Ontario OKC Dozier Arrow Liner Lock Folding Knife Black G-10

Обща дискусия за фабрично произведени сгъваеми ножове, фирми, модели. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
radula
Мнения: 95
Регистриран на: 10 Ное 2011, 22:27
Местоположение: Пловдив

Ontario OKC Dozier Arrow Liner Lock Folding Knife Black G-10

#1 Мнение от radula » 30 Ное 2016, 12:21

Колеги, днес ще се опитам да ви представя един интересен нож на ОКС по дизайн на Боб Дозер.
Ontario OKC Dozier Arrow Liner Lock Folding Knife Black G-10 (3.6" Satin)

Забелязах този нож в американския Блейдфорум при представянето му от страна на фирмата. Данните бяха доста оскъдни, снимките- също. Аудиторията на форума го очакваше с нетърпение и интусиазъм, но това е разбираемо като към всеки американски продукт, пък и след Рат-1 това беше нещо ново и различно.
Закупих ножа през посредническа фирма, за да проверя как работят, а и да не натоварвам приятели с ангажименти за тази покупка. От фирмата съм доволен, но тук реклама няма да правя- ако някой иска подробности на ЛС.

Ето теническите характеристики на ножа:

-дължина на ножа отворен:8.20"/20.8 см./
-дължина на острието:3.60"/9.15 см./- по моите измервания е 9.5 см.
-режещ ръб:3.25"/8,25 см./- по моите измервания е 8.5 см.
-дебелина на острието:0.11"/0.28 мм./
-материал н аостриетоl:D2
-форма на острието:Spear Point
-скос:Flat
-финиш:Satin
-тип на острието:Plain
-дължина на дръжката:4.60"/11.68 см./
-дебелина на дръжката:0.41"/1.04 см./
-материал на дръжката:G-10
-цвят:черен, с много агресивна накатка
-линер:Stainless Steel
-тегло:2.92 oz./82.7 грама/
-ползване/ носене: за дясна ръка
-клипс-острието нагоре, семпъл, изчистен, с размери 77/10 мм., захванат с един болт
-отваряне:Thumb Stud/едностранно разположен щифт/
-заключване:Liner Lock
-марка:Ontario Knife Company
-модел:Dozier Arrow
-номер на модела:9100
-страна производител:Taiwan
-приложение:Everyday Carry


Сега за ножа. Дойде в малка, картонена кутия с логото на фирмата и модела на ножа. Нищо помпозно и впечатляващо, както и самия нож всъщност.
Първото и най-трайно впечатление от ножа е неговото спартанско, минималистично изпълнение откъм материали, тегло и сглобка. По-семпъл нож май не съм притежавал... Всичко в него е на ръба на допустимия минимум без да използван дори и един излишен болт или някаква манипулация по ножа.
Второто нещо, което веднага се усеща е теглото- пренебрежимо малко на фона на размера на ножа. Друго, което след по-обстойно разглеждане прави впечатление е опростената конструкция и липсата на цели метарни линери, както сме свикнали при останалите фолдъри. Ножът е с отворена конструкция, скрепена от два болта. Тук е тънкия момент при закрепването, защото частичният метален линер, играещ роля на заключващ такъв е хванат за G-10-ката с два малки болта, скрити под клипса. Ножът е "затворен" от две парчета G-10, дебели 2мм. и малко. На първо четене достатъчно здрави, но при стискане/ доста силно!/ двата чирена леко се приближават. Едната черупка е "чиста", само с бруталната накатка, а в другата е вкопан знака на Дозер.
Острието е най-хубавата част от ножа, според мен...Перфектно сведено, абсолютно симетрично, стреловидно и доста фино. Дори при режещата част се усеща леко вдлъбнат скос, което би спомогнало впиването в материала за рязане. Върхът е достатъчно остър, но и достатъчно здрав, за да пробие с минимум усилие доста двърда материя. Фалшивото острие на гърба на ножа също е фактор, спомагащ проникването. С две думи-нож за боцкане. Лагерува на две солидни тефлонови шайби.
Отварянето е лесно, макар да иска малко свикване. Аз на десетия път го отварях "с поглед" и с минимум усилие. Щифтът е доста удобен, голям и с накатка, за да улеснява контакта с пръста. Ножът заключва с доста зловещо щракване. Много е интересно застопоряването на острието в отворено положение. Напомня на Бъка с флипера, но за разлика от него тук няма изрязан линер, в който да се спира острието, а канала е направен в G-10- ката...Не е много умно, според мен, но така са решили конструктурите. Сигурно разчитат на доста солидния като дебелина заключващ линер/ почти 1.2 мм./. Ножчето е центрирано перфектно, без грам луфтове и ако не се напъва бушкрафтски би издържало доста време без да се разхлопа. Все пак, предвид конструкцията му, това е нож за носене и леки задачи, в краен случай самозащита. Дръжката предлага безкомпромисен хват и контрол! Даже по моите разбирания иска леко да се позаглади, защото наистина е груба накатката...
Сега за единствения разочаровал ме момент в ножа- клипса! Захванат бунашки само с един болт в леглото на дръжката.... След два дни "ползване" вкъщи клипсът се размърда. Не промени позицията си спрямо котактната повърхност на дръжката, но мърда и това ме дразни. Може би при фиксиране с подходящото лепило/синия Локтайд/ или епокси смола в леглото ще се оправят нещата, но това е несериозно като изпълнение от страна на фирма с име и много клиенти! Има място да се разпробие и навие още един болт, или при някой от майсторите да се поръча подобна манипулация с нов клипс, но.... Това е причината ножът да отиде в една друга секция и да зарадва някой колега, който няма да е такъв педант като мен. Има вариант клипсът да се свали и ножът да се носи така, но нали това му е работата!
Съпоставяйки този нож и Рат-1 от същото стомана, то Рат-а го отвява и като конструкция и като практичност.
Сега снимки на ножа с акцент върху интересните неща:
http://postimg.org/gallery/1y3g19llq/
Не ми се получи качването на отделните снимки...Ето цялата галерия тук.
Приятен ден!

Аватар
primkarq
Мнения: 1810
Регистриран на: 04 Окт 2008, 12:58
Местоположение: Фолкстън,Великобритания

Re: Ontario OKC Dozier Arrow Liner Lock Folding Knife Black

#2 Мнение от primkarq » 30 Ное 2016, 15:43

Страхотна джобна "кама''! *DRINK*
Чукча - не читатель, Чукча - писатель :)

Публикувай отговор