!!! ИЗБОР НА СГЪВАЕМ НОЖ!!! - Прочети !!!

Обща дискусия за фабрично произведени сгъваеми ножове, фирми, модели. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Заключено
Съобщение
Автор
Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

!!! ИЗБОР НА СГЪВАЕМ НОЖ!!! - Прочети !!!

#1 Мнение от RAZORBLADE » 27 Ное 2008, 09:39

Моля, всеки нов потребител преди да зададе въпрос относно избор на сгъваем нож да прочете текста долу!

Избора на сгъваем нож предполага няколко въпроса на които е хубаво един ножоман да може да си отговори преди да се сдобие с него:

1. За какво ще бъде използван ножа?
Тук идеите са много - за спортове като лов, риболов, туризъм, работен нож, нож за ежедневна употреба, за самозащита, специализиран, работен или с колекционерска цел.

2. Заключващ механизъм.?
Типа заключващ механизъм определя понякога и типа на работа на даден нож. Дали позволява отваряне и затваряне с една или две ръце

3. В какви ценови граници?
Цената зависи от много фактори. Обикновено фактори за оскъпяването наедин нож са:

- Видовете материали - Дали има скъпи стомани и сплави и дали са включени естествени материали или синтетика и дали се нуждаят от ръчна доработка и напасване.

- Начина на изработка - Ръчно правените ножове са по-скъпи, заради по-бавния начин на изработка, но фабрично изработените предлагат по-малка цена. Всичко отново е въпрос на вкус.

- Сложността на изработването - При изработката на един нож има много фактори определящи цената, зависимост от сложността и времето на изработка, броя на детайлите, класа на точност. Цената на сгъваемите ножове зависи от сложността и скоростта на процесите и степента на механизация на труда. Толерансите между детайлите и класа на точност определят изцяло качеството на изработка на един сгъваем нож.

- Оскъпяването при вноса. - Тук всичко зависи от вносителя на съответната марка и дали и къде по света може да се намери същия нож на по-сносна цена.

Има разбира се и класове, които се определят най-често от....

4. Видовете стомана - Зависимост дали стоманата на ножа е въглеродна, неръждаема с ниско или високо съдържание на въглерод и легиращи елементи или пък е вид композит е най-големия фактор за ценоопределянето на един нож.

5. Вид и форма на скоса и заточката?

6. Вид и форма на клина и острието?
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Заключено