той е сътрудничил с водещи компании за ножове като Benchmade и Spyderco и Японската асоциация на занаятчиите Seki Cutlery, която притежава марката Seki-Cut.
Майстор Лум смята дизайна на ножове за свой основен талант и непрекъснато подобрява дизайна на моделите. Той казва: "Ще направя всичко възможно да се гордееш с ножа, който притежаваш." Самият Боб Лум има с какво да се гордее: сред многото му постижения е авторството на острието "танто".
Майсторът е създал ефектни ножове BM 740 Dejavoo и BM 760 (Folding Tanto II) за Benchmade, със заключване Mono-Lock. Моделът BM 760 е последното произведение в кариерата на талантливия американски производител на ножове: през 2007 г. той почива, оставяйки след себе си богато наследство, запомнящи се произведения и разпознаваем стил от пръв поглед.
Боб Лум не е преследвал печалба, защото основното за него е било да създаде ножове с безупречно качество. Ето защо, дори за производството на колекционерски ножове, той се захващал много избирателно.
Боб Лум почива на 4 декември 2007 г. на 64-годишна възраст. В света на производителите на ножове това се превръща в голяма загуба. Masters Lum е оценен не само като професионалист от най-високо качество, но и като човек с широка душа и добро сърце.

Сега да се върнем на предмета на днешното ревю. Малко технически параметри:
- дължина отворен:9.63" /24,46 cм/
- дължина на острието:4.30" /10,92 cм/
- ширина на острието: 38 мм
- дебелина на острието:0.12" /3 мм/
- материал на острието: стомана 154CM
- твърдост:58-60 RC
- тип:Clip Point
- скосяване:Flat
- финиш:Satin
- острие:Plain
- дължина на дръжката:5.47" /13,89 cm/
- дебелина на дръжката: 17 мм.
- материал на дръжката: черна G-10
- линери:Stainless Steel, разпробити, олекотени с по пет дупки всеки.
- тегло:6.96 oz. /197,31 g/
- носене:Right Hand само за десен джоб
- клипс:Tip-Up, острието нагоре
- размери на клипса: 63/11 мм.
- тип отваряне:Manual
- способ на отваряне:Thumb Hole, отвор с диаметър 12 мм.
- заключване:AXIS Lock
- марка:Benchmade
- моделl:Onslaught
- номер на модела:741
- дизайнер:Bob Lum
- страна на произход:USA
- приложение:Camp/Hike, Everyday Carry


Този нож печели наградата на Shooting Industry Academy of Excellence - награда за нож на годината за 2010 г. на Benchmade Knife Company за модела 741 Onslaught&trade. Наградите са връчени на събитието Shooting Industry Masters на 23 юли в Гранд Айлънд, Небраска.

„ За Benchmade е чест да получи такава престижна награда и признание за нашите продукти“, казва Les de Asis, главен изпълнителен директор и основател на Benchmade Knife Company, за жалост и той покойник...

Все си мислех, че няма да имам шанса да се докосна до този нож, защото е много рядък, дори по чуждоземските форуми не се намира. В и-бей има една-две бройки, с частично серетирано острие, на доста нехуманна цена.
Но така стана, че изскочи заек от храста и след една сериозна комуникация успях да го придобия за малко над средната пенсия за страната ;). Няма да се спирам на факта, че едно ми беше представено по телефона, а друго излезе всъщност.. за "минт" състоянието на ножа става въпрос. Начииии, като купува човек от хора извън форума трябва да е много, ама много внимателен и да очаква изненади. Ама аз съм си за осеменяване, защото от вечерни снимки на ламБа се доверих на състоянието на ножа! ]:->
Както и да е, това не можа да помрачи в пълна степен густото, което изпитах, хващайки в ръка този МЕЧ! Буквално- това е наистина джобен меч с аксис. Една невероятно добра комбинация. Веднага де сетих за Рукус- сходен по размер, но като че ли там по-ставаше за носене, благодарение на профила на дръжката или самата линия на ножа. Данните, дадени по-горе, едва ли могат да дадат ясна представа за размерите на ножа. Не вярвам някой от нас, четейки ревю, да стои с шублер и рулетка в ръка. Ще се опитам да онагледя размера със сравнителни снимки по-долу.
За ножа... кво за ножа!? Боб Лум- точка. Не мога да се сетя нещо негово, което да ме остави безразличен. Така е и с този нож. А в комбинация с любимата ми марка, от времето на силните й години си става нож един път.
Като дизайн е малко противоречив- широко, листовидно острие, вирнат връх, револверна дръжка, огромен клипс- едностранен... Но се усеща една линия, която по-късно виждаме в Benchmade Dejavoo 740. И в дръжката, и в отвора на острието- в цялостната хармония.
Имах преди време по-малкия Onslaught и бях много доволен от ножа- компактен, интересен, фин. Защо го махнах- и аз не знам. сега радва някой колега, ако не бъркам.
Този също ще радва приятел, като му благодаря за търпението да напиша това ревю!
Няколко снимки с кратки бележки към тях, където е нужно:
Ножът:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аксис- няма такъв кефффффф :yes:
Изображение
Изображение
Солидният стоп пин:
Изображение
Изображение
Характерната дръжка с разпознаваемите елементи:
Изображение
Изображение
Клипсът:
Изображение
Изображение
Изображение
Отличителното острие:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Как стои в моята ръка:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И с приятели, за визуализиране на габаритите му:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
С една легенда:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Снимки от ателието на Боб Лум и част от негови авторски ножове:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И за финал една сборна снимка на неговите неща:
Изображение

Това е от мен, колеги. Надявам се, че ви е било интересно поне колкото на мен!
Приятен ден и бъдете здрави!

Аватар
gospodarski
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Окт 2016, 15:55
Местоположение: София

Re: Benchmade Onslaught AXIS Knife 741 (4.28" Satin)

#2 Мнение от gospodarski » 10 Яну 2022, 21:24

Поздравиления за интересното и изчерпателно ревю, не само на ножа, но и на майстора. Научих много нови неща и се радвам, че във форума има толкова информирани хора.
Поздрави и за много години!
*DRINK* *DRINK* *DRINK*
Когато погледнеш към Витоша ти иде да цитираш Вазов. Когато се обърнеш към София ти иде да цитираш Стоичков... (цитат от Аламинут)

Публикувай отговор