Нож за конкурса ''Остър Мезаджия" от Ст.Васков
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Нож за конкурса ''Остър Мезаджия" от Ст.Васков
Здравейте колеги , реших се и аз да се включа във конкурса със едно ножче .Конструкцията ще е фултанг със плосък скос , стоманата ще е 1.2379 или някоя от неръждавейките не съм го решил още ами това е засега .

Не презирай хилавата рожба - може да се окаже син на тигър
Re: Нож за конкурса ''Остър Мезаджия" от Ст.Васков
Желая ти Успех 

Чукча - не читатель, Чукча - писатель 

Днес малко поработих по ножа , стоманата е 1.2379 следват няколко снимки от изрязването и шлайфането на ножа.

-
Дизайнчето е супер!!! С нетърпение ще следя дали и как се получава.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!
Радвам се че се харесва , няколко снимки на ножа преди да се закали . В момента е скосен на 0,6,мм сега ще му мисля дръжката .

Докато чакам Тянко да ми закали първото ножче , набързо надрасках една скица на второто такова .

Сега като почна да го правя най вероятно ще търпи промени , тъй като скоса или по точно кривата едва ли ще я направя точно но не ми пречи да опитам .

Сега като почна да го правя най вероятно ще търпи промени , тъй като скоса или по точно кривата едва ли ще я направя точно но не ми пречи да опитам .
Добре чертаеш, добър дизайн!
Един камък - отвора за тръбичката е прекалено в края( вероятност от спукване на чирена). Аз лично първия нит го слагам на 15 мм от гарда, последния на 13 мм от петата
Един камък - отвора за тръбичката е прекалено в края( вероятност от спукване на чирена). Аз лично първия нит го слагам на 15 мм от гарда, последния на 13 мм от петата
OK ще го имам предвид .нешо написа:Добре чертаеш, добър дизайн!
Тия милиметри не са канон, трябва да е има пропорционалност. Примерно три нита делиш дръжка 12 см. на 3 и получаваш 4 см. т.е. от гарда до първия нит имаш 2 см., от първия до втория и от втория до третия по 4 см. и до петат остават 2 см. = 12 см. около това трябва да се поставят, но има и много други като "златната пропорция" и "божественото сечение" но да отсечеш 12 или 15 мм. е неправилно. Отстоянието на тръбичката е в зависимост от материала на чирените, но бих препоръчал за тръбичка примерно 2/6/2/2 - 2 см. от гарда нит, 6 см. нит, 2 см. тръбичка и 2 см. до петата.GaiDjin написа:OK ще го имам предвид .нешо написа:Добре чертаеш, добър дизайн!
http://tinkoknives.com/ - за ножари
Не съм се замислял досега , когато почна да правя нож винаги го изменям та и с нитовете е така могат да са 2 по 6 мм , 3 по 4мм или 6 и 8 по 2мм .
Така де, 20 мм от гарда, на мен ми излежда много. От към петата казах 13 мм, от тях 1мм за финално шлайфане и корекция евентуално и като се направи фаска на чирена или закръгление, последния нит визуално се измества към петата. Разбира се, всичко това не е канон.
Тъй като зацапаваме темата, нямам против мненията ми да се зачистят!
Тъй като зацапаваме темата, нямам против мненията ми да се зачистят!
Да се отчета какво свърших днес , няма да влизам в подробности стоманата 1.2379 чудя му се дали да не го направя сканди но тъй като ножа ще е мезеджия ще го направя фул флат.
Тук съм начертал върху шината ножа който ще изрязваме.

Изрязвам с шлайф , като се стремим да следваме точно линиите колкото е възможно.

Ножа след като съм го оформил на шмиргела и лентовия шлайф.

.

И последно за днес , започнах скоса като ще се опитам да го направя като скицата за целта съм го облепил със скоч и ще се водя по него.

Тук съм начертал върху шината ножа който ще изрязваме.

Изрязвам с шлайф , като се стремим да следваме точно линиите колкото е възможно.

Ножа след като съм го оформил на шмиргела и лентовия шлайф.

.

И последно за днес , започнах скоса като ще се опитам да го направя като скицата за целта съм го облепил със скоч и ще се водя по него.

Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]
Няколко снимки от преди малко и спирам да ви досаждам за известно време.
Оформени скосове от двете страни.

Пробиваме с помоща на този дивайс.

Готов за закаляване .

Оформени скосове от двете страни.

Пробиваме с помоща на този дивайс.

Готов за закаляване .

Напредваш леко полеко , да видим какво ще излезе накрая .
Скосовете на каква машина ги правиш и ползваш ли някакво приспособление ?
Скосовете на каква машина ги правиш и ползваш ли някакво приспособление ?