Или галерия за ръчно направени от Вас ножове, кании, дръжки и всичко свързано.
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Правила на форума
Въф форума "Вижте какво и как направих!" се показват галерии със снимки на ръчно направени ножове, дръжки, кании и всякакви аксесоари за ножове от членове на форума. Покажете какво сте направили тук!
Не използвайте прекалено голям брой изображения, както и не публикувайте прекалено големи изображения, отнемащи много време за да се заредят.
Такива са изображенията по-големи от 200kb и размер по-голям от 600x600. Ако все пак се налага да въведете такова изображение, публикувайте го като линк!!!
-
nikodraiv
- Мнения: 83
- Регистриран на: 24 Фев 2017, 23:06
#1
Мнение
от nikodraiv » 27 Яну 2018, 18:53
Здравейте, искам да представя моите първи четири ножа, които изработих изцяло ръчно. Тук е първия, от тях голям туристически нож с размери на острието 170х30х6мм. Проекта е на Венцислав Иванов. Изработен е, от японски лагер ШХ15 ръчно кован. Закален е при Тинко - 60 HRC. Гард неръждаема стомана. Дръжка маслиново дърво.

Последно промяна от
nikodraiv на 27 Яну 2018, 19:53, променено общо 1 път.
-
nikodraiv
- Мнения: 83
- Регистриран на: 24 Фев 2017, 23:06
#3
Мнение
от nikodraiv » 27 Яну 2018, 19:23
Този е малък туристически нож с размери на острието 125х23х3мм. Изработен изцяло ръчно от мен. Материал RWL-34. По проект на Венцислав Иванов. Закален е при Тинко - 61 HRC. Гарда е от фосфорен бронз. Дръжката стабилизиран орех. Опашката на дръжката е незавършена все още.

Последно промяна от
nikodraiv на 27 Яну 2018, 20:03, променено общо 2 пъти.
-
DIKISANA
- Мнения: 537
- Регистриран на: 14 Юни 2014, 13:17
#5
Мнение
от DIKISANA » 27 Яну 2018, 19:33
Браво за опитите - за съжаление снимките са много неясни !
-
nikodraiv
- Мнения: 83
- Регистриран на: 24 Фев 2017, 23:06
#6
Мнение
от nikodraiv » 27 Яну 2018, 19:33
Ще се радвам на мнения и коментари.
Поздрави
-
nikodraiv
- Мнения: 83
- Регистриран на: 24 Фев 2017, 23:06
#7
Мнение
от nikodraiv » 27 Яну 2018, 20:17
Благодаря за съвета. Сложих по-големи изображения.
Поздрави
-
martin_yy
- Мнения: 343
- Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
- Местоположение: Русе
#8
Мнение
от martin_yy » 27 Яну 2018, 20:45
Втория ти е най-сполучлив, първият също го бива. При последните два обаче вместо напредък забелязвам, че си дал задна, много грозни гардове, а и защо гърба на клина е вдлъбнат? Последния особено с вдлъбнат клин при дръжката, а при върха дроп пойнт и този странно стърчащ гард, трудно може да се каже, че този нож изобщо има някаква линия. След на критиката на номер 3 и 4 пак ще кажа, че втория наистина ми допадна, има леки забележки, но като форма и дизайн е супер.
-
митко_990
- Мнения: 1094
- Регистриран на: 22 Сеп 2016, 23:00
#9
Мнение
от митко_990 » 27 Яну 2018, 21:11
Може да наблегнеш повече на дизайна и крайния финиш на острието и дръжката
-
nikodraiv
- Мнения: 83
- Регистриран на: 24 Фев 2017, 23:06
#10
Мнение
от nikodraiv » 27 Яну 2018, 21:24
Благодаря за мнението. Номер 3 и 4 бяха компромисен вариант заради ширината на една налична шина и стремежа да се изкарат две остриета от нея, нещо като експеримент. Гарда на кухненския нож е изпъкнал за да осигурява някаква опора за палеца при рязане на сухи мезета, като суджук, филета и др., както и при филетиране на месо. Не мога да кажа дали е по-добре, отколкото без изпъкнала част, но ми беше интересно, как ще се усеща в ръката. Върши добра работа за мезетата и обработване на месо. Номер 2 наистина е много удобен и практичен, а номер едно се получи наистина як и надежден и според захвата може да изпълнява различни функции, включително и по-тежки операции.
Поздрави

-
nikodraiv
- Мнения: 83
- Регистриран на: 24 Фев 2017, 23:06
#11
Мнение
от nikodraiv » 27 Яну 2018, 21:34
Да прав си опитвам се да си усъвършенствам технологията, за да постигна по-добър финиш.
Поздрави

-
митко_990
- Мнения: 1094
- Регистриран на: 22 Сеп 2016, 23:00
#12
Мнение
от митко_990 » 27 Яну 2018, 21:59
nikodraiv написа:Да прав си опитвам се да си усъвършенствам технологията, за да постигна по-добър финиш.
Поздрави

Аз го правя със водни шкурки и трупче.Стягам странично ножа на равна повърхност и започвам ръчно да шлаифам до желаната едрина,като често пръскам със WD масло.По дръжката шлаифам на по грубо да речем р240 и байцам след това повтарям операцията няколко пъти,като сменям цвета на байца и едрината на шкурката,а накрая я мажа със ленено масло и восък(втрива се стабилно)

-
poison25
- Мнения: 548
- Регистриран на: 28 Яну 2011, 18:51
- Местоположение: Пловдив, България
#15
Мнение
от poison25 » 28 Яну 2018, 12:17
Поработи над цялостната линия ,тези големи и тежки гардове по скоро ще пречат.