Екологичен нож с кания

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
Аватар
kniveslab
Мнения: 62
Регистриран на: 30 Мар 2015, 14:09
Местоположение: София, Благоевград, Стара Загора

Екологичен нож с кания

#1 Мнение от kniveslab » 15 Апр 2015, 19:05

Понеже съм химик и като гледам колко химия има в изработеното крайно изделие нож с кания реших да пусна тази тема за обсъждане. Ножа е за гледане и за използване. Когато го гледаме както това правим с картините е доста безобиден, но започнем ли да го използваме интензивно по предназначение нещата стоят по друг начин. Нож в кухнята за приготвяне на храна пълен с химикали и с твърдост на острието да реже емайла на чинията... Нож китайски на който полимерната дръжка се разпада в ръката след няколко месеца употреба и химията на острието е не известна. Вечен нож с дръжка от канцерогенна епоксидна смола и всевъзможни осветители - био не разградим нож с годините. Нож в дръжката на който има Pb от използвания пропой, а защо не и Cd. Дървесина обработена с канцерогенни водоразтворими неорганични соли за получаване на визуален ефект и след това интензивна работа на ръката с тази дръжка. За кожените кании същите проблеми. Без химия не става, но къде е границата която минаваме за да постигнем конкретния желан от нас ефект в крайното изделие нож с кания?

Аватар
gandalf
Мнения: 1278
Регистриран на: 28 Фев 2012, 15:38
Местоположение: Варна

Re: Екологичен нож с кания

#2 Мнение от gandalf » 15 Апр 2015, 19:15

Темата е жестока!!! Благодаря за това!

Един поглед назад в историята на технологията може спокойно да отпрати до момента, в който са използвани нерафинирани, необогатени и не пречистени материали (е, поне без съвременните агресивни, макар и по-съвършени, методи), естествени полимери и композити и стомана. Т.е. едно подражание на стара технология доволно може да ни доближи до една такава граница, за която споменаваш.
pedo mellon a minno

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5211
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Екологичен нож с кания

#3 Мнение от RAZORBLADE » 15 Апр 2015, 20:59

Добива на стомани може също да ни даде неприятни влияния. Имаше слух за стомани, добивани от рециклирани материали от АЕЦ. Гледаш го нож като нож, а свети в тъмното....
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
Wolven path forge
Мнения: 878
Регистриран на: 20 Сеп 2009, 22:59
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: Екологичен нож с кания

#4 Мнение от Wolven path forge » 15 Апр 2015, 21:11

Няма проблем ножа да свети в тъмното - тъкмо ще го намираш по-лесно. Номерът е ти да не светнеш, че тогава става тъпо.... :P
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ!
За контакт: 0877 687 955 (Viber и WhatsApp)

ангел иванов
Мнения: 13
Регистриран на: 14 Юни 2012, 16:50

Re: Екологичен нож с кания

#5 Мнение от ангел иванов » 15 Апр 2015, 21:15

Ами...не на китайщината?

kalinux
Мнения: 4248
Регистриран на: 19 Ное 2008, 10:35
Обратна връзка:

Re: Екологичен нож с кания

#6 Мнение от kalinux » 15 Апр 2015, 21:53

Тук е хубаво да се пише конкретно а не по принцип. Конктретно акрилните смоли за стабилизация са толкова вредни, колкото и вашите изкуствени зъби. Фосфоресцентните пигненти не са на фосфорна основа а от редко-земни метали. Неорганичните метални соли (разбирай железен нитрат) влизат в реакция с танина на дървото за получаване на визуални ефекти и са също толкова вредни, колкото едно дърво забравено в блатото за много (хиляди) години. Байцовете за дърво са по-малко вредни от боите за яйца, които излапахте по Великден. А в комбинация със смолата абсолютно пасивни. Растително дъбените кожи се дъбят с растителни танини и се покриват с восък. Епоксидната смола е вредна, но колко е площта на допир с нея в една дръжка? В сребърния припой може да има Кадмий, но припоят обикновено държи щифтове от вътрешната страна на дръжката.

Отровите, които лапате в едно купешко пиле или дишате в центъра на София са далеч по-притеснителни от работата ви с един "отровен" нож.

Аватар
Agarvaen
Мнения: 1325
Регистриран на: 23 Май 2010, 18:03
Местоположение: Доста из България

Re: Екологичен нож с кания

#7 Мнение от Agarvaen » 16 Апр 2015, 08:26

Хубава е темата, ама подкрепям kalinux. Ако искаме баш-баш естествен нож, можем да си ползваме преспокойно кремък, кокал, смола и сухожилие :D
"-Да помниш, че езикът на мъжа е като ножа – трябва да излиза от канията само да върши работа, а не за играчка. Щото е остър и може да се порежеш."

Аватар
kniveslab
Мнения: 62
Регистриран на: 30 Мар 2015, 14:09
Местоположение: София, Благоевград, Стара Загора

Re: Екологичен нож с кания

#8 Мнение от kniveslab » 16 Апр 2015, 09:44

"Ножа да свети в тъмното" - тритиева ампула вградена в мерника на GLOCK 17 SET. Иначе търси загубен нож в тъмното с магнит...
Конкретните неща са свързани с инструментални методи за анализ. ТО на стомани, ецвания на острието - химия на повърхността (химични елементи, % съдържание, химични съединения) изследва се с XPS (фотоелектронна спектроскопия) и други скъпи методи. Когато се купуват химикали има едни обозначения на етикета и там е посочено въздействието върху човека. Има една крива свързана с концентрацията на веществото и неговото биологично въздействие. Има и един "Цикъл на живот на материалите", но няма смисъл да навлизаме толкова научно в материята. Материалите от които е направена дръжката-трупче не са безобидни като почне стъргането на трупчето и всичко потъне в фин прах в едно затворено помещение. Проучване историята на конкретен нож е важен етап от неговото създаване и изработката му в момента е свързана с използване на съвременни материали които са липсвали в миналото. Това е предизвикателство към нас да познаваме съвременното материалознанието, но такива като kalinux са малко.

Аватар
sa4mo
Мнения: 3094
Регистриран на: 03 Юли 2007, 11:25
Местоположение: Бургас, 0888 206 918, 0897 027 107

Re: Екологичен нож с кания

#9 Мнение от sa4mo » 16 Апр 2015, 10:47

kniveslab написа:Понеже съм химик и ... Нож в дръжката на който има Pb от използвания пропой, а защо не и Cd.
...за другите материали, дето си ги изредил в поста си, не мога да твърдя нищо, щото не съм специалист, но за тези два метала ще се "изходя", щото имам личен опит - оловото може да бъде в състава САМО на мек/калаено-оловен/ припой,който пък отдавна няма място в направата на съвременни ножове, поне на качествени заводски, пък и на ръчно изработени - аз поне никога не съм ползвал такъв припой в мой нож. Кадмия пък е в състава на средно- и твърди припои,които /аз поне/ ползвам /е,ползвах,щото от нова година не съм барнал нож/ широко в ножоправенето - само че като химик би трябвало да знаеш, че отровни и канцерогенни са парите и съединенията му, а металната му форма е абсолютно безвредна.Не забравяйте, че и най-простите /т.нар."черни"/ зъболекарски пломби, дето ги носим в устата си десетки години са от калаено-оловен прах, размесен с ЖИВАК!!! - лично съм забърквал на полковия ни зъболекар,като се мъчех да се скатая в казармата :D ..само че таз амалгама след като стегне в зъба, си остава инертна..та така с металите Pb и Cd, със здраве!
Когато човек е глупав,то това е задълго...и когато не знае колко много неща са невъзможни - почва...и ги прави...
Всеки се ражда като другите, обаче умира като себе си
Изображение
http://sa4moknives.wordpress.com/

Hadean
Мнения: 331
Регистриран на: 19 Сеп 2014, 22:00

Re: Екологичен нож с кания

#10 Мнение от Hadean » 16 Апр 2015, 13:45

Колега Kniveslab като химик , несъмнено знаете колко обширна е подобно тема . Втория пост обаче .... , сякаш казвате да не се интересуваме от , микроелементи , макроелементи , минерали и метаболитни процеси ? Може би имате впредвид LD50 , LD100 , но като химик знаете че има голямо значение аморфната форма на дадено вещество и дали е попаднало в организма по апиментарен , дермален или инхалативен път . Като химик несъмнено сте срещали често Dosis sola facit venenum, и знаете истинското значение на тази сентенция . Мисля че ако конкретизирате до известна степен , мислите си по тази тема , ще бъде полезно за тези от нас ,който не сме професионални химици .

Аватар
Тошко
Мнения: 1574
Регистриран на: 16 Апр 2010, 09:26
Местоположение: Бургас-Средец-за риба или в гаража търкам джелеза.

Re: Екологичен нож с кания

#11 Мнение от Тошко » 16 Апр 2015, 14:06

Леееко да мина само около темата.
Веднъж,преди около година,ми донесоха 3 ножа за заточване от кухнята на една детска градина.
Донесе ми ги готвачката.
Ножовете бяха с дървени полуразпаднали се дръжки,на които беше навит изолирбанд за да не се разпаднат тотално.Изпуших цигара преди да ги заточа и се позамислих.То нямаше много за мислене де и на другият ден отидох и купих 3 ножа с пластмасови дръжки,Терна(нека не се смята за реклама) а старите директно в коша.
Те фабрично си бяха незаточени и с един ъгъл на режещият ръб,който нямаше как да реже.
Заточих ги и ги занесох на директорката на детската градина,не на готвачката и малко си поговорихме.
Обичайната Българска работа при разговора.Нямаме средства и т.н.
Така и не ми обърнаха внимание че искам да им кажа че хранят деца и е недопустимо да се приготвя храна с такива ножове.
Просто ми казаха "едно време като бяха дървени да не сме умрели"
Нямах какво друго да кажа и си отидох.
След време пак ми донесоха ножовете за заточване без дума да обелят,но като си ги взеха явно поне малко са помислили.Казаха само едно "прав си така трябва да е'

Аватар
gandalf
Мнения: 1278
Регистриран на: 28 Фев 2012, 15:38
Местоположение: Варна

Re: Екологичен нож с кания

#12 Мнение от gandalf » 16 Апр 2015, 14:42

И тук мненията тръгнаха в очаквана посока.
В крайна сметка горна граница няма. Ако някой иска действително природосъобразен нож, то вероятно всяка технологична стъпка трябва да се планира, изпълни, анализира и промени до степен, в която ще отразява критериите, които сме си заложили. Като сложим в сметката и споменатия жизнен цикъл на материалите (без да хитруваме), ще излезе, че на практика 100 % природосъобразен нож е невъзможно да се получи. Същината на всяко едно производство е превръщането на суровините в изделия (готови или полуготови), което означава "вземане" от природата и "връщане" само на (изгубена) енергия и отпадъци.
Да не говорим, че материалите и изискванията към тях се променят непрекъснато. Приемани навремето неща сега не се приемат (немалко време са съжителствали ножове от неръждаеми и въглеродни стомани и е ясно кой печели накрая заради хигиената).
А примерът с ножовете от детската градина е много добър, но касае повече безопасност и не толкова екология (в популярния смисъл, иначе всеки знае какво представлява тази наука). Масово не се разбират, пък и трудно се спазват изискванията на HACCP-планове и инструкции, защото те така са и писани. Но това е друга тема.
pedo mellon a minno

янко
Мнения: 917
Регистриран на: 26 Апр 2010, 12:00
Местоположение: asenovgrad
Обратна връзка:

Re: Екологичен нож с кания

#13 Мнение от янко » 16 Апр 2015, 16:26

kalinux написа:Тук е хубаво да се пише конкретно а не по принцип. Конктретно акрилните смоли за стабилизация са толкова вредни, колкото и вашите изкуствени зъби. Фосфоресцентните пигненти не са на фосфорна основа а от редко-земни метали. Неорганичните метални соли (разбирай железен нитрат) влизат в реакция с танина на дървото за получаване на визуални ефекти и са също толкова вредни, колкото едно дърво забравено в блатото за много (хиляди) години. Байцовете за дърво са по-малко вредни от боите за яйца, които излапахте по Великден. А в комбинация със смолата абсолютно пасивни. Растително дъбените кожи се дъбят с растителни танини и се покриват с восък. Епоксидната смола е вредна, но колко е площта на допир с нея в една дръжка? В сребърния припой може да има Кадмий, но припоят обикновено държи щифтове от вътрешната страна на дръжката.

Отровите, които лапате в едно купешко пиле или дишате в центъра на София са далеч по-притеснителни от работата ви с един "отровен" нож.
Много правелно. От богатата информация губим чувството за правелност .
Ножа и иглата са едни от най старите сечива в историята и пак ще ги има, вредноста му е ако заколиш някого .

Аватар
danaec
Мнения: 1780
Регистриран на: 12 Авг 2009, 10:04

Re: Екологичен нож с кания

#14 Мнение от danaec » 16 Апр 2015, 16:57

Не е ли по добре да се замислите кво ядете :D , ножа е последна грижа.

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: Екологичен нож с кания

#15 Мнение от Djigit » 16 Апр 2015, 17:07

Темата е интересна и има потенциал да се научат интересни неща от нея. Но и Данаеца е много прав.
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

Публикувай отговор